Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Ladovina Ladislava Tomičića

kolumna Slučaj čitatelja X: Što si vrijeđao, vrijeđao si

Snimio Vedran KARUZA
Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 24. prosinac 2017. u 9:02 2017-12-24T09:02:06+01:00

Kad će iz Sabora nazvati nekog na televiziji gdje bivši neonacist emitira otvorene hajke? Kad će nazvati nekog na televiziji, koja u kontakt programima pušta ljude da vrijeđaju na nacionalnoj i svim drugim osnovama...

Takva briga za slobodu govora i izražavanja u Saboru nije valjda viđena otkako se 2. svibnja 1843. Ivan Kukuljević Sakcinski na hrvatskom jeziku obratio »Preuzvišenom Gospodinu Grofu i Banu«, presvetlim velmožama, slavnim stališima i redovima: Kao što svaki pravi Harvat i Slavonac, tako sam i ja s velikom zaisto radostju i unutrašnjim uzhitjenjem razumio...

S velikom, zaisto, radostju i unutrašnjim uzhtijenjem, dakle, konstatiramo da se za stanje slobode govora i izražavanja ima tko brinuti, štoviše aktivno se brine, štoviše takva briga, rekosmo, do sada kod nas nije zabilježena, a valjalo bi konzultirati međunarodnu literaturu, jer po ovome smo možda i jedinstveni u svijetu. O čemu se, dakle, radi?

Jedan od naših čitatelja – njegovi podaci redakciji su poznati, ali za ovu priču bitni zapravo nisu te ih navoditi nećemo – obratio se ni manje ni više nego Saboru Republike Hrvatske kao prvostupanjskoj instanci.

Usput rečeno, Sabor mu ovu žalbu riješiti ne može te mu ostaje slučaj proslijediti drugom stupnju, samom gospodinu Bogu, jedinoj volji koja je iznad saborske, barem sad kad se Ivica Todorić povukao u London.

Obratio se čitatelj Saboru, nadležnom saborskom odboru ili kome već, da se potuži kako mu je portal Novog lista blokirao mogućnost komentiranja ispod članaka objavljenih na našoj adresi.

O slučaju čitatelja X iz Sabora su se u našoj redakciji interesirali telefonskim putem, a nakon toga poslali i službeni upit mailom. Redakcija se u uzvratu očitovala, a sad sjedimo i čekamo. Bog zna što se još može dogoditi. Možda počnu padati sjekire umjesto snijega, jer ovo su vremena puna iznenađenja.

Kako je neizvjesnost jedna od teških muka, o istom slučaju očitujemo se i na ovom mjestu, e kako bi nakon javnog očitovanja ponešto zaključili. Elem, predmetni čitatelj našeg lista u komentaru pod tekst jedne od naših uglednih novinarki, napisao je da je cijenjena kolegica »ishlapjela guska«, njezino pisanje nazvao je »medijskim frustracijama i opičenostima«,napisao je da kolegica »nema pameti ni profesionalizma« te je na koncu počastio uvredom – »neosušena izlučevina«.

Drugog našeg kolegu, koji radi na Hrvatskoj televiziji, u istom komentaru nazvao je, pak, »velikosrbinom koji laje«. Zbog ovih uvreda njegov komentar na našem portalu je izbrisan, a čitatelju je oduzeta mogućnost daljnjeg komentiranja.

Nedugo zatim, uslijedili su pozivi, a posljednji je ovaj poziv saborski, od tijela koje se, što je za svaku pohvalu, zainteresiralo za možebitni slučaj kršenja slobode govora i izražavanja. Sad kad smo, barem se tako nadamo, slučaj razriješili – na što se, dakako, ne treba kladiti, jer u naopakoj zemlji šišmiši spavaju uspravno, a  gnjusne uvrede mogu biti zaštićene pravom na slobodu govora – ostaje nam samo čekati kad će se nadležno tijelo zaduženo za grčevitu telefonsku borbu raspitati i za hrvatsku medijsku scenu.

Kad će iz Sabora nazvati nekog na televiziji gdje bivši neonacist emitira otvorene hajke? Kad će nazvati nekog na televiziji, koja u kontakt programima pušta ljude da vrijeđaju na nacionalnoj i svim drugim osnovama?

Kad će učiniti nešto po pitanju sveprisutne cenzure novinarskog rada? Kad će progovoriti o stanju u kojem se hrvatski mediji danas nalaze. Na ove teme do sada smo zapamtili samo istupe koji novinare karakteriziraju kao sudionike hibridnoga rata, pri čemu nitko ne spominje hoćemo li i kad ćemo dobiti status hibridnih branitelja ili pak biti osuđeni kao hibridni napadači i javno izbičevani pred razdraganom publikom.

Nadalje, valja nam se pozabaviti i odlukom našeg čitatelja da se Saboru požali, jer njegova pritužba  nakon citiranih uvreda koje je uputio na račun naših kolega najbolje govori o tome kako u ovoj zemlji dobar dio društva doživljava novinare, novinarke i njihov novinarski rad.

Dobar dio javnosti očigledno misli da je novinarska profesija neka vrsta morbidne hrvatske pinjate, koju palicom može udarati tko god poželi, dok iz pinjate ne ispadne zadovoljština kakvu ti ljudi nalaze kad dovoljno izvrijeđaju druge ljude, bilo zato što se ne slažu s njihovim mišljenjem, bilo zato što su toga jutra ustali nešto mrzovoljni, kako bi se reklo – na lijevu nogu.

Kraj takvog javnog odnosa prema profesiji čije zdravlje je usko vezano sa zdravljem društva, nije ni čudo da se taj tip bez srama obratio Saboru, koji bi valjda trebao zaštiti njegovo pravo da nas vrijeđa.

Saboru hvala na borbi, a gospodinu hvala na uvredama, ali novu priliku za iskaljivanje svog nezadovoljstva uvredom i psovkom kod nas neće dobiti. Barem se tako nadam. Na koncu, sretan Božić svima koji slave i neka nam Bog, ako ga ima, svima prosvijetli pamet.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.