Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
'Ladovina Ladislava Tomičića

kolumna Hrvatska - Pernarova glava na ramenima Bože Petrova

foto: arhiva NL
foto: arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 2. travanj 2017. u 9:58 2017-04-02T09:58:30+02:00

Ova disciplina – političko licemjerje – u Hrvatskoj je bitno uznapredovala, a na novu ljestvicu diže je metkovski šampion licemjerja Božo Petrov, predsjednik Sabora i HDZ-ov koalicijski partner. Dan prije nego što će Vlada, u kojoj dakako participira i Petrovljev MOST, finiširati zakon koji za cilj ima spašavanje Agrokora, Božo je Petrov teatralno podnio kaznenu prijavu DORH-u protiv Ivice Todorića i Uprave Agrokora zbog lažiranja financijskih izvješća.

Kad se svojedobno u zagrebačkoj Gradskoj skupštini glasalo o tome treba li se Tomislavu Horvatinčiću dozvoliti da uzurpira dio javne površine za potrebe izgradnje podzemne garaže svog stambeno-trgovačkog centra na Cvjetnom trgu, današnji predsjednik SDP-a Davor Bernardić zbrisao je iz vijećnice i nije glasao. U skupštinskim kuloarima tračalo se da se mladi Bero zatvorio u toalet za vrijeme glasanja, dok se on sam pravdao da je nekog iz obitelji morao voziti u bolnicu.

Par mjeseci kasnije, kad je skupštinska odluka stigla na ulicu, aktivisti zagrebačkih nevladinih udruga pokušali su spriječiti Horvatinčićevu tešku mehanizaciju da počne s radovima. Došao je i Bernardić, sjeo među aktiviste, zalažući se tobož za isto za što se zalažu i oni. Bio je to ogledni primjer političkog licemjerja.

U međuvremenu, ova disciplina – političko licemjerje – u Hrvatskoj je bitno uznapredovala, a na novu ljestvicu diže je metkovski šampion licemjerja Božo Petrov, predsjednik Sabora i HDZ-ov koalicijski partner. Dan prije nego što će Vlada, u kojoj dakako participira i Petrovljev MOST, finiširati zakon koji za cilj ima spašavanje Agrokora, Božo je Petrov teatralno podnio kaznenu prijavu DORH-u protiv Ivice Todorića i Uprave Agrokora zbog lažiranja financijskih izvješća.

Sutra kad svima bude jasno da HDZ-ova i MOST-ova Vlada spašavaju privatni koncern novcem na teret poreznih obveznika, Petrov će kao adut iz rukava izvlačiti tu kaznenu prijavu i mahati njome pred nosom javnosti. Jedino što bi bilo vjerodostojno u slučaju Bože Petrova, nakon što je već podnio kaznenu prijavu, jest potpuno dizanje ruku od Agrokora i prepuštanje ove tvrtke na milost i nemilost opjevane nevidljive ruke tržišta.

Naravno, Petrov i njegova politička opcija na taj korak neće se odvažiti, nego će hinjski podržati zakon, dok u isto vrijeme jeftinim trikovima pokušavaju zavarati javnost spomenutom kaznenom prijavom. Ovaj politički manevar govori nam da Božo Petrov nije ništa ozbiljniji političar od Ivana Pernara, s kojim se sukobljava iz fotelje predsjednika Sabora. Kaznena prijava Bože Petrov u rangu je njegovog ovjeravanja izjave kod javnog bilježnika i ona još jednom ukazuje da je »metkovski mesija« jedan od jeftinih populista, kakvi najbolje uspijevaju na zgarištima što ih iza sebe ostavljaju promašene nacionalističke politike i spomenuta »nevidljiva ruka tržišta«.

U isto vrijeme, njegov koalicijski partner Andrej Plenković nastupa racionalno, bez fige u džepu. Odlučio je da njegova Vlada spašava Agrokor pa to i čini, umirujući pritom javnost i nadajući se da će oko njegove odluke biti postavljeno što manje pitanja. Jasno, pitanja neće moći izbjeći, jer ona se nameću sama od sebe.

Ako država spašava Agrokor, zašto nije spasila tolike druge prije njega, odnosno zašto jedna pravila vrijede za Todorića, a druga za ljude kojima ovrhama uzimaju čak i krovove nad glavom?  Dakako, pitanja su naivna, jer u posljednjih nekoliko godina jasno smo mogli shvatiti što znači kad je netko prevelik da bi pao. Agrokor je jedna od takvih firmi; prevelik je da bi pao.

Jasno, teret promašenog poslovanja pada na porezne obveznike, što nije hrvatski, nego globalni specijalitet kapitalizma. Agrokor je samo jedan sićušni djelić mozaika koji ukazuje da nešto krupno u tom sistemu treba mijenjati i popravljati. Za tu promjenu svijet za sada nema snage, jer čovječanstvu je, kaže otrcani citat, još uvijek »lakše zamisliti kraj svijeta, nego kraj kapitalizma«.

Drugi otrcani citat upozorava da »dok staro umire, a novo se ne može roditi, nastupa doba čudovišta«. Takvo vrijeme – vrijeme čudovišta – nastupilo je za cijeli svijet, a da niti Hrvatska tu nije iznimka najbolje govore pojave poput Ivana Pernara i – avaj – predsjednika Sabora Bože Petrova. Njih dvojica najbolje u Hrvatskoj predstavljaju trend populizma, a nisu od njih daleko niti srednjostrujaški političari poput Andreja Plenkovića i Davora Bernardića.

U isto vrijeme, ljudi s novim idejama - kakve, recimo, možemo naći u zagrebačkoj političkoj inicijativi »Zagreb je naš« – ne uspijevaju se predstaviti javnosti, što zbog ograničenog pristupa (kontroliranim) medijima, što zbog nedostatka novca, jednog od osnovnih uvjeta za uspješnu političku kampanju. U takvim okolnostima ne može se očekivati ništa osim daljnjih posrtanja, bujanja ekstremizma i nastavka trenda masovnog iseljavanja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.