Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
'Ladovina Ladislava Tomičića

kolumna ''Domoljublje'' iznad istine

''Domoljublje'' iznad istine
''Domoljublje'' iznad istine
Autor:
Objavljeno: 6. svibanj 2018. u 8:09 2018-05-06T08:09:00+02:00

Nagrada izvještajima Ivane Petrović iz Haaga, uz svo uvažavanje kolegice s Nove TV, nagrada je onome što Ivana Petrović i troje članova žirija smatraju domoljubljem. Nagrađena ga je izvrsno demonstrirala prilikom svojih javljanja uživo, ali to nema veze s profesionalnim novinarstvom, jer ostavlja gledatelje uskraćenima za vjernu sliku jednog sudskog procesa. Takvo novinarstvo dobro je isključivo u službi loših država, loših politika i sputanih društava.

Hrvatsko novinarsko društvo dodijelilo je godišnju nagradu za televizijsko novinarstvo za 2017. kolegici Ivani Petrović s Nove TV. Nagradu je kolegica dobila za izvještavanje iz Haaga povodom izricanja presude hercegbosanskoj četvorci. U obrazloženju stručnog ocjenjivačkog vijeća stoji da je za nagrađeni rad glasala većina, a kasnije će se ispostaviti da je nagrada dodijeljena preglasavanjem, s tri naprema dva glasa. U Stručnom ocjenjivačkom vijeću sjedili su Mario Sladić kao predsjednik te Anka Bilić Keserović, Marijana Kranjec, Zoran Šprajc i Sabina Tandara Knezović kao članovi. Vijeće je u obrazloženju zapisalo:

»Većina je odabrala kolegicu Petrović jer smatra kako je u vrlo potresnom danu, u kojem se uživo svjedočilo samoubojstvu generala Slobodana Praljka, svaka dodana informacija bila itekako presudna! A upravo je to učinila Ivana Petrović svojim izvještavanjem iz Haaga. Vrlo je jasno iz minute u minutu svojim britkim i analitičkim stilom izvještavala što se tamo događa. Prva je donijela ekskluzivu kako je general Praljak umro u sudnici, a ne u bolnici. Objasnila je kontekst postupka uključujući njegove ispravnosti i manjkavosti. Besprijekorno je povezivala sve logičnosti i nelogičnosti s povezanim postupcima (Brđanin i dr.) a tiču se dijela UZP-a. Presuda šestorci jedna je od posljednjih i to je točka na 'I' Ivaninom dugogodišnjem praćenju Haaškog suda. Ovim je definitivno sublimirano svo njezino znanje.«

Kad su novinarske nagrade dodijeljene, najprije je reagirala Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću. Nagradu izvještajima Ivane Petrović iz Haaga tretirala je kao skandal. Da je u pitanju skandal, smatra i kolega Boris Pavelić, koji se zbog toga odrekao nagrade koju je svojevremeno dobio od HND-a: »Nagradu vraćam jer odbijam biti u društvu s novinarima koji se samo tako zovu. Protiv Ivane Petrović osobno nemam baš ništa, ali njezino izvještavanje s izricanja pravomoćne presude šestorici osuđenih za ratne zločine nad Bošnjacima u takozvanoj Herceg-Bosni, blago ću reći, nije bilo profesionalno. Ne znam na temelju kojih su kriterija odlučili članovi ocjenjivačkog odbora nagrade za televizijsko novinarstvo, ali njihova je odluka pogrešna, i HND bi je trebao povući. Dok se to ne dogodi, vraćam HND-u svoju »Zagorku« iz 2002., tek da ostane zabilježena moja indignacija nad ovolikom zabludjelošću naše jadne struke i pozivam kolege da učine to isto«.

Paveliću se pridružio i Vojislav Mazocco s portala Index, koji je svojedobno nagrađen za istraživačko novinarstvo u Večernjem listu. Uslijedile su brojne reakcije ljudi iz novinarske struke na društvenim mrežama. Nagrada Ivani Petrović podijelila je javnost po starom šavu: na domoljube i ostale.

Domoljubi su, dakako, optirali za Ivanu Petrović i njezin rad, jer to jest njihov par cipela. Ako u izvještaj iz Haaga, gdje su prije nekoliko sati šestorica Hrvata osuđena za zločinački poduhvat, uspijete ugurati mudžahedine i »tanku hrvatsku granicu od Splita do Prevlake«, možete biti sigurni da će vas hrvatski domoljubi voljeti. Ivana Petrović izvještavala je domoljubno, odnosno onako kako joj nalaže dominantno viđenje domoljublja u Hrvatskoj.

U pitanju je domoljublje koje se redovito sudara s civilizacijskim vrijednostima zapadnoga svijeta, što se između ostalog manifestiralo i u pristupu koji su prema suđenju hercegbosanskoj šestorci imali Ivana Petrović i najveći svjetski mediji s druge strane. Dok je New York Times konstatirao da je suđenje završeno osuđujućim presudama te da ga je obilježilo samoubojstvo jednog od upravo osuđenih ratnih zločinaca, Ivana Petrović svojim gledateljima ponudila je teoriju međunarodne zavjere protiv Hrvatske, priče koja je, kako je izvijestila, »započela davno, još prije Daytona, istragom u Ahmićima pa Wance-Owenovim planom, a poslije se nastavila kroz predmete na ovom tribunalu, prije svega kroz predmete Blaškić, Naletilić, a posebno Kordić«.

Nagrada izvještajima Ivane Petrović iz Haaga, uz svo uvažavanje kolegice s Nove TV, nagrada je onome što Ivana Petrović i troje članova žirija smatraju domoljubljem. Nagrađena ga je izvrsno demonstrirala prilikom svojih javljanja uživo, ali to nema veze s profesionalnim novinarstvom, jer ostavlja gledatelje uskraćenima za vjernu sliku jednog sudskog procesa. Takvo novinarstvo dobro je isključivo u službi loših država, loših politika i sputanih društava. Činjenica da u Hrvatskoj zaslužuje nagradu može biti samo zabrinjavajuća.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.