Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
23. siječnja 2020.
Komentar Sanje Modrić

Zašto su ga pustili da pobjegne

Zašto su ga pustili da pobjegne
Zašto su ga pustili da pobjegne
Autor:
Objavljeno: 10. prosinac 2010. u 10:30 2010-12-10T10:30:00+01:00

Sanader, znači, ne smije govoriti. Da ne bi progovorio, mora ga se pustiti da ode i to je sukus drugog čina. Kad neki lik postane nepotreban i kad počne komplicirati radnju, režiser će ga odmah udaljiti.

Čestitamo od srca Mladenu Bajiću, čestitamo ministru i ravnatelju policije Tomislavu Karamarku i Oliveru Grbiću, tajnim službama i svim nadležnim foteljama u državnom aparatu, skidamo kapu Jadranki Kosor. Problem Sanader apsolviran je tako briljantno, u samo nekoliko sati, da se vlast ima pravo opiti šampanjcem i bar zakratko zaboraviti brige u slatkoj i preslatkoj omaglici.

Maestralna operacija provedena je, dakle, ovako. Uzgred rečeno, stvar je bila zakazana upravo za svjetski Dan borbe protiv korupcije, a ta jučerašnja ljupka podudarnost akcentirala je smisao ove vlasti za simboliku i uključenost u napredne globalne procese. Nakon tog prologa, idu dva kratka čina.

U prvome plasiraju senzaciju da su na bivšeg premijera napokon krenuli topovi pravne države. Ta krvava poslastica bačena je u arenu narodu gladnome i kruha, i osvete.

No, već počinje drugi čin i ide novi spektakl: Sanader je, eto, kukavički pobjegao iz zemlje jer se ne želi suočiti s neumitnom pravdom. Pobjegao jednom, pobjegao opet.

Ovakav kombinirani plan utanačen je zato što je to jednostavno najbolji mogući scenarij za vladajuću garnituru u datim okolnostima. Funkcija prvog čina, u kojem fanfare iz DORH-a najavljuju da »institucije« kreću u progon Sanadera, jest da se HDZ i Jadranka Kosor prije izbora pokušaju oprati od grijeha protunarodne pljačke, laži i korupcije. Budući da je kompletni sadašnji vrh stranke svih ovih godina u svim prljavštinama sudjelovao zajedno sa Sanaderom, eventualno spasonosno rješenje može biti samo to da se sve svali samo na njega i poneki kolateralni politički leš iz kruga njegove osobne služinčadi.

To je jedini način da HDZ možda ipak skuha birače glumeći nevinu žrtvu njegove sotonske strahovlade i da Jadranki Kosor ostane neka nada u povoljan izborni rezultat. Prema tome, bilo je bitno da proces protiv Sanadera započne budući da narod treba osjetiti epifaniju. Ona bi, doduše, bila još snažnija kad bi bivšeg premijera iz basnoslovnog BMW-a mogli danima gledati kako se, zelen u licu, znoji i vrpolji pred mrkim istražiteljima.

Ali taj dio, koliko god koristan za prepariranje publike, bio bi strašno nezgodan za HDZ. Zato je ključno da Sanader u pravom trenutku naprosto nestane.

Dragi Ivo, naime, sigurno ne bi šaptom pao, niti bi krivicu šutke preuzeo samo na sebe. On zna sve o svakome od svojih prisnih suradnika i poniznih podanika iz vrha HDZ-a, ovih koji ga sada tako revnosno guraju u rešetke. Kad bi on u istragama propjevao, mnogi bi se mogli odmah pozdraviti s ostacima ostataka svoga obraza, sa svojim divnim karijerama, a možda i sa svojom slobodom.

Sanader, znači, ne smije govoriti. Da ne bi progovorio, mora ga se pustiti da ode i to je sukus drugog čina. Kad neki lik postane nepotreban i kad počne komplicirati radnju, režiser će ga odmah udaljiti. Može, recimo, skrenuti s uma i otputovati na drugi kontinent, pobjeći u nepoznato zbog fatalne ljubavi ili se može ubiti.

Jučer ujutro, nakon početka predstave, izgledalo je da Sanadera hapse, ali ustvari su ga udaljili. Navukli su nas na jedno, a ispalo je posve drugo. Ali upravo to i čini dobru predstavu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.