Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
22. siječnja 2020.
Komentar Sanje Modrić

Zašto penzioneri cmizdre?

Zašto penzioneri cmizdre?
Zašto penzioneri cmizdre?
Autor:
Objavljeno: 30. studeni 2010. u 12:00 2010-11-30T12:00:00+01:00

U Hrvatskoj su mirovine teška mizerija, a Ekonomski institut upravo je izračunao da je to sada još mila majka kako će tek biti u narednim godinama. Novi penzioner koji ide u redovitu mirovinu može otprilike računati na to da će dobiti oko 40 posto svoje plaće, a Vladi već i za to fali 15 milijardi koje mora posuditi.

 Za one koji nisu nezamjenjivi saborski zastupnici ili neka druga povlaštena kategorija, tih sadašnjih 40 posto uglavnom ispadne jad i bijeda. Prosječna mirovina je nešto iznad 2.000 kuna od čega, kad se plate režije, ostane šipak. U dućanu ćete sresti nekadašnje profesorice, ugledne gospođe, koje se farbaju doma na lavabou jer nemaju za frizera i izgledaju kao jadne, stare maškare.

Prijatelji moga oca, koji je imao četiri tisuće kuna, zafrkavali su ga da je tajkun. On je bar mogao otići u kino i u kazalište, a drugi uglavnom ne mogu ni to. Zakukulje se doma kao male šumske životinje u svojim brlozima, jedu varivo od kupusa, gledaju sapunice, nose pretpotopnu robu i sve im je nedostupno. Dosta njih od svoje crkavice još mora izdržavati i nezaposlenu djecu. Ako su nekad, kao normalni građani, čitali novine, e sad više neće jer znaš ti koliko je to sedam kuna na dan!

Kolegica Jagoda upozorava me na podatak koji o standardu starijih stvarno govori sve. Umirovljenika je više od milijun, a ako izuzmemo povlaštene, samo 600 njih u cijeloj Hrvatskoj ima penzije veće od 8.000 kuna. To je nevjerojatnih 0,06 posto, a među mlađim ljudima takvi će sretnici posve izumrijeti.
   Znamo da je devedesetih penzionera bilo upola manje nego sada i znamo točno kako nam je lopovska politika natovarila na glavu ovaj sadašnji milijun i povodom toga više nema koristi jadikovati jer je to svršeni čin. Potrebno je i ima smisla jedino gledati u budućnost. No, zato je neophodno da se narod, koji već nije u stanju opstati ni od rada, a kamoli da će od mirovine, educira o raznim praktičnim vještinama preživljavanja u trećoj dobi. Ima na televiziji ona američka serija o preživljavanju u Sahari, u Sibiru i u džunglama Amazone, a ovo bi bilo za Hrvatsku.
   To bi trebao biti jedan poseban Vladin projekt jer Vladi su umirovljenici teret, Šuker stalno frkće koliko ga koštaju, a uštede su i te kako moguće. Neka ne cmizdre da im je teško kad si puno mogu sami pomoći. Što bi tek rekli da moraju raditi do 75 umjesto do 65 godina. Ili da im država zaplijeni imovinu čim se penzioniraju, a to država ne radi iako ih izdržava.
  

Dakle, neke brošure i akcije, neki edukativni filmovi i obavezne radionice da se paraziti osposobe i da ne vise toliko na sisi ove samoprijegorne države besprijekornih računa kad joj ništa ne doprinose i kad već žive toliko koliko žive.

Jer, ima tisuću stvari koje im stoje na raspolaganju, a koje ne koriste jer su komotni i razmaženi. Nema ovdje mjesta da se navedu sve te ideje, to će potanko razraditi Vlada. Ali treba popisati sve, od prodaje plastičnih boca i sakupljanja otpadaka na tržnici, do pranja u hladnoj vodi, koja je zdrava za svakoga. Nekad bi ljudi kihnuli već s 50 godina, o sretnih li vremena za nacionalnu ekonomiju, a sada se, brate, vuku do 80. To su vrlo nepovoljna i opasna kretanja i država je na njih dužna reagirati odlučnim mjerama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.