Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
18. siječnja 2020.
Komentar Sanje Modrić

Zašto izbori u ožujku 2012.

Foto: Davor KOVAČEVIĆ
Foto: Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 4. siječanj 2011. u 15:19 2011-01-04T15:19:52+01:00

Rekonstrukcija Vlade mogla se dogoditi tek kad su slomljeni veliki otpori u HDZ-u, zakašnjenje je u startu veliko i pet dodatnih mjeseci je besplatni bonus koji bi bilo glupo ne uzeti

Izgleda da će Hrvatska ipak na izbore tek za 15 mjeseci. Dakle, ne krajem ove godine, nego tek u trećem mjesecu 2012. Premda je iz vrha HDZ-a više puta izričito najavljivano da će se na birališta ići u studenome, sada se s dosta velikom sigurnošću može prognozirati da aktualna vlast pikira tek na ožujak 2012. 
Da su se premijerka i njena stranka predomislili i da namjeravaju ostati u sedlu do posljednje minute, to jest do najdaljeg zakonski dopuštenog termina za održavanje izbora, sugerira već sama činjenica da studeni odjednom više nitko od njih uopće ne spominje. 
Sada su postali tajanstveni, a nova je formula: »Izbori će biti raspisani u zakonskom roku«. 
No, ima i niz drugih signala da je HDZ ipak odlučio produžiti sebi život na sigurno za dodatnih pet mjeseci. 
Prvo, Jadranki Kosor je vjerojatno posve jasno, premda to ni za živu glavu neće javno priznati, da do početka jeseni od rekonstrukcije Vlade ne može biti osobitih rezultata. Za izbore u studenome, tada bi se već vodila ozbiljna predizborna kampanja, a tu negdje bio bi raspušten i Sabor. Već u rujnu počelo bi razdoblje opće nervoze i raspada sistema. 
Prije toga je ljeto čiji opušteni ritam ne možeš puno promijeniti ni proglašenjem opsadnog stanja. Sada ministri tek hvataju konce i na to, u najboljoj varijanti, treba otpisati još najmanje mjesec dana. 
Da su novi članovi Vlade sve sušti geniji – a većina su samo ispodprosječni činovnici – naprosto se nema vremena. Rekonstrukcija Vlade mogla se dogoditi tek kad su slomljeni veliki otpori u HDZ-u, zakašnjenje je u startu veliko i pet dodatnih mjeseci je besplatni bonus koji bi bilo glupo ne uzeti. Igra s tim produžetkom osigurat će Vladi Jadranke Kosor više od godinu dana kontinuiranog mira u kojem ipak može poroditi bar nešto čime će se HDZ moći bolje pohvaliti pred biračima. 
Nadalje, datumi završetka pregovora s Bruxellesom, te potpisivanja pristupnog ugovora još uvijek su neizvjesni. Vladi stoga konvenira osigurati nešto dodatnoga vremena da spektakularnim predizbornim vatrometom ulaska Hrvatske u EU može malo zabašuriti svoje teške minuse. 
Ova godina nezgodna im je za izbore i zato što nema nijedne optimistične prognoze o izlasku iz krize i otvaranju radnih mjesta. Teško da HDZ može računati na dobru izbornu žetvu kad se gospodarstvo raspada, padaju plaće i nema posla. Očekivanja većeg rasta vežu se tek za 2012. i zato je s izborima bolje pričekati do tih malo boljih vremena. 
Na kraju, HDZ konstantno ozbiljno gubi u svim anketama o popularnosti političkih stranaka, a vladajuća koalicija daleko zaostaje za Milanovićevim opozicijskim blokom. To su opasne poruke. Zato je logično da će HDZ odgoditi izbore kako bi se kupilo još nešto vremena i pokušalo preokrenuti trendove. U tom smislu politički će se kapitalizirati razni efektni potezi kao što su suđenja za kriminal i korupciju, oduzimanja imovine Sanaderovima i drugim HDZ-ovim palim anđelima, a na lageru je i bogati meni populističke politike koja pali kod nižih slojeva i kojoj se HDZ zato vraća uvijek kad je gusto. 
To su, dakle, te male prozirne tajne ožujka 2012. Vlast ništa ne koštaju, a još se mogu i isplatiti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.