Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
29. siječnja 2020.
Komentar Sanje Modrić

To nije smiješno

To nije smiješno
To nije smiješno
Autor:
Objavljeno: 21. prosinac 2010. u 11:23 2010-12-21T11:23:57+01:00

Takvom karakteru mogli bismo se smijati kad bi on bio lik u romanu, ali kad ga imamo u vrhu vrhova državne politike, to uopće nije smiješno

Ljudi su se već počeli smijati Andriji Hebrangu. U momentu kad je rejting njegove vlasti niži nego ikad, on proročanski izjavljuje da bi danas na izborima sigurno pobijedio HDZ.

Dok se Hrvatska demokratska zajednica valja u glibu stotina korupcijskih afera kroz koje je država sistematski pljačkana do gole golcate kosti, Hebrang skače na noge i tvrdi da je HDZ jedna »skromna i asketska« stranka.

I drugi funkcioneri aktualne vlasti, zastupnici i ministri, pokušavaju javno braniti HDZ i svoj vlastiti obraz svaljujući krivicu za sve isključivo na Sanadera, ali kako to radi Hebrang, to je čisti nadrealizam.

Svi HDZ-ovci sada ipak bar malo paze na mjeru kad govore za javnost, ali HDZ-ov ridikul s doktoratom – spreman za medije 24 sata na dan – neće ni trepnuti dok daje izjave izvan svih činjenica, logike i morala.

Kad Hebranga ne bismo poznavali sve ove godine, mogli bismo pomisliti da se Sanaderov predsjednički kandidat i Sanaderov predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a tragično i iznenada rastao s pameću. Kako ga, međutim, poznajemo ovako dugo, znamo da to nije istina.

Dakle, s doktorom Hebrangom je sve u redu, ali doktor je naprosto besprizoran. On je uvjeren da cijelu Hrvatsku može praviti budalom i to zapravo nije ništa novo.

Može se možda reći da je uvredljivi spin o navodnom asketizmu HDZ-ove vrhuške jedan od vrhunaca Hebrangove sociopatske drskosti, ali opus njegovih podvala toliko je bogat i raznovrstan da ga ne mogu nadmašiti ni svi bizarni likovi u Hrvatskoj zajedno.

Kao što je nekad s mjesta šefa Tuđmanovog liječničkog konzilija tumačio da predsjednik skoro pa puca od zdravlja, tako je prije samo dvije godine uvjeravao javnost da je korupcija u Hrvatskoj najobičnija izmišljotina kriminalnog milja. Kao što je 2002. tvrdio da Norac nikad ne bi mogao narediti, a kamoli počiniti ratni zločin, tako je stavljao ruku u vatru za Rončevića jer je »apsolutno nedužan». Kako je u predsjedničkoj kampanji podmetao da je optužnicu protiv hrvatskih generala sastavio Ivo Josipović, tako je nekidan izjavio da od Ježića nije primio donaciju od 300.000 kuna.

Kao što je tvrdio da se tajnom kupovinom Sanaderovog BMW-a zapravo uštedjelo, tako je javno priznao da je on osobno izmislio razloge koje je Sanader naveo napuštajući premijerski položaj.

»Ponekad lažem, ali odmah nakon toga odem na ispovijed«, može reći samo čovjek koji se s javnošću poigrava potpuno svjesno i u tome narcistički uživa. Takvom karakteru mogli bismo se smijati kad bi on bio lik u romanu, ali kad ga imamo u vrhu vrhova državne politike, to uopće nije smiješno.

Ako je Jadranka Kosor sada stvarno naumila civilizirati politiku u Hrvatskoj, onda neće biti dosta da istrijebi korupciju i prekine krađu, nego će se istovremeno morati riješiti takvih političara kao što je Hebrang. Njegovo cinično, mešetarsko i nemoralno shvaćanje politike treba hitno odlijepiti s funkcionarske plaće premda zasad, na žalost, nema naznaka da će ovo veliko pokajničko čišćenje HDZ-a ići tako daleko i tako duboko.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.