Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Komentar Sanje Modrić

Tko li će glasati umjesto njega?

Foto: denis LOVROVIĆ
Foto: denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 8. siječanj 2011. u 12:25 2011-01-08T12:25:01+01:00

Pretpostavljam da bi smrt morala biti jedan krajnje ozbiljan razlog da čovjek izgubi pravo izlaska na izbore, to jest da ga nadležna tijela automatski izbrišu s popisa birača. Naše vlasti, međutim, nisu toliko isključive kao vlasti u drugim demokratskim zemljama i zato se prostog pravila da izborno pravo mogu konzumirati samo punoljetni građani koji su dokazano živi – ne drže kao pijan plota

Ime moga oca, koji je napustio ovaj svijet prije pune dvije i pol godine, još uvijek se nalazi na biračkom spisku. Pretpostavljam da bi smrt morala biti jedan krajnje ozbiljan razlog da čovjek izgubi pravo izlaska na izbore, to jest da ga nadležna tijela automatski izbrišu s popisa birača. 

Naše vlasti, međutim, nisu toliko isključive kao vlasti u drugim demokratskim zemljama i zato se prostog pravila da izborno pravo mogu konzumirati samo punoljetni građani koji su dokazano živi – ne drže kao pijan plota. 
Premda se mrtvima svuda, pa tako i kod nas, bez rasprave gase sva druga prava, biračko pravo u Hrvatskoj ipak mogu zadržati. Čim netko umre, općinski organ obavijest o tome odmah šalje mirovinskom osiguranju i pokojniku tog momenta prestaje stizati penzija. Cap! Uhodanim aktiviranjem te iste formalne procedure, pokojnik trenutno gubi pravo i na zdravstveno osiguranje, koje mu više, slijedom okolnosti, doista više nije ni potrebno. Mislim da mu se tako smjesta ukine i socijalna pomoć, invalidnina itd. 
Čuli smo za slučajeve kad bi gramziva rodbina nešto smuljala da joj se i dalje isplaćuju pokojnikovu primanja, ali to se po zakonu smatra prijevarom i završava u krivičnom postupku. 
Bilo bi, dakle, logično i očekivano da nadležni činovnik, na potpuno isti način, informaciju o smrti građana šalje i Ministarstvu uprave, koje kod sebe drži biračke popise i dužno ih je ažurirati. No, baš tu nešto puca. Ili ovi ne šalju, ili ovi drugi ne ažuriraju, ili je u pitanju neka smišljena koncepcija o kojoj ministar u javnosti ne želi govoriti. 
U svakom slučaju, kad god se utvrdi da su određenu političku opciju na biračkom mjestu zaokružile osobe koje su još prije izbora bile pokojne, za to nitko ne odgovara. Obično se kaže da je ta stvar marginalna pa ne može utjecati na ukupne rezultate i pojeo vuk magare. Naravno, pokojnika doista više nema pa mu nema smisla izricati sankcije. A hrvatske vlasti nisu lude da kažnjavaju svoje vlastito ministarstvo iako upravo ono direktno omogućuje takve prijevare održavanjem nereda u biračkim popisima. To je potpuno jasno jer ime kojega više nema na popisu birača, ne može ni pristupiti glasanju. 
Dakle, u tim okolnostima, određeni broj mrtvih kod nas redovito izlazi na birališta i aktivno sudjeluje u političkom životu živih. 
 Imali smo na lokalnim izborima onaj veliki skandal kad je otkriveno da pokojnici glasaju, i to, zanimljivo, uvijek glasaju za HDZ. O tim stvarima su dočuli i u Bruxellesu pa upozoravaju Vladu da se birački popisi moraju urediti tako da se ostave živi, a izbrišu mrtvi i da se to onda radi kontinuirano. 
Ministar Mlakar – čovjek koji strašno puno radi, ali nitko ne vidi što – niti to nije bio kadar obaviti sve do sada. Zato Hrvatska ima više birača nego stanovnika, što je svjetski presedan. Kaos nam je vjerojatno suđen i za sljedeće izbore. Tko zna tko će glasati umjesto mog jadnog staroga.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.