Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 4
Sutra: 17° 17° 4
20. listopada 2019.
Pardon Sanje Modrić

Komentar Smiju li žene biti same sebi važne?

Smiju li žene biti same sebi važne?
Smiju li žene biti same sebi važne?
Autor:
Objavljeno: 22. kolovoz 2017. u 15:42 2017-08-22T15:42:26+02:00

Današnje djevojke same sebe smatraju važnima i ne bi htjele biti objekt ničijih računica

Objavljeni su podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o tome kad žene u Hrvatskoj rađaju. Dosta nevjerojatno. Lani su najviše beba donijele na svijet žene između trideset i četrdeset godina. U samo jednom desetljeću, trendovi su se u Hrvatskoj drastično pomaknuli. Sa 37 posto rodilja starijih od 30 godina 2006. godine, lani smo već skočili na 55 posto.

Ono što je kod nas nekad bilo iznimka, danas je postalo normala. Ako u mnogim drugim stvarima Hrvatska kaska za Europom, u ovome smo se izjednačili. Rodilja iznad 30 godina u EU-u je prosječno oko 57 posto, no u Španjolskoj ih je 73 posto, u Italiji 67, u Nizozemskoj 59, u Njemačkoj preko 56 posto.

Prema udjelu starijih majki, mi smo u rangu sa Švedskom, Danskom, Češkom i Mađarskom. S tim da je djece kod nas sve manje i manje. Naše bake imale su po petero ili osmero, sada je prosjek 1,4 djeteta.

Što se dogodilo, pitaju se demografi, sociolozi, ženske udruge, politika i crkve, ali na to nije jednostavno odgovoriti jer razloga je puno. Hrvatski demografi – ne znam, na žalost, za ostale – najčešće prenaglašavaju faktor ekonomskog stresa.

Tvrde da bi djece bilo više i da žene ne bi rađale tako kasno i sve kasnije kad bi standard bio bolji, posla više i plaće sigurnije te nukaju vlasti na uvođenje što više stimulativnih mjera za mlade obitelji poput povoljnih stambenih kredita, galantnijih porodiljnih naknada, novčanih nagrada za svako novorođenče, rastezljivog radnog vremena u vrtićima i tako redom.

Sve to, naravno, ne bi bilo naodmet, lakše bi se podizala djeca i neki bi se parovi sigurno ranije odlučili postati roditeljima. Mislim, međutim, da je generalno presudno ipak nešto drugo, a to »drugo« povezano je s time da žena više nije ono što je nekad bila i da se stara slika »slabijeg spola« pred našim očima raspada u komadiće, kao što se, uostalom, raspada i nekadašnja definicija obitelji.

U Hrvatskoj, a u tome nismo usamljeni, danas je više visokoškolovanih žena nego muškaraca. Jest da današnji očevi ipak puno više sudjeluju u obavezama oko podmlatka, ali dugotrajno obrazovanje za ženu svejedno teško ide uz ranije rađanje, a poslije, s troje ili četvero djece, svaka bi žena na karijeru u pravilu morala zaboraviti.

I drugo, iako mnoge žele biti majke, većini mladih žena više ne pada na pamet robovanje kući 24 sata na dan, kuhanju, peglanju, pelenama, pospremanju igračaka i vodanju djece u školu i na slobodne aktivnosti.

Žele otići u kino, pokatkad izaći s prijateljicama, otputovati na vikend, pročitati knjigu i imati par sati tjedno za neki svoj interes. S jednim djetetom, najviše dvoje, to je još nekako moguće. S više je obično potpuna fantazija.

Svatko će iz svog kuta i interesa reći sviđa li mu se to ili ne. Državi se neće sviđati jer ako nema djece, tko će sutra zaraditi za mirovine. Crkva će također brundati jer oni zastupaju mišljenje da se žena mora žrtvovati i biti, prije svega ostaloga,  tiha i smjerna supruga i majka.

Ali žene je sve manje briga što tko misli i snuje preko njihovih leđa. Današnje djevojke naprosto i same sebe smatraju važnima i ne bi htjele biti objekt ničijih računica i fiks ideja. Imaju na to pravo. Pa neka se prema njihovim željama ravnaju politike jer one ionako drugačije više neće.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.