Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 3
Sutra: 8° 8° 3
19. siječnja 2020.
Pregled tjedna

kolumna ŠPAJZA SANJE MODRIĆ Ruski Agrokor - kisela pobjeda vladine uprave

Foto Arhiva NL
Foto Arhiva NL
Objavljeno: 24. lipanj 2018. u 14:32 2018-06-24T14:32:32+02:00

Donosimo pregled tjedna iz pera naše kolumnistice Sanje Modrić.

PONEDJELJAK

Nogometni orden za Luku Burilovića

Među nekoliko desetaka laureata, Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je u ponedjeljak i predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luku Burilovića. Ovjenčala ga je ordenom Danice hrvatske zbog »osobitih zasluga za gospodarstvo, te iznimnog doprinosa razvoju gospodarskih odnosa Hrvatske s drugim zemljama«. No kakav je to »izniman doprinos« čelnika HGK utvrđen na Pantovčaku – nemoguće je pogoditi.

Visoko odlikovani Burilović vodi, naime, udruženje u kome su članstvo i članarina obavezni i iz koga je najmanje 39 milijuna kuna isisao njegov prethodnik Nadan Vidošević, prema optužnici po kojoj mu se sudi. Nemajući kud, hrvatski poduzetnici godišnje iskeširaju na račun Komore oko 135 milijuna kuna, od čega HGK pola troši na svoje plaće. S ostatkom njihovo vodstvo radi nešto od čega njihovi obligatorni članovi ne vidi neke koristi, putuje se naokolo, održavaju se skupovi i sastanci.

A tri dana prije nego što će uvaženi Burilović zataknuti za rever Kolindinu Danicu, on i njegovi suradnici nadmašili su sami sebe u trošenju tuđeg novca koji im u krilo pada s neba. Svoj Gospodarski forum održali su nigdje drugo doli u ruskom Kalinjingradu, gradu skoro duplo manjem od Zagreba. Bilo je to u petak, a u subotu je – zamisli čuda – naša nogometna reprezentacija igrala prvu utakmica na Svjetskom prvenstvu. Susret s ruskim poduzetnicima organizirali su pod maštovitim motom »Sport spaja biznis«, a da se otkloni sumnja kako se s putnim nalozima zapravo išlo na utakmicu, točno prije mjesec dana potpisali su »sporazum o suradnji« s Trgovinsko-industrijskom komorom Kalinjingrada. Kakvi dovitljivci.

Otvarajući skup, Burilović je paušalno najavio »intenziviranje suradnje s pojedinim ruskim regijama«. Poslije nogometa, čekao ga je na Pantovčaku – državni orden.

2531856

UTORAK

Kakva im budućnost predstoji?

Poslije 14 mjeseci teške matematike i krvavih pregovora, jednog produžetka, smjene prvog povjernika za Agrokor, afere Borg, pa onda i ostavke potpredsjednice Vlade – privremeno vjerovničko vijeće završilo je posao jednoglasno. Nagodba je prihvaćena i ide na glasanje. Izvan priče odlučio je ostati rovinjski Adris koji će svoju pravdu, koja vrijedi 180 milijuna eura, pokušati izboriti na sudu. Isto će vjerojatno učiniti i ekipa malih dioničara koji ostaju bez kune, Todorić koji je izgubio sve i možda još neki sudionici ove napete priče. Vjerovnici koji su, umjesto isplata, morali ući u vlasništvo kompanije, zadovoljni su koliko mogu biti. Udjeli u Agrokoru danas vrijede malo, a budućnost koncerna nepoznata je i nejasna.

I te kako su, međutim, zadovoljni premijer Plenković i njegovi suradnici. Podvig, klizav i opasan kao spuštanje niz glečer, sada je za Vladu završen, ona se iz njega povlači i proglašava svoju političku pobjedu. No, ona je u stvarnosti kisela, pogotovo u svjetlu proklamacija iz Banskih dvora da će uplitanje države u ovu dramu spasiti »radna mjesta i hrvatsko gospodarstvo«.

Jer, mitski Agrokor postaje strana kompanija. Presudnih 46,7 posto ide ruskim državnim bankama, Sberu i VTB-u, samo koji postotak potreban im je za kompletnu vlast. Čak je i uprava novog Agrokora u Nizozemskoj. Što će Rusi s njim? Kako će ga restrukturirati? Koje će tvrtke ugasiti? Koliko će radnika ostati na cesti? I kome će ga na koncu prodati? Sve je to veliki rebus. Još se ne zna ni tko će refinancirati roll up kredit i hoće li se moći podnijeti ponuđena kamata. A niti hoće li hrvatski proizvođači sa svojim cijenama i dalje imati prolaz do polica Konzuma?

Sve to, kao i budući poslovni rezultati Agrokora, ostaje u sferi debelog nagađanja. »Pobjeda« o kojoj govori Plenković krajnje je varljiva.

2567236

SRIJEDA

Lošiji standard još bi se podnio da nije tolikog nemorala

U nizu anketa traže se u posljednje vrijeme razlozi velikog vala iseljavanja hrvatskih građana. Rezultati su slični, a njihov smjer odlično simbolizira gore opisana epizoda s Lukom Burlovićem koji dobiva još i državni orden.

Koferi za Irsku i Njemačku nipošto se ne pakiraju samo zbog lošeg standarda, nezaposlenosti i slabo plaćenih radnih mjesta. Ljude gotovo jednakoj odbijaju i nakaradni moral kojim je inficirano hrvatsko društvo te nametanje poželjnog svjetonazora po ukusu centara moći. Oko 57 posto od 1.300 ispitanika obuhvaćenih novim istraživanjem portala Moj Posao iritira »moral i svjetonazor« koji su prevladali u Hrvatskoj. Gotovo polovica sudionika tog istraživanja ima fakultetsku diplomu i gotovo polovica stara je od 26 do 35 godina.

Sljepilo je, dakle, pojednostavljivati problem iseljavanja svodeći ga na novac, što u velikoj mjeri čine i naši vodeći političari, a i demografi koji konstantno istupaju u javnosti. Ljudima je, naravno, jako važno mogu li sa svojim prihodima podizati svoje obitelji. Ali čak i kad s tim dobro stoje, mnogi se odlučuju na odlazak jer su ispunjeni gađenjem prema onima koji ovdje uživaju status moćnika i zvijezda iako se za njima vuku repovi korupcije, pokvarenjaštva, kriminala i manipulacija. Sanader s pet optužnica zavalio se u VIP loži nacionalnog nogometnog saveza. Osuđeni Mamić pokazuje nam srednji prst iz Međugorja. Osuđeni Kutle je slobodni biznismen u BiH. Optuženi Branimir Glavaš sjedi u Saboru. Pašalića zovu na javnu televiziji kao političkog arbitra. Todorić se busa u prsa iz Londona dok ovdje godinu dana svi dube na glavi da zatrpaju njegove provalije. Klijent DORH-a Bandić mešetari u Zagrebu. Dragan Čović prima počasni doktorat Zagrebačkog sveučilišta, a čestita mu sam premijer. To se doista ne da gledati. A izlaza se ne vidi. Osim preko granice.

PXL_150618_20976864

ČETVRTAK

Nogomet nije kažnjavanje ni ponižavanje

Kad je odsvirao kraj za nas perfektne utakmice s Argentinom, u kojoj je naša reprezentacija doista briljantno odradila svoj posao, prijenos nam je pokazao kako pobijeđeni srdačno čestitaju hrvatskim nogometašima nakon svog pregorkog poraza. Naši su bili sretni i nasmijani, nisu pokazivali nadmoć niti su se u trijumfu bahatili pred Argentinskim igračima i navijačima. Nekoliko minuta potrajalo je to sveopće čvrsto grljenje i tapšanje pred TV kamerama i to je bilo zaista lijepo vidjeti. Zatim su se svi zajedno uhvatili za ruke i poklonili se publici. Sport je to i sportsko ponašanje važan je dio svega toga. Jedni uvijek pobjeđuju, drugi gube, tako to mora biti, to je logika sportskog nadmetanja.
No onda dolaze izvještaji s utakmice i urednički naslovi. Hrvati su ih razbili. Kaznili. Ponizili. Zgazili. Argentinci su doživjeli sramotan poraz.

Pitaš se čemu takav ratnički jezik, taj prizvuk ružne naslade. Igrači daju korektne i mirne izjave, a mediji zlurado pumpaju. A onda se kao zgražaju kad se zbog utakmica pomlate Bad Blue Boysi i Torcida, kad jedni drugima izbijaju zube i izvade jedni na druge metalne šipke. O tome se pišu komentari, opominje se i kudi. Ali svoju odgovornost za nogometno nasilje ne vide. A ona nije mala. Da hrvatski mediji smire loptu i da na toj liniji ostanu, bilo bi oko naših klubova manje psovki, mržnje i razbijenih glava. Sport nije rat, »kažnjavanje«, ni »ponižavanje«, nego igra u kojoj se protivniku ne bi smjelo udarati na dostojanstvo.

MDF63320

PETAK

HDZ-SDP i dalje na vidiku

HDZ i SDP zajedno imaju potporu od 46,1 posto, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Ipsos. Od tog mršavog rezultata dviju najvećih stranki, nešto manje od dvije trećine bodova pripada HDZ-u (27,6 posto), a nešto više od preostale trećine SDP-u (18,5 posto). Slični rezultati ponavljaju se već mjesecima.

Dakle, više od polovice hrvatskih birača više ne podržava nijednu od dvije glavne stranke koje su u samostalnoj Hrvatskoj jedine uspijevale formirati vlade i postavljati premijere. Živi zid, koji se već neko vrijeme opasno približava tom društvu opadajuće popularnosti, sada je na 13,8 posto i njihov se rast zaustavio. Od Mosta ništa spektakularno, oni su na 7,7 posto i na toj su se razini stabilizirali bez bitnih pomaka. Sve ostale poznatije stranke plivaju oko dva do tri posto, pri čemu je među najgorima HNS (1,8 posto), Plenkovićev glavni partner u Vladi.

2553668

Ovi trendovi mogli bi značiti da će, nakon sljedećih izbora, jedina moguća kombinacija za vlast biti koalicija HDZ-SDP. No to stoji jedino ako Plenković zadrži čelno mjesto u svojoj stranci. Ako ne – a čak 42 posto HDZ-ovih birača pesimistično smatra kako Plenkvićeva vlada neće riješiti glavne probleme u Hrvatskoj – otvaraju se i druge, jednako neobične kombinacije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.