Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4
Sutra: 7° 7° 4
20. siječnja 2020.
Komentar

Komentar ŠPAJZA SANJE MODRIĆ Pripazi da te ne pregazi agent SOA-e

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 23. prosinac 2018. u 7:21 2018-12-23T07:21:53+01:00

Donosimo pregled tjedna iz pera naše kolumnistice Sanje Modrić.

PONEDJELJAK Gospođa Ljubica ili ima li hrabrost smisla

Usred skandala koga je pokrenula smrt devetogodišnjeg dječaka iz Metkovića, oglasila se Hrvatska udruga za prava pacijenata i podsjetila nas na jednu drugu, također još nerazriješenu, aferu u zdravstvu. U kratko se vrijeme dobili su čak 22 prijave građana za korupciju protiv istog onog liječnika, donedavno šefa Kardiokirurgije u splitskom KBC-u, koga je Ljubica Adžaip iz Dicma optužila da je od nje iznudio 3000 eura kako bi operirao njezinog muža.

Iskaz gospođe Adžaip u emisiji Provjereno Nove TV očito je razbio apatiju pa su o prozvanom liječniku progovorili i oni koji su ranije šutjeli. Povodeći se za njenim primjerom, čak 22 pacijenta splitskog kirurga odlučilo je, pod svojim punim identitetom, iznijeti pojedinosti o tome kako su mu predavali koverte sa tisuću do pet tisuća eura.

Udruga će sve to proslijediti USKOK-u. Šalju im i 37 također potpisanih prijava u kojima se za mito poimenice tereti još 37 liječnika javnog zdravstva, deset koje se odnose na doktora iz jedne zagrebačke bolnice, tri koje optužuju još jedno ime, te prijavu protiv stanovitog medicinskog tehničara koji navodno preuzima novac za jednog liječnika i dva političara.

Arhiva NL

Kao što vidimo, odvažni istup do jučer anonimne žene mnoge je povukao da i sami prijave korupciju. No, za iole čvršću nadu da će se sustav efikasno suprotstaviti tom zlu građanima je potrebna brza reakcija USKOK-a i sudova na svaku od ovih prijava. Ako toga ne bude, pokvarenjaci će i dalje parazitirati na ljudskoj nevolji. Ucijenjeni će plaćati i o tome šutjeti. A javnost živjeti u uvjerenju da nikakav čin građanske hrabrosti u Hrvatskoj nema smisla.

UTORAK Malo je reći Divlji zapad

Foto Dino Stanin / PIXSELL

Samo neka se naši ministri i dužnosnici ostave svojih šupljih priča kako je sustav djelatan i kako dobro funkcionira jer to se naprosto ne da slušati. Naš sustav je nula, ne radi i ne štiti nikoga, malo je reći Divlji zapad. Evo ovaj im tip ima na leđima hrpu kaznenih i prekršajnih prijava, zbroj ide do 40. Divlja po Zadru preko desetak godina. I za sve njegove opačine ovaj mu »izvrsni« sustav nije izrekao ni jednu jedinu presudu. Može se slobodno predstavljati kao »neosuđivan«.

Riječ je, naravno, o zloglasnom »Daruvarcu« koji, kao što kaže majka njegove najnovije žrtve, opet slobodno pije kavu na Kalelargi. I tako stalno i uvijek. A u međuvremenu ubija boga u djevojkama, nije ova Lorena jedina. Nanosi ljudima teške tjelesne ozljede. Puca mecima po gradu. Nekažnjeno se nagurava s policajcima. Uzrokuje prometne nesreće. Nekog je momka oteo autom da mu na skrovitom mjestu prebije kosti. I opet ništa. Kad je dobro izmasakrirao jednu od svojih žrtava, priveli su ga i odmah pustili kući.

Ma gdje je taj sustav? Kakav sustav? Pa nemojte nam stvarno gurati prst u oči. U svakom tipu organizacije koji se makar s umjerenim pretenzijama može nazvati »sustavom«, Daruvarac bi bio osuđivan, kažnjavan i izoliran. U ovome što mi imamo on je baja. I zato je najgrotesknije kad se prestavnici naših izvršnih i sudbenih vlasti – recimo Bošnjaković, recimo Turudić – izgovaraju Zakonom o kaznenom postupku, bezobrazlukom advokata, složenošću dokazivanja i koječime. Ništa od toga nema blage veze s činjenicom da jedan patološki nasilnik godinama radi sve što hoće. A sada još izigrava žrtvu kojoj se krše ljudska prava. Nakon što je krvavom ljudskom glavom polomio umivaonik.

SRIJEDA Bozaniću nikad dosta

Arhiva NL

Na prvom satu vjeronauka u jednoj hrvatskoj školi djeca su jesenas dobila zadatak da preko cijele stranice ispišu: Volim Isusa. Volim Isusa. Volim Isusa... Na prvom satu vjeronauka u Oslu, glavnom gradu Norveške, učenike na stolovima dočeka papir sa crtežom veselog šarenog stabla, svaka grana – po jedna veća svjetska religija. Onda mala B., iz hrvatske obitelji koja sada tamo živi, dođe kući i sve to pokazuje roditeljima.

– Danas nam je učiteljica pričala o crkvama mojih prijatelja iz razreda T. i M., a u četvrtak ćemo razgovarati o našoj vjeri, vidiš, to je ova ovdje grana.

Svatko pametan slao bi djecu na taj norveški vjeronauk gdje se o svima govori s jednakim poštovanjem i gdje se djecu od malih nogu uči razumijevanju i toleranciji. U Hrvatskoj se na satovima vjeronauka ističe ekskluzivizam katoličke religije koja ovdje faktično ima službeni status. Tako se radi na isključivosti. Proces ide već od vrtića pa nadalje. Duboko i široko oranje. Svećenici drže slovo na otvaranje školske godine, vrtići i škole slave vjerske praznike, u potpunosti su uronjene u katoličanstvo i tako sve drugo dobiva status poremećaja.

No kardinalu Bozaniću ni to još nije dosta pa se povodom Božića okomio na Školu za život jer – navodno – nedovoljno promiče kršćansku tradiciju, a uvodi sadržaje »potpuno strane« hrvatskom »identitetu«. Pa što bi još htio Bozanić? Da svaki sat započinje molitvom? Da se u svim učionicama postave raspela? Da Ministarstvo provjerava jesu li svi nastavnici katolici? Pa da, samo to i fali da se ovaj radikalni klerikalni kurs nametanja državne vjere cijelom društvu konzekventno i zaokruži.

ČETVRTAK Bandićeva reklama na teret poreznih obveznika

Foto Davor Kovačević

Bandić se uspostavio na noge i šiba dalje. Sada najavljuje kako će od Vlade tražiti da status majke odgajateljice ili oca odgojitelja uvede u cijeloj Hrvatskoj. Tako bi, po uzoru na praksu koja je u Zagrebu krenula 2016. godine, žene ili muškarci s najmanje troje djece mogli ostati kod kuće i brinuti se za podmladak, a za to bi im se iz proračuna mjesečno isplaćivalo 65 posto prosječne bruto plaće. U Zagrebu je za takvu pomoć ostvarilo 3900 građana, od čega su većina majke, a 450 je očeva.

Bandić to propagira kao izvrsnu demografsku mjeru, ali ona otvara niz velikih pitanja ne samo iz domene svrsishodnosti, nego i pravednosti.

Jer, prvo, država u užem i širem smislu trebala bi poticati ljude da se školuju i zaposle, tako doprinose gospodarstvu i ostvaruju se na tržištu znanja i rada, a ne isključivo kao roditelji. To je neki općeniti princip. Roditeljstvo je samo dio naših društvenih uloga, važan, ali ne jedini. Drugo, glomazna većina korisnika ove mjere u Zagrebu su žene, to bi se po prirodi stvari ponovilo svuda, a žene je društveno štetno opet gurati u kuhinju i umrtvljivati sve njihove druge sposobnosti.

I treće, hrvatski porezni obveznici, koji su i sami uglavnom roditelji, ne bi smjeli biti tretirani krava muzara koja mora napojiti sve apetite. Znam jednu ženu koja upravo ovih dana treba roditi treće dijete, a onda će dati otkaz i uzeti Bandićevu apanažu. Izračunala je da će, s tri dječja doplatka i pronatalitetnim dodatkom, sjedeći doma, primati oko sedam tisuća kuna na mjesec. Toliko zarađuju mnogi zaposleni majke i očevi koji ne dolaze kući prije šest popodne. Pitanje je mjere izjednačiti ih s profesionalnim roditeljima za račun Bandićevih izbornih glasova.

PETAK Tko laže, Radeljić ili Kolinda?

Foto Davor Javorović / PIXSELL

Ako istinu govori Mate Radeljić, u petak smijenjeni savjetnik Kolinde Grabar-Kitarović za unutarnju politiku, tada svaki građanin Hrvatske mora strepiti za svoju sigurnost pa i za svoj život. Ama baš svaki.

Jer ako je šef kabineta ravnatelja SOA-e Danijela Markića doista pozvao u kafić visokog državnog dužnosnika Radeljića, dugogodišnjeg savjetnika predsjednice Republike, da bi mu zaprijetio kako će ga – ako baš zatreba – SOA pregaziti automobilom – pa još uz tvrdnju da dolazi po nalogu i s uputstvima Kolinde Grabar-Kitarović, onda je jasno da se ova država pretvorila u mrklu despociju. Kako bi, brajkoviću, tek zgazili mene ili bilo koga drugoga, svim sredstvima uključujući i doslovna, ako se državna tajna služba Radeljiću grozi da bi mogao skončati pod kotačima.

Naravno, postoji mogućnost da Radeljić laže kako bi svoju smjenu zaodjenuo u prljavu konspiraciju predsjednice Republike i ravnateljstva SOA-e. Ali zasad ne djeluje tako jer navodi imena, datume, sate i lokacije na kojima je navodno doživio to o čemu je izvijestio javnost. Zato je, kaže, odbio podnijeti ostavku i odlučio čekati da ga predsjednica smijeni.

No kako god da jest, zavaljao se stravičan skandal i potrebno je smjesta utvrditi o čemu je riječ kako bi odgovorni kusali kašu koju su zamijesili. A to uključuje svega nekoliko raspleta. Ili kaznenu prijavu protiv Radeljića, ili momentalnu smjenu vrha SOA-e, pa i pokretanje postupka za razrješenje predsjednice Republike. Tako bi to išlo u nekom zdravom sustavu. No, ovdje se istina vjerojatno nikad neće saznati. Radeljić jedno, oni drugo. I sretan Božić svima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.