Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
21. siječnja 2020.
Pregled tjedna

Komentar ŠPAJZA SANJE MODRIĆ Nemamo za darovite đake, imamo za HDZ-ova putovanja

Foto Borna Filić / PIXSELL
Foto Borna Filić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 25. studeni 2018. u 8:11 2018-11-25T08:11:19+01:00

Donosimo pregled tjedna iz pera naše kolumnistice Sanje Modrić.

PONEDJELJAK Mladi matematičari na cjedilu

Na jeziku su naše vlasti uvijek uz znanje i talent, one koji postižu perfektne rezultate i mogu se mjeriti s bilo kime na svijetu. Na djelu je često suprotno, a novi primjer daje nam upravo Ministarstvo obrazovanja i znanosti. I to baš po leđima djece.

Ministarstvo je, dakle, objavilo da bez novca za sljedeću godinu ostaje Hrvatsko matematičko društvo koje već godinama trenira učenike za olimpijade i druga međunarodna natjecanja iz matematike. To znači da će pripreme djece i mladih iz Hrvatske za takmičarske smotre u drugim zemljama ubuduće morati financirati – roditelji. Dio obitelji to sigurno neće moći platiti. Njihova djeca – bez obzira što je riječ o najboljima – morat će zato ispasti iz konkurencije.

Ne znamo iz kakvih socijalnih prilika dolazi zadarski gimnazijalac Noel Lakić koji je ljetos zaradio zlato na matematičkoj olimpijadi u Poljskoj. To nam nije poznato ni za drugu djecu iz naše matematičke reprezentacije koja je u ekipnom natjecanju osvojila drugo mjesto. A ni za sve one đake genijalce, koji su samo ove godine u Hrvatsku donijeli 27 matematičkih medalja. Ali vrlo je vjerojatno da dio roditelja ne bi mogao financirati pripreme ma koliko njihova sposobna djeca to zaslužila.

00266444

Pa dok Ministarstvo traži razumijevanje javnosti jer, eto, nema pa nema, nadarenim učenicima ostaje da se odmah, koju godinu unaprijed, prijave na natječaj češkog automobilskog diva Škode koji upravo poziva 400 radnika iz Hrvatske. Lako moguće da bi im čuvali mjesto. Jer posve je sigurno da ih mladi dobitnici matematičkih medalja ne bi razočarali.

UTORAK Umirovljenicima omogućiti rad bez ograničenja

Kroz Vladinu mirovinsku reformu bilo bi nužno dopustiti umirovljenicima rad na slobodnom tržištu bez ikakvih ograničenja. Penzioneri bi se morali moći angažirati u bilo kojoj varijanti radnog odnosa, a da i dalje primaju svoje pune mirovine.

Cak-79-posto-umirovljenika-zivi-na-rubu-siromastva_ca_large

Vlada tako ne razmišlja iako bi trebala. Za liberalizaciju rada starijih barem su dva razloga. Prvi je jadno životarenje umirovljeničke populacije i ponižavajuće kopanje po kontejnerima. Prosječna plaća u Hrvatskoj je 6237 kuna, a prosječna mirovina 2344 kune, pa oko tri posto povećanja koje obećava Vlada neće nitko ni osjetiti.

Kako i bi kad je prosječna mirovina samo za 81 kunu viša od službene granice siromaštva koja iznosi 2321 kune po osobi. No bijeda je još i veća jer skupne brojke nerealno podižu povlaštene mirovine, dužnosničke, braniteljske i ostale, koje su bitno veće od običnih. Tako da, zapravo, oko polovine umirovljenika, njih 570 tisuća, živi od mizernih 1360 kuna.

Zaključak je jasan. Umirovljenicima koji mogu i hoće i dalje raditi treba omogućiti dodatni izvor prihoda za normalniji život, a usput i za veću uključenost, pa i za bolju kondiciju.

Drugi razlog za liberalizaciju je velika nestašica radne snage koju bi donekle mogli ublažiti stariji radnici. To bi odgovaralo i poslodavcima. U medjima se pojavio oglas tvrtke Securitas pod naslovom »U mirovini si i želiš raditi?« Zaposlili bi zaštitare, policajce i vojnike u penziji sa svim pravima iz radnog odnosa.

Kratkovidno je što Vlada ne zarezuje ove argumente. Neka penzioneri rade dok žele i dok ih poslodavci hoće, a mirovine su već zaradili, pa neka im se u njih ne dira.

SRIJEDA Svatko ovdje može u politiku, može i Todorić

Foto Tomislav Miletić / PIXSELL

Čim je, nakon izlaska iz zatvora, samo jednu noć prespavao u Kulmerovim dvorima, Ivica Todorić uzneseno se obratio hrvatskim građanima. Poručio im je da mogu odahnuti jer napokon evo njega da »osvoji vlast i pokrene Hrvatsku«. – Idem na izbore – pobjednički je objavio Gazda kome se priprema optužnica za višegodišnje lažiranje kompanijskih brojki i ukupno 1,5 milijardi kuna izvučenih iz Agrokora.

Kakav točno poremećaj u doživljavanju stvarnosti stoji iza Todorićeve obznane, s kakvom bi listom izašao na izbore, s kojom strankom iza sebe i s kojim novcem – sve su to pitanja nižeg reda.

A pitanje prvog i osnovnog reda treba postaviti ovom sustavu i ovoj državi. Jer Todorića, na žalost, doista ništa ne sprečava da izađe pred birače bilo na predsjedničkim, bilo na parlementarnim, bilo na lokalnim izborima. Kazneni postupak nije mu, prema našim zakonima, nikakva smetnja. Korupcija, pljačka, pranje novca ni ratni zločin, sve to nije prepreka za kandidaturu na izborima do trenutka osuđujuće pravomoćne presude.

Ozbiljni kazneni postupci već su bili započeti i protiv Milana Bandića, Ivana Čehoka i Branimira Glavaša kad su oni kretali u izbornu utrku, prva dvojica za Zagreb i Varaždin, treći za Sabor. Cinično je da svaka čistačica i svaki domar moraju poslodavcu donijeti potvrdu da se protiv njih ne vodi sudski postupak da bi se njihove molbe uopće razmatrale. Ali u politici vrijedi drugačiji kodeks. Sve može. Samo još treba naći glasače.

Zato fotelje u našim predstavničkim tijelima zaposjedaju osobe koje u normalnim zemljama ne bi smjele doći ni do porte njihovih sjedišta. Pa zašto onda ne bi i Ivica Todorić? Ako su u pravu oni koji prognoziraju da bi proces protiv njega mogao trajati i 20 godina, on se može nauživati politike do mile volje. Jedino će s biračima možda ići malo teže. Ali i to je pitanje. Jer ako se za tili čas skupilo toliko donatora da iskeširaju milijun eura za Todorićevu jamčevinu, tko može biti siguran da ne bi bilo i glasova?

ČETVRTAK Avion, helikopter, u čemu je problem?

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Politički tajnik HDZ-a i ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je kako avion pun HDZ-ovaca prije desetak dana svakako nije letio u Helsinki »u posjet bolesnoj baki«. Vjerojatno tamo stvarno nemaju baku, ali avion je bio Vladin, taj let koštao je porezne obveznike 170.000 kuna, a premijer Plenković i cijela sila HDZ-ovih ministara i drugih dužnosnika morala je u glavni grad Finske na skup Europske pučke stranke čiji je HDZ član. No Kuščević i svi ostali putnici sada tvrde kako ih je Vladin zrakoplov zapravo vozio u Helsinki na »niz bilateralnih sastanaka« s finskim državnim vrhom.

Dakle, prema HDZ-ovoj verziji, konvencija njihove Europske pučke stranke slučajno se sretno poklopila s državničkim obavezama i to je to. Zato su smjesta pokrenuli kampanju protiv Povjerenstva za sukob interesa koje je počelo istraživati ovaj prozirni slučaj i već zatražilo informacije tko je sve letio s Plenkovićem te tko je svima njima platio dnevnice i hotele, HDZ ili Vlada. Nova predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković želi vidjeti i putne naloge. Tek ovaj slučaj bit će joj, čini se, vatreno krštenje. Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Jandroković već je poručio njoj i tijelu čiji je osnivač upravo Sabor kako »ima dojam da Povjerenstvo samo čeka da političare u nečemu uhvati«.

Jah. Dok u ozbiljnim državama ministri bivaju razriješeni ako se otkrije da su službenom karticom kupili košulju, kod nas se građanima pod normalno prodaje podizanje Vladinog aviona za put na stranačku konvenciju i to se pokriva jeftinim izmotavanjima. A evo u istom tonu i bizarne vijesti o ekipi hrvatskog ratnog zrakoplovstva koja je vojnim helikopterom poletjela u krivolov na vepra. I što da se kaže? Pa jasno da novaca za mlade matematičare – nema.

PETAK Do 10.000 eura za veličanje NDH, science fiction u Hrvatskoj

Foto Vedran Karuza

Austrijske vlasti učinile su ono za što hrvatska politika nema hrabrosti. Vlada u Beču – i to sadašnja desna vlada – poslala je u parlament izmjene zakona po kojima će se navijanje za fašizam kažnjavati puno strože nego do sada. A na svoj popis zabranjenih nacističkih i fundamentalističkih simbola i pozdrava dodali su i hrvatske iz doba Pavelićeve NDH. Tako će se »Za dom spremni i ustaško U uskoro u Austriji kažnjavati zatvorom i novčanim kaznama i do 10.000 eura.

Za razliku od jedinstvenog stava svih političkih opcija plus Crkve, koji je oko veličanja fašizma postignut u Austriji, kod nas je godinu dana zasjedalo Plenkovićevo Povjerensto za suočavanje s prošlošću na čelu s predsjednikom HAZU, ali ustaški pozdrav »Za dom spremni« od njih je na koncu dobio uvjetno pravo građanstva. Takva labava i nedosljedna poruka s autoritativnog mjesta dodatno je zbunila dio građana, a nedvosmislena pouka o zločinačkom karakteru ustaštva ponovno je izostala.

Austrijski sudovi kažnjavali su dosad simpatizere fašističkih režima obaveznim pedagoškim posjetom nekom Hitlerovom koncentracijskom logoru. Da se naši neofašisti šalju na edukaciju u Jasenovac – ovdje zvuči kao science fiction.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.