Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Tjedni pregled

kolumna ŠPAJZA SANJE MODRIĆ Ima li u Gospiću satiričkog kazališta?

snimio Denis Lovrović
snimio Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 7. siječanj 2018. u 9:41 2018-01-07T09:41:22+01:00

 Milinović se presvukao u ulogu beskompromisnog zaštitnika stranačke časti u svojoj guberniji i idealiste čista obraza koji će za ispravne principe povesti svoje ljude »bose na vrh Velebita«. Ali iza te herojske naslovne role vrište pravi motivi ove ličke revolucije, nimalo uzvišeni, dapače, vrlo prizemni. Bankomat ide u tuđe ruke. Leno će biti oteto.

PONEDJELJAK

Prostitucija na račun beba starih dva sata

Odvratni i samovlasno uspostavljeni običaj naših političara da prvog siječnja nepozvani upadaju u bolničke sobe nepoznatim ženama koje su upravo rodile svoje bebe, nastavio se i ove godine. Gledam na fotografiji međimurskog župana Matiju Posavca kako se – pa još bez bolničkog mantila i bez maske – nadnosi nad iscrpljenu majku, čak se usuđuje dirati po licu njeno djetešce staro dva sata. U rodilišta su poslije novogodišnjeg slavlja navalili i gradonačelnici Dubrovnika i Karlovca, slavonskobrodski župan i mnogi drugi politički dužnosnici da bi razdragano pozirali pred objektivima i održali govore svesrdnoj pomoći zdravstvu, investicijama u bolnice i brizi za demografiju.

Čekam godinama hoće li neka žena skupiti hrabrosti i reći županu, gradonačelniku ili premijeru, tipu u sivom odijelu koga je viđala samo na televiziji, da odmah napusti njenu sobu, ali takav slučaj još nije zabilježen. A pogotovo bi bilo otrežnjujuće da se jednom pojavi neki etični ravnatelj bolnice ili šef porođajnog odjela koji će reći hvala lijepo ne i zabraniti ovakvu političku prostituciju u svojoj ustanovi. Jer ravnatelji su dužni zaštititi intimu svojih pacijentica pred uljezima koji smatraju da im je sve dopušteno.

No to ovdje nećemo gledati. U pratnji političara, u rodiljskim su se sobama i ove su godine šepirili dr. Ilija Krmek, voditelj ginekologije u Općoj bolnici Dubrovnik, ravnatelj čakovečke bolnice dr. Robert Grudić, ravnatelj bolnice u Karlovcu dr. Ervin Jančić, i tako redom i kojekuda. Pa kako će bolnički šefovi išta odbiti političarima kad su ih političari i stranke i postavili?

UTORAK

Njemačka obuzdava mračnu stranu interneta

Svako vrijeme stavlja pred čovječanstvo nove izazove, i najbolji izumi mogu imati negativne strane koje tek treba naučiti kontrolirati. Tako je i s internetom, pronalaskom milenija. Osim svega korisnoga što nam je donijelo to svjetsko čudo, s njime smo dobili i bazene lažnih vijesti, patki i nadri-znanosti, uspaljenog govora mržnje, propagandnih falsifikata i uvredljivih sadržaja svake vrste. I Hrvatska je dio te priče s poplavom raznih web stranica i portala koji su se s velikim žarom uključili u neodgovornu i opasnu igru »istine, pravde i pravih informacija«, uglavnom potpuno neometano. No doba divljanja polako istječe, sada već i naši sudovi reagiraju na prijave, a pale su već i neke presude.

Ipak, kod nas se i dalje često čuje kako se tu zapravo ne može ništa, a neki misle da i ne treba, pozivajući se na univerzalno demokratsko pravo slobode govora. U Njemačkoj, međutim, smatraju da je reakcija moguća jer je neophodna. Krajem prošle godine donijeli su zakon kojim obavezuju virtualne platforme poput Googlea, Facebooka, Twittera i YouTubea, da uklone sporne sadržaje u roku od tri do sedam dana od prijave. Ako to ne učine, stići će ih ogromne kazne do 50 milijuna eura.

Je li to ipak predrastična mjera? Klizav teren? Neprovedivo? Hoće li to biti podloga za cenzuru? Može li se imati povjerenja u instance koje će zakon provoditi? Jesu li moguće podvale? Sve to ne znamo. Ali nijedan zakon nije sveto pismo, pogotovo pionirski poput ovoga, može ga se popravljati gdje god se uoče mane. Najgore je ne poduzimati ništa i pasivno se predavati »sudbini«. Kao zrela zemlja, Njemačka je odabrala aktivni pristup, a to je uvijek najbolji put.

SRIJEDA

Suludo ekstremističko huškanje na rat

Stvarno gadan dan! Dok još traje suđenje policijskom načelniku Željku Dolačkom, optuženom da je ukrao zlato i novac iz sefa u svom uredu u sjedištu Policije, suspendiran je još jedan od moćnih šefova snaga reda i zakona. Pao je i Zvonimir Petrović, nasljednik Dolačkog na čelu Službe za borbu protiv organiziranog kriminaliteta u Zagrebu, otkriveno je da je prošlog mjeseca spasio od pritvora Icu Matekovića, jednog od mahera zagrebačkog podzemlja, koji je već odležao u zatvoru zbog poznate otmice sina genarala Zagorca. Korupcija u Policiji je javna stvar, ali u samom vrhu je, čini se, definitivno najgore.

Nakon ovoga se saznalo da je u ličko-senjskom HDZ-u izbila jednoglasna pobuna koju poredvodi župan Darko Milinović. Ogorčeni kadrovskom politikom predsjednika stranke Andreja Plenkovića, protestne ostavke podnijeli su čelnici svih stranačkih organizacija u županiji. Plenković je izazvan na ono što mu je najteže, a to je momentalno povlačenje snažnih poteza.

No najgora je treća vijest dana koja kaže da je ratni veteran zvani Tromblon poslao premijeru ultimatum da u 72 sata ima riješiti problem sa Slovenijom ili će to učiniti branitelji sa sto brodica koje će on povesti u akciju. Prijeteće pismo predsjedniku Vlade, u kome se operira pozadinskom podrškom ministra Medveda, ekstremističkom krilu veterana bliski Tromblon ekspresno je dostavio desnim portalima. Sramotnom huškanju na rat pridružila se i Ruža Tomašić, koju je HDZ sa svoje liste lansirao u Europski parlament. I ona traži od Vlade da morsku granicu u Piranskom zaljevu obrani vojnom silom.

Vlada mora jasno odbaciti sulude prijetnje odmazdom u Savudrijskoj vali, koja bi cijelu Hrvatsku gurnula u strašnu avanturu, a ne ih puštati da se valjaju javnim prostru dok stvari jednom ne izmaknu kontroli. Sa šatorašima premijer nije znao ili se nije usudio, ovo je nova opasna posljedica njegove neodlučnosti.

ČETVRTAK

Revolucija zbog ličkog bankomata

Oštar govor u brk Plenkoviću održao je župan Dado Milinović okružen čelnicima svih redom HDZ-ovih organizacija diljem Ličko-senjske županije. On i njegova vojska u ostavkama, svi kao jedan, otkazuju poslušnost vrhu svoje stranke. I sve to zato što ministar Ćorić i Plenković nisu amenovali nijednog od kandidata lokalnog HDZ-a za ravnatelja javne ustanove Plitvička jezera, koga po zakonu i imenuje Ćorićevo ministarstvo. Izvisili su, dakle, Milinovićevi HDZ-ovci, neki i s kaznenim prijavama, a odabran je ravnatelj po izboru Zagreba, također lokalni član HDZ-a, ali očito neumrežen u kompaniju oko župana.

Ima li u Gospiću satiričkog kazališta, trebalo bi im da se ovakve predstave mogu igrati na pravom mjestu? Jer, Milinović se presvukao u ulogu beskompromisnog zaštitnika stranačke časti u svojoj guberniji i idealiste čista obraza koji će za ispravne principe povesti svoje ljude »bose na vrh Velebita«. Ali iza te herojske naslovne role vrište pravi motivi ove ličke revolucije, nimalo uzvišeni, dapače, vrlo prizemni. Bankomat ide u tuđe ruke. Leno će biti oteto.

Pobuna u Milinovićevom krilu vladajuće stranke upravo je drastično razgolitila koruptivni i općevažeći princip političkog kadroviranja, koje je već upropastilo ovu zemlju i dokrajčit će je sasvim ako se nekim čudom ne prekine.

U Hrvatskoj nikakvog smisla od zakona koji principijelno nalaže da se za mjesta poput ovoga u Plitvicama raspišu javni natječaji. I ovdje je javni natječaj raspisan, ali, kako su se svi već posve navikli u ovom tupilu, to se radi pro forme. Za Plitvice se javilo čak 13 kandidata, ali u kombinaciji su zapravo samo oni koji mogu pokazati stranačku iskaznicu HDZ-a. Ili drugdje neku drugu. I to ne samo kod hajduka Milinovića, nego i kod navodno proeuropskog Plenkovića. Ostale naivce nitko ne zarezuje ma kakve škole i reference imali. Gospićka predstava stoga jest važna, ali samo kao fotorobot naše groteskne stvarnosti, sve ovo drugo je dodatni folklor uz cestu.

PETAK

Tomaševiću se ništa ne može, mijenjajte zakon

Očito treba promijeniti zakon. Požeškog župana Alojza Tomaševića, protiv koga je podignuta optužnica zbog fizičkog i psihičkog zlostavljanja supruge, premijer i politički tajnik HDZ-a morali su na posebnom sastanku nagovarati da podnese ostavku na mjesto župana. Tomašević je izašao iz Banskih dvora, a odgovora nije bilo. Nije ga znao ni Gordan Jandroković, koji je novinarima izjavio da su Tomaševiću jasno rekli kako stranka od njega očekuje da sam napusti funkciju te da je sada na njemu da donese svoju odluku. Plenković je još prije nekoliko dana najavio pedagoški razgovor s Tomaševićem: »Sada kada je pokrenut postupak, nema nikakve dileme da on više ne može biti župan«, rekao je.

No buduće ovakve nedostojne situacije, u kojima će sam vrh države, u sjedištu Vlade, moljakati nasilnika da se makne iz politike, moglo bi se pametno izbjeći drugačijim zakonskim pravilima. Potreban je automatizam. I tome ne treba biti nikakva prepreka što su neki dužnosnici izabrani neposredno. Ne želimo zlostavljače i lopove u politici, pa da su sto puta direktno birani. Sabor nam to može lako omogućiti. I mora naći načina.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.