Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4
Sutra: 8° 8° 4
20. siječnja 2020.
Pregled tjedna

Komentar ŠPAJZA SANJE MODRIĆ: I kravi se daje anestezija da ne pati

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 14. listopad 2018. u 7:36 2018-10-14T07:36:26+02:00

Donosimo pregled tjedna iz pera naše kolumnistice Sanje Modrić.

PONEDJELJAK Komšić kao nacionalna tragedija

Prvorazrednim skandalom smatra se ovdje rezultat nedjeljnih izbora u BiH jer je za hrvatskog člana Predsjedništva izabran Željko Komšić, dok je džoker HDZ-a Dragan Čović debelo poražen. Za politički vrh Hrvatske i za HDZ BiH to je ravno nacionalnoj tragediji. Komšić nije naš, ponavlja se uglas, fotelju su mu osigurali Bošnjaci, a ne Hrvati.

Sigurno je da politički sustav u BiH nije konzekventan. Jer, kad je trima narodima već zajamčen po jedan predstavnik u Predsjedništvu – bez obzira na to što mislim da je model pogrešan – dosljednost traži da »Hrvata« onda biraju Hrvati. No, još je na snazi princip dogovoren u Daytonu da, kao »Bošnjak« i »Hrvat«, ulaze oni koji su dobili najveći broj glasova svih birača u Federaciji BiH, dok se srpskog člana bira samo unutar Republike Srpske. Kako je Bošnjaka u Federaciji skoro tri puta više (1,562 milijuna prema 497.000 Hrvata), a još 160.000 je Srba i »ostalih, jasno je da »tuđi« glasovi mogu presuditi.

Ali izbori su se održali po toj staroj formuli jer se predstavnici nacionalnih fronti u BiH ne mogu dogovoriti ni oko čega, pa tako ni oko toga. Tako je Komšić stekao veliku prednost unatoč tome što je Čovićevu kampanju otvoreno vodio i cijeli politički vrh Hrvatske, premijer Plenković, predsjednica Republike, a, kao posebni komesar za BiH – i sveprisutni Brkić Vaso.

No, ako izbore promotrimo u cjelini i dalje od (nacionalnog) nosa, vidjet ćemo kako jedina neobična stvar nipošto nije bila to da je dobar dio Bošnjaka »bacio« glas na Komšića radije nego na »svoje«. Na primjer, polovina birača koji se u FBiH izjašnjavaju kao Hrvati uopće nije izašla na birališta iako su ih iz Zagreba i Mostara uvjeravali u presudnost Čovićeve pobjede. Kako to? I kako to da mu četvrtina Hrvata koji su izašli nije dala glas? Zatim, otkud to da Čović dobije 51 posto u Drvaru i skoro 61 posto u Grahovu, kao i u nekim drugim mjestima u FBiH s većinski srpskim stanovništvom? Bit će na račun toga što je najbolji Dodikov prijatelj.

Treba također konstatirati da bi do sada nadmoćni SDA možda izgubio ovu trku da bošnjački agregat nije potrošio toliko glasova na Komšića. Jer, njihov Šefik Džaferović jest pobijedio sa 189.000 glasova, no Denis Bećirović iz SDP-a bio mu je za petama sa svoje 174 tisuće. A stanoviti otkloni od uobičajenog zahvatili su čak i Republiku Srpsku unatoč političkoj strahovladi Milorada Dodika. U Predsjedništvo, doduše, ide Dodik s 329.574 glasa, ali i njegov glavni protukandidat Mladen Ivanić može se pohvaliti lijepim rezultatom od 263.983 glasa.

Reuters

Davno bezecirane stolice se, dakle, dobro drmaju. Moguće da se građani BiH svih predznaka odmiču od špranci koje su im nametnuli njihovi nacionalistički vođe. Raskomadanu BiH pretvorili su svoje korupcionaške prćije pri čemu jedni vuku k Erdoganu, drugi prema Beogradu, treći prema Zagrebu. Možda ljudi počinju ozbiljno tražiti nešto drugo. Zato ona Komšićeva: »Hrvat sam, volim Hrvatsku, ali puno više volim BiH« mora biti prst u oko jednima, drugima i trećima.

UTORAK Kako li je uopće diplomirao?

Profesoru-koji-ne-vjeruje-u-evoluciju-raskinut-ugovor-u-Gimnaziji-Andrije-Mohorovicica_ca_large

Sumnjam da na ijednom građevinskom fakultetu postoji profesor koji zastupa tezu da nebodere treba graditi od krova. Od nekoga tko je na Zapadu završilo političke znanosti ne očekuješ da će tvrditi kako je trodioba vlasti štetna liberalna izmišljotina. A od školovanog liječnika da će se zalagati za liječenje tumora molitvom.

No, u riječkoj gimnaziji »Andrija Mohorovičić« zaposlili su profesora biologije, stanovitog Ivana Turinskog, koji smatra da je teorija evolucije laž, da je globalno zatopljenje izmišljotina i koji je, dapače, uvjeren kako je pitanje njegove slobode da takva svoja »uvjerenja« smije prenositi djeci. Jer, pobogu, nakon što im je iz pozicije autoriteta iznio svoje sumnje o raznim znanstvenim činjenicama na kojima se osniva školski program, nije li im jasno rekao da ipak moraju raditi »po udžbeniku«?

Roditelji su, naravno, čuli od svoje djece što im na satu govori Turinski, malo su proguglali da vide tko je taj čudak pa su se dodatno zaprepastili jer se na svom Fejsbuk profilu ponosno predstavlja kao »nacionalsocijalist«. Pobunili su se i stvar je riješena otkazom. No kako Turinski nije neki ishlapjeli profesor od sto godina nego je mlad, diplomirao je prije dvije godine, glavno pitanje ove priče postaje kako mu je s takvim »znanjem« to uspjelo? Jer ako se do diplome može stići negirajući cijeli set temeljnih teorija iz svoje struke, onda stvarno imamo problem. A vidimo da se može.

SRIJEDA Pobjeda za Ankicu Lepej, ali u Švicarskoj

Foto Nenad Reberšak

Krajnje skromno i teško sa suprugom u Zagrebu živi naša najpoznatija zviždačica Ankica Lepej, koja je 1998. godine, kao bankarska službenica, prekršila bankarsku tajnu i otkrila novinarima da je bivši predsednik Franjo Tuđman imao skrivene račune. Krpaju kraj s krajem, stanuju u socijalnom stanu, Ankica se godinama liječi od raka, a na kemoterapije ide tramvajem i autobusom. To su posljedice afere koju je, kako kaže, izazvala iz osjećaja odgovornosti prema javnosti. U banci je tada dobila otkaz, radno mjesto izgubio je i njen muž, ostala je na brisanom prostoru i bez ikakve zaštite. Sada je Ankica Lepej dobila zadovoljštinu, ali iz Švicarske.

Tamošnji Vrhovni sud konačno je zaključio slučaj bivšeg bankara i zviždača Rudolfa Elmera koji je do 2002. u švicarskoj privatnoj banci na Kajmanskom otočju bio šef poslovanja za cijele Karibe, a kasnije je u Švicarskoj optužen da je WikiLeaksu otkrivao bankarske tajne povezene s poreznim prevarama. Elmer je oslobođen optužbi, a posljednja žalba tužiteljstva je odbijena. Hrvatska još nema zakon o zaštiti zviždača, ali njegovo se donošenje sprema. Za Ankicu Lepej 20 godina prekasno.

ČETVRTAK Svojim ženama sigurno to ne rade na živo

1658736

Da ženama na živo stružu maternice u nekim hrvatskim bolnicama – o tome nema nikakve sumnje. Zastupnica Mosta pred cijelom je sabornicom ispričala svoj slučaj nakon spontanog pobačaja, a onda su se medijima počele javljati žene koje su prošle istu stvar.

Umireš od bolova, kaže jedna. Životinjsko mrcvarenje od sat vremena nakon spontanog pobačaja blizanačke trudnoće, svjedoči druga.Takav čudovišni zahvat masovno se radi u splitskoj bolnici, kaže treća. Često se u tim iskazima spominje upravo KBC Split. Onima koje su vezane iskusile torturu struganja utrobe na živo drago je da je netko konačno o tome javno progovorio. Svojim ženama sigurno to ne rade na živo.

No, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split Deni Karelović tvrdi da zastupnica Ninčević Lesandrić – laže. Radilo se, kaže, »o drugom zahvatu, vakuumskoj aspiraciji, koja je obavljena kako treba«.

No posve je nebitno kako se točno zovu ginekološke intervencije koje se provode pećinskim metodama tako da je ovaj spin gadan i ciničan. Kao i ona opaska predsjednika Sabora Jandrokovića prema zastupnici Ninčević Lesandrić da je »iznošenjem svojih intimnosti« ona njega dovela u tešku siutuaciju. Kao i poziv ministra Kujundžića zastupnici da mu dostavi svoju liječničku dokumentaciju jer bez toga ne zna što se u stvari dogodilo. Cinizam caruje dok se žene tretira gore od krava. Jer i kravi se da anestezija. Da ne pati.

PETAK Svaka ptica svome jatu

Foto Davor Kovačević

Čitam kako je iz HDZ-a iz protesta izašlo 19 članova lokalne organizacije u zagrebačkom naselju Žitnjak. Vratili knjižice. I to je jako dobro. Jer ljuti kvartovski HDZ-ovci napuštaju Plenkovića s optužbama da stranka pod njegovim vodstvom »više nije demokršćanska«. Argumentacija? Pa prvo to što je vrh HDZ-a progurao Istanbulsku konvenciju. Ekipica iz Žitnjaka, dakle, ne zna da su Istanbulsku konvenciju u svojim država »progurale« i mnoge druge demokršćanske stranke i vlade u Europi.

Ali imaju oni i drugih pomoćnih razloga koje također ne znaju dobro objasniti. Sljedeći je koalicija sa HNS-om i Pupovcem, šef pobunjenog ogranka. Pa onda izmicanje podrške vodstva HDZ-a današnjem Penavinom prosvjedu u Vukovaru. Pa službeno nepotvrđena vijest da validnih potpisa za referendume neće biti dosta.

Kažem, odlično je za HDZ da ih takvi članovi napuštaju. Politička scena je funkcionalnija kad je svaka ptica u svome jatu. Jato u koje pripada ova skupina je Hrast. Ili Đapićev Desno. Ili Hasanbegović. Sve pet. A takvo čišćenje potrebno je HDZ-u ako misli postati civilizirana stranka desnog centra. Ugledni europski demokršćani nisu ekstremisti, niti kupe birače na politikantstvu. A kad je diferencijacija spontana, pa kud ćeš bolje.

PXL_101018_222837671Patrik MACEK/PIXSELL

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.