Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Pregled tjedna

Komentar ŠPAJZA SANJE MODRIĆ Hrvati, narod s pola mozga?

ŠPAJZA SANJE MODRIĆ Hrvati, narod s pola mozga?
ŠPAJZA SANJE MODRIĆ Hrvati, narod s pola mozga?
Autor:
Objavljeno: 20. svibanj 2018. u 10:24 2018-05-20T10:24:12+02:00

Pregled tjedna naše kolumnistice Sanje Modrić.

PONEDJELJAK Martina, nevina žrtva »najnižih strasti«

Taj prezir prema građanima, s kojim je Martina Dalić podnijela ostavku, teško se može vidjeti na bijelome svijetu. Odlazi isključivo zbog »pogrešne percepcije«, a zapravo je sve radila baš kako treba. Nije učinila ništa sporno ni nemoralno, pogotovo ne protuzakonito. Uostalom, njeno sjajno djelo u novom Agrokoru pred sretnim je dovršetkom. A bijednici koji se žele naslađivati njenim mailovima s tajnom ekipom Borgovaca, tom zabavom za »najniže strasti« – pa eto im veselja.

Sve to naduto je tresnula u lice javnosti, okrenula se na peti i izašla kroz vrata koja joj je pridržao premijer Plenković. I on je na isti način, tek malo finije, intonirao iznuđeni ispraćaj svoje potpredsjednice: Martina Dalić sve je izvrsno je radila i trebamo joj biti do groba zahvalni.

Povlačenje je odigrano na »press konferenciji«, u formi čiji su jedini bitan element novinarska pitanja, no, u ovoj specijalnoj izvedbi, ni jedno nije bilo dopušteno.
I što smo mogli shvatiti i naučiti iz te predstavice? Svakako to da Plenković i Martina Dalić, dvije najodgovornije osobe u Vladi, a s njima i njihova papagajska obrana u stranci i koaliciji, smatraju da u državi kojom oni vladaju obitava posebni varijetet stanovništva s pola mozga. Pa se onda toj strukturno defektnoj vrsti mogu prodavati muda pod bubrege.

Afera Hotmail razotkrila je ipak – i nama takvima – taj underground poredak koji u svemu kači i kvači, fućkaš zakone, pravila i moral. To je poredak blatantnih sukoba interesa. Pogodovanja. Borgovskog baratanja povlaštenim informacijama. Debelokožačkog miješanja privatnog u službeno. Nadmoćne nonšalancije prema obaveznim procedurama, protokolima i principu javne kontrole. Svođenja poluga sustava na ljusku koja je tu samo da impresionira sitnu klatež. I – naravno – bogaćenja na korupciji. Toliko je ipak uspjelo shvatiti i ovo građanstvo »s pola mozga«, koje se tih obrazaca nagledalo svih ovih godina. Od toga vam, Plenkoviću, bježe u Irsku. A ne jer im je mali dječji doplatak.

UTORAK Dragan Čović alias Nikola Tesla

Novi moralni pad Zagrebačkog sveučilišta pod palicom rektora Damira Borasa pokušala je spriječiti profesorica zagrebačkog Filozofskog fakulteta Đurđica Čilić, ali uzalud. Tušta i tma nataloženih borasovaca ima u Senatu najviše ruku. Tako je najstarije sveučilište u državi dobilo novog počasnog doktora koji se zove – Dragan Čović.

Znamo ga dobro. Čelnik HDZ-a u BiH, član Predsjedništva BiH i čest domaćin političarima iz Hrvatske. S počasnim doktoratom znanosti – kao sebi ravnima – sada se pridružio Tesli, Ružički, Vladimiru Mažuraniću, Masaryku, Vladimiru Prelogu i drugim veličinama koje su u prošlosti bile ovjenčane počasnim naslovom. Sirota profesorica Čilić – siroti mi – morala je potanko objašnjavati kolegama u Senatu zašto Draganu Čoviću među takvima nije mjesto.

Riječ je, kazala je, o »aktivnom političaru iz susjedne države, nositelju velike političke i ekonomske moći stečene dubioznim načinima, za čije se ime vežu i nečasne radnje poput političkog kadroviranja na mostarskom Sveučilištu, kaznene prijave, prisilni rad ratnih zarobljenika u logorima i nerazjašnjene okolnosti naglog bogaćenja«. Naredala je Čovićeve afere i optužnice i sudske postupke te bratsku suradnju s Miloradom Dodikom. Upozorila je Senat na njegovu ulogu u bivšoj Hrvatskoj Republici Herceg Bosni, koja je Hrvatima u BiH »donijela nepreglednu štetu«.

Ništa nije pomoglo. Borasova većina u Senatu izglasala je Čoviću počasni doktorat. Tesla i ja, može sada reći Čović. A mi možemo reći da sramotama u hrvatskim institucijama nema ni kraja ni konca.

SRIJEDA U SDP-u se dobro osjeća samo Bernardić

Kao da SDP-om hara neka neizlječiva boleština. Pred zarazom im bježi članstvo, dužnosnici odlaze, neke u rastrojstvu izbace preko ograde kao kontaminirano tkivo, pojedini strašno hriplju i pomišljaju kako bi se možda spasili ove muke da izađu na čist zrak.

Predvodnica opozicije naočigled kopni i raspada se, nitko je više ne zarezuje ni pola posto. Već su spali na 34 zastupnika, kola se kotrljaju nizbrdo, stižu ih Sinčić i Pernar. Skoro svi se kod njih osjećaju loše, pa čak i ovi na funkcijama, koji se drže svojih sinekura i plaća kao pijan plota, pa makar svijet propao. Jedino je Davor Bernardić čio i rumen u licu. On se osjeća dobro. Njemu koža nije tijesna. Ali cijela mu je kuća bijesna, boje se drugari da im, ukupno, više nema pomoći i taj je strah sasvim razborit u ovom vremenu njihove nerezboritosti.

Sada im je s treskom zalupio vratima Zdravko Ronko, pet puta gradonačelnik Požege i bivši župan, s njim odlazi i 11 SDP-ovaca iz njegovog kraja. Stranku, izgleda, napušta i Dijana Pleština, supruga pokojnog Ivice Račana, u koga se na Ibleru kunu i zaklinju. Čak je i nju napustila nada, navodno odlazi u stranku Pametno i u Amsterdamsku koaliciju.

Ronko priznaje da više ne može gledati ruglo koje je od SDP-a napravio Bernardić, odmah bi se vratio ako njega skinu. – Više se ne osjećam dobro kao član te stranke – kaže – SDP-om su zavladali bezidejnost, oportunizam i poltronstvo. U takvom stanju truljenja zazivati prijevremene izbore nije pametno. Ali u SDP-u nikakve pameti kao da više i nema.

ČETVRTAK Crni vuče, vrati nam masnu goveđu kost

Da gadna vatra i dalje suklja u »reaktoru«, zorno je pokazao premijerov poziv konzultantima da vrate kompaniji novac »za sve što smatraju da je suvišno i nezasluženo«. Opa, braco. Sad ćemo se, kraj kompletnog pogona države, uzdati u svetačku savjest privatnih pravnih osoba koje su se neumjesno obogatile na dilu s Vladom, kao lički medvjedi zaštićene zakonski valjanim ugovorima?

To je doista unikatno razmišljanje za jednog ozbiljnog i vjerodostojnog premijera koji je upravo smijenio Martinu Dalić koja je svemu tome ona bila majka i krsna kuma. A onda se Plenkoviću – s istim bedastim apelom iz Andersenove bajke – pridruži još i predsjednica Republike. Budite tako zlatni, dragi naši konzultanti, pa izračunajte koliko smo vas milijuna eura preplatili na teret propalog Agrokora, ter nam onda taj dio ljubazno pošaljite natrag. Vrati nam sada, crni vuče, onu masnu goveđu kost kojom smo te častili preko plota.

Ovo fakat izgleda kao neka zafrkancija. Kao i spinovi koje iz Vlade i HDZ-a lansiraju prema javnosti da se operu i prepeglaju u »ovom nevjerojatnom spletu okolnosti« po klasifikaciji gospođe Dalić. Jer uopoće nije bitno tko je Indexu dao mailove kao ni išta drugo na što se sada vade. Teški noćni rad. Hitnost. Nužna konspiracija. Deficit stručnjaka u upravi. Rang skupoće konzultantskih usluga. Psihoza koja, »jeste li vi toga svjesni«, ide na ruku Todoriću. Postojanje akteri kojima bi više odgovaralo da nagodba propadne. Itd.

Ma dajte, manite se farbanja. Bitno je ovdje samo to da je klika pisala zakon za Vladu da bi se preko njega naplatila u zlatu. Ali gabula je velika pa se ratuje svim sredstvima. Evo i Ramljaka su mobilizirali da kaže kako je on za sve kriv. Mnogi bi se posuli pepelom kao on da su na Agrokoru, uz pomoć Vlade, zaradili kao prije za deset godina.

PETAK Palčica

Objasnio nam je naš premijer da su u situaciji Agrokor morali posegnuti za vanjskim stručnjacima jer je državni aparat vrlo siromašan tom vrijednom robom. To je paradoks po sebi. Porezni obveznici obilato plaćaju tolike ljude, njihove aute, putovanja i dodatke, a kad se pojavi problem, nema tko, mora se uzeti izvana i, jasno, skupo platiti.

Stručnjaka u Hrvatskoj, dakle, ima, ali ne u državnoj upravi. To je zato što su na jaslama administracije ovi koje trpaju stranke, znali ne znali svoj posao, a kao što vidimo, uglavnom ne znaju. Kad plate njih da sjede i vanjske da obave što treba, ne ostane ni za što drugo.

A pogledajmo kako je preživjela mala Maša, beba koja je rođena tri mjeseca ranije i imala je 450 grama, manje od malog pakovanja šećera. Zagrebačka Klaićeva bolnica spasila je djevojčicu-Palčicu s teškim zdravstvenim komplikacijama. Operirali su je više puta i evo je napokon kod kuće, u njenoj kolijevci.

Kirurg Stjepan Višnjić i njegovi kolege obavili su posao rijedak u svijetu premda znamo kako se naše javne bolnice muče s logistikom, nedostatkom opreme i sestara. Za Mašu nisu imali čak ni respirator jer je na jednom jedinome već bilo drugo novorođenče. No stručnjaci su na kraju ipak izvuki ishod na sretnu stranu. Na tome im je čestitao ministar zdravstva Milan Kujundžić. Umjesto da im je uz to poslao bar još jedan respirator.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.