Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
25. siječnja 2020.
PARDON

kolumna SANJA MODRIĆ Zabavno na Pantovčaku

SANJA MODRIĆ Zabavno na Pantovčaku
SANJA MODRIĆ Zabavno na Pantovčaku
Autor:
Objavljeno: 22. prosinac 2018. u 18:28 2018-12-22T18:28:49+01:00

Moje je pravo smjenjivati savjetnike, izjavila je u četvrtak Kolinda. A već jučer je objavila da je smijenila i Matu Radeljića, svog najvažnijeg konzultanta za unutarnju politiku koji joj je bio desna ruka još od predizborne kampanje. S Radeljićem ide i savjetnik za vanjsku politiku Dario Mihelin, ali zato što putuje za ambasadora u Kinu. Prije nekoliko dana ostavku je »iz moralnih razloga« podnio i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić. Galićeva nevoljka ostavka pala je na Kolindin zahtjev nakon što se njegovo ime počelo povezivati s aferom sms i njenim glavnim protagonistom, uhićenim Vargom. Prije Galića, Radeljića i Mihelina, s Pantovčaka je otišlo još ljudi, ukupno dvanaestak.

Jedino je Trump u svom mandatu izgubio toliku masu najbližih suradnika kao gospođa Grabar-Kitarović.
Samo u ovom posljednjem valu, ona je odlučila potražiti nove ljude za sve najvažnije političke sektore – unutarnju politiku, vanjsku politiku, obranu i nacionalnu sigurnost. A kristalna kugla nije naklonjena ni njenom posebnom savjetniku Mati Graniću Očenašeku koga na Pantovčaku bije glas da Plenkoviću odmah dojavi sve što se kod njih planira i priča.

Što sve to znači naširoko se nagađa s unisonim zaključkom da predsjednica okreće ćurak zbog novog mandata jer hitno mora smiriti loptu s Plenkovićem i njegovom strujom koja sada čvrsto drži konce u HDZ-u.
I utoliko će glavna uloga za tu strategiju biti uloga Mirjane Hrge, njene nove savjetnice »za strateške politike i odnose s Hrvatskim saborom i Vladom«, a svi će drugi novi i stari savjetnici u predstojećem razdoblju tavoriti u svojoj nebitnosti. Dakle, ako je Hrgin smijenjeni prethodnik, uvrijeđeni Radeljić, forsirao liniju stalnog sukobljavanja s Vladom i Plenkovićem, Hrgin je zadatak da radi upravo suprotno. Ako je Radeljić predsjednicu gurao u zagrljaj krajnje desnice i politički slabo osviještenih narodnih masa, Hrgi je valjda dano u amanet da predsjednicu pogura za koji pedalj bliže građanskom centru, kako ona i Plenković više ne bi djelovali biračima kao dva jarca na brvnu.

Kolindina pobjeda bez podrške HDZ-a dosta je iluzoran projekt. A bez Plenkovićeve odlučujuće riječi, neće biti ni te praktične ljubavi sa strankom koja najbolje izvlači HDZ-ove kampanje. Čak je i Kolindi to postalo jasno nakon što je dosadašnji mandat – osim na ples s nogometašima i svima drugima koji su uspješni ili ih je naprosto puno – in toto potrošila na ulagivanje desnici Karamarkovog tipa i emisiju dvosmislenih političkih poruka kad god bi, barem zbog inozemnih promatrača, ipak morala zauzeti nešto šire i tolerantnije stavove. A pritom nitko još uvijek ne zna kakvi su Kolindini stvarni stavovi jer ona sve što igdje kaže prilagođava računici da pobere maksimum simpatija slušateljstva. U Švedskoj – švedski. U Argentini – argentinski.
Nijednom savjetniku novoga vjetra ne bi bilo lako s takvim materijalom. Ali ključni problem bit će to što je profil Mirjane Hrge sličan profilu njene šefice skoro kao jaje jajetu i što ona u praktičnoj politici nikakvoga iskustva nema. Zašto su izabrale jedna drugu nije teško pogoditi, ali da će za tabloide biti zabavno, u to se sada možemo kladiti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu