Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Tko je zataškao aferu s Vasom i prostitucijom?

Foto D. Jelinek
Foto D. Jelinek
Autor:
Objavljeno: 4. listopad 2018. u 17:51 2018-10-04T17:51:00+02:00

Možda će, kad ovo već bude u štampariji, ipak stići neko objašnjenje iz DORH-a. Neko priopćenje. Obraćanje zgađenoj naciji preko Hine. Pranje ruku. Prevrtanje iz šupljeg u prazno. Ili možda čak odlučni demantij tvrdnji iz policije. Ta se roba s nestrpljenjem čeka. Do sada svakako (a sada je srijeda poslijepodne) odatle nema ništa. Šute kao zaliveni. Nema press konferencije s Plenkovićem kao kad se hapsilo Sauchu.

Ne znamo, dakle, kako su u crnu zemlju propali izvještaji koje je policija u ljeto 2011. navodno slala na adresu DORH-a – a u jučerašnjem priopćenju MUP-a tvrdi se da su bila dva – nafilana njihovim saznanjima da je Milijan Brkić provalio ekipi kriminalaca, svodnika i skupih djevojaka za bogatu klijentelu da su pod istragom i mjerama praćenja.
Ovih smo dana čuli da se ime velike zvjerke Vase Brkića, tadašnjeg zamjenika ravnatelja Policije i posebnog konfidenta ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, te 2011. pred očima policijskih istražitelja pojavilo s neba pa u rebra. Izrijekom ga je spominjalo više osumnjičenih osoba saslušavanih u postupku protiv grupe okupljene oko elitne prostitucije. Saznalo se također da je kolovođama na brzaka presuđeno u zatvorenom procesu, priznali su i dobili uvjetne i novčane kazne. Ali s drukerom Brkićem očito nije bilo ništa. Da jest, ne bi se vjerojatno vinuo do pozicije zamjenika predsjednika HDZ-a, pa čak i zamjenika predsjednika Sabora. A onda ne bi valjda bio protagonist ni ove najnovije afere s lažnim SMS-ovima za Mamića i Todorića i svojim kumom šoferom koji falsifikatoru Vargi provaljuje konspirativnu istragu.

Policija, međutim, tvrdi da s njihove strane nije bilo nikakvog zataškavanja u korist Milijana Brkića. Navode da su postupali pošteno i po proceduri i da nisu zaštitili svoga nadređenoga. »Obavijestili smo nadležno državno odvjetništvo«, kažu jučer u priopćenju za javnost, »o svim operativno interesantnim saznanjima o kompromitaciji provedbe posebnih dokaznih radnji, u dva navrata tijekom 2011«. Ili, u prijevodu, istresli smo tužiteljstvu sve što smo o Brkiću dobili ispitujući svjedoke.

Ako pretpostavimo da govore istinu o tom za javnost novom mutnom događaju iz biografije HDZ-ovog proslavljenog »operativca« Vase Brkića – jasno je da DORH mora smjesta objasniti što se dogodilo poslije. Najprije, postoji li službeni trag da su spomenuti policijski izvještaji o Brkiću kod njih zaprimljeni. Ako ne, kako to da ne, ako policija može dokumentirati da ih je poslala? A ako da, zašto je stvar legla pa za nju saznajemo tek sedam godina poslije? Tim prije zato što se jučer iz Policije navodi da su temeljem i povodom informacija koje su dostavili DORH-u, kasnije poduzimane i određene »zajedničke mjere i radnje«. Kakve, dakle, mjere i radnje? Je li Brkić ispitan? Je li suočen sa svjedocima koji su ga teretili? Što je bilo s tim postupkom na kraju? Zašto nije bilo ništa, kao što vidimo da nije bilo? Je li netko moćan u kaljuži intervenirao da se stane? I je li, uostalom, danas za sve to već nastupila zastara?
Ako se sada ta stara, a onda i ova nova priča zataškaju, onda možemo biti sigurni da smo gotovi. Korupcija je samljela cijelu ovu lijepu zemlju, od nje su ostali samo grb, zastava i opsjena da će nas zaštititi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.