Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 6
Sutra: 7° 7° 6
19. siječnja 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Tajming kao bog i batina

SANJA MODRIĆ Tajming kao bog i batina
SANJA MODRIĆ Tajming kao bog i batina
Autor:
Objavljeno: 4. prosinac 2018. u 20:43 2018-12-04T20:43:00+01:00

Više nema govora da će se stići na vrijeme pa se Vlada sprema tražiti od Ustavnog suda produžetke za novi zakon o pobačaju. Trebali smo ga imati najkasnije do veljače – Ustavni sud objavio je rok još u ožujku 2017. – ali ministar Kujundžić spokojno je kunjao u fotelji sve do 15. studenoga. Tog se jutra iznebuha prenuo, sjetio se da je prokleta veljača pred vratima, i do popodne sklepao predpovjerenstvo da mu najprije analizira zakone o pobačaju u drugim državama EU-a.

Poznavanje zakonodavstava u Uniji trebalo bi biti prirodno stanje stvari u resornim ministarstvima svih država članica, pa tako i u hrvatskima, jer zašto tu administraciju inače plaćamo. Ali, kako vidimo, kod Kujundžića se spoznaje o materiji vezanoj uz pobačaj tek počinju sricati ab ovo, a taj će kolektivni doktorat nesumnjivo trajati mjesecima. I tek će nakon toga moći stupiti na scenu ona prava, još nepostojeća radna skupina, koja će pisati zakon. Onda će i njima trebati godina dana da se usuglase između sebe. A poslije i s Plenkovićevim političkim vrhom.

Ukratko, računajmo da novog zakona o pobačaju nećemo vidjeti u mandatu ove vlade.

No, samo netko tko je noćas pao s Marsa čudit će se kako su se vlasti odjednom našle u cajtnotu iako su imale pune dvije godine da novi zakon pripreme i pošalju pred Sabor. Ma vremena je, dakako, bilo, bilo ga je koliko hoćeš. Ali ovo se radi namjerno.

Plenkoviću i njegovoj struji u HDZ-u ne odgovara da im oko zakona o pobačaju konzervativna desnica i Crkva opet piju krv i ponovo ga difamiraju pred onim dijelom biračkog tijela koje će obiteljaši i slične skupine napaliti protiv do maksimuma. A kako je Ustavni sud već jasno naznačio da smanjivanje ženskih prava ne dolazi u obzir, Plenkoviću je komotnije eskivirati takve sukobe i prebaciti ih u dalju budućnost, za neki termin nakon narednih parlamentarnih izbora. Od zakona, prema tome, ništa, do daljnjega.

Slične kalkulacije vlasti zakočile su i donošenje zakona o ovrhama, koji je navodno bio hitan, hitan i prehitan, a sada od zamjenika državnog tajnika Ministarstva pravosuđa Igora Vidre čujemo da bismo ga mogli imati tek 2020. godine. Zgodno prezime ima gospodin zamjenik Vidra jer Vlada i u ovome igra poput prave vidre. Prekobicne se, sklizne i obrne se naopako dok trepneš.

Zakon o ovrhama je, naime, vrlo lijep ulog za kampanju i dokazivanje kako Vlada čini divne stvari za sve ove i sve one pa, evo, i za blokirane. A njih je jako puno i imaju u rukama mnoštvo biračkih listića. Zato kod Plenkovića očito računaju da bi bilo vrlo neumjesno iliti politički neracionalno završiti posao s Ovršnim zakonom na pola mandata ili tu negdje. Pa da se do izbora sve to zaboravi, padne u stoti plan i ne donese dodatne bodove. Pametnije je raketu lansirati u pravom tajmingu, a pravi tajming sigurno će biti bog i batina i za mnoge druge mjere i zakone koji se tek čekaju.
Pa tko zna, možda tamo negdje na kraju mandata premijer Plenković opet pobjedonosno objavi da Vlada kupuje MOL-ov dio Ine. A zakon o pobačaju s tim će se istim motivima šutke stopirati. Za njega treba malo staviti glavu na panj, a glavi na panju nikad nije ugodno, pred izbore ponajmanje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.