Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
18. siječnja 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Suđenja od dvadeset godina, ma gdje to još ima?

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 10. studeni 2018. u 17:15 2018-11-10T17:15:25+01:00

Dobar je zatvor za introspekciju i prizemljenje, tko je za takva pročišćenja sposoban. No jednom će Todorića sigurno pustiti da se brani sa slobode jer će ovo suđenje nad suđenjima njemu, njegovim sinovima i menadžerima Agrokora trajati dok mnogi koje ono pali i zanima ne budu već pod zemljom

Todorić noći u zatvoru zbog opasnosti od bijega. Godinu dana bio je u Londonu pa je mogao biti vraćen samo izručenjem. Inače bismo ga ovdje vidjeli malo sutra. Ali njegovi advokati svejedno tvrde da to nije bio bijeg nego najnormalniji poslovni put.

Dobro, sud ovoga puta nije progutao tu priču. Politička klima koja struji iz Vlade mrgodna je spram Todorića, a tjelesnu temperaturu naših sudbenih vlasti često regulira termometar visoke politike. No žalba slijedi pa ćemo vidjeti. Nije bježao, nego je samo otputovao. Nije šija – nego vrat.

U svakom slučaju, Gazda do daljnjega sjedi u remetinečkoj ćeliji s nekim prizemnim cimerom kod koga su ga uselili. Ustaje na fućkaljku u sedam, jede u svojoj izbici što mu donesu čuvari. Ili ne jede. A s obitelji komunicira kroz tvrdo staklo dok njihove razgovore sluša pravosudni policajac. Žena mu je iz bidermajer ormara u Kulmerovim dvorima donijela gaća i čarapa i toplu jaknu za kratku šetnju po zatvorskom dvorištu.

Dobar je zatvor za introspekciju i prizemljenje, tko je za takva pročišćenja sposoban. No jednom će Todorića sigurno pustiti da se brani sa slobode jer će ovo suđenje nad suđenjima njemu, njegovim sinovima i menadžerima Agrokora trajati dok mnogi koje ono pali i zanima ne budu već pod zemljom.

Takvi su hrvatski pravosudni običaji, navade i pripadajući im zakoni, stvari naprosto traju unedogled. Odvjetnik Anto Nobilo prognozira 20 godina, a iskusan je kao mudra sova, može mu se opravdano vjerovati.

Pa evo, Bandić je uhićen 2014., a suđenje u predmetu Agram za one silne milijune tek je krenulo. Sto novih fontana i hiljadu stupića još može postaviti dok se pod sve te njegove procese podvuče crta. Nadan Vidošević priveden je 2013., ide 2019. godina, a nije još završena ni nepravomoćna faza.

A onda slijedi još ohoho do kraja. Sanader je na tapetu od 2011., sedam godina je prošlo, i unuci mu mogu maturirati, a ovo s didom još neće biti gotovo. Josipu Protegi i ekipi iz Hrvatske poštanske banke sudi se od 2010., a kad će biti kraj, ne bi znala pogoditi ni baba Vanga.

Marija Šola i sinovi dolijali su zbog Karlovačke banke 2013., još jedna trakavica mili sivim sudskim hodnicima. Polančec pravomoćnu presudu za aferu Spice čeka već 12 godina i još će nekoliko. I tako dalje. Oni koji su osuđeni, pobjegli su u BiH.

To je to što imamo i u što se možemo uzdati. Tako da Todoriću vjerojatno ne gine 20 godina suđenja. Tamo oko 2038. mogao bi eventualno dobiti onaj zadnji papir s pečatom, brojem i sudskim zaglavljem.

Prestali smo se i pitati kako nitko ne vidi koliko je sve to apsurdno i tragično i kakvu moralnu trulež generira ta spora i nikakva, ta naša bezuba pravda. U Hrvatskoj je galantno ozakonjeno toliko opstrukcija koje se koriste za miniranje, odugovlačenje i ismijavanje pravosudnih procesa da jedan život prođe, a još se službeno ne zna je li netko nevin ili kriv.

U međuvremenu nabasaš u kazalištu i u restoranu na toga koga – ako je ukrao, pronevjerio i zamračio – ne bi volio sretati na pristojnim javnim mjestima. Djeca te pitaju kako to, a ti im moraš reći da, eto, postupak još nije gotov, prošlo je samo deset godina, treba još neko vrijeme da se utvrdi istina. Pa onda pričamo o reformama. Ma gdje je reforma toga?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.