Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Sabor kao jeftini buvljak, koga on više uopće predstavlja?

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 18. listopad 2018. u 13:59 2018-10-18T13:59:44+02:00

Ako dobro brojim, dresove su već sada – na pola mandata – presvukla 22 zastupnika iz različitih stranaka. Klubovi se mijenjaju kao čarape, a stalno su u zraku novi i novi transferi

Ciknula je veza između Sabora i izbornih rezultata od prije dvije godine. Sveta »volja naroda«, koja određuje odnos snaga u parlamentu za sljedeći mandat, nalazi se u stanju permanentne distorzije.

Ako dobro brojim, dresove su već sada – na pola mandata – presvukla 22 zastupnika iz različitih stranaka. Klubovi se mijenjaju kao čarape, a stalno su u zraku novi i novi transferi.

Sabor već podsjeća na divlji buvljak lažnih brendova i falš dragocjenosti, na tim se štandovima danomice isprobavaju primordijalne vještine nelojalnog pogađanja, ucjenjivačkog došaptavanja i odokativnog cjenkanja.

Metamorfoza stranke zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića iz izborno potpuno beznačajne u odjednom vrlo značajnu i presudnu – najupečatljiviji je primjer tog prevratnog trgovačkog biznisa.

Bandićeva je lista 2016. – i to još u koaliciji s Čačićevim Reformistima – uspjela zaraditi jedno jedino od 151 mjesta u sabornici. No, luzeri sada imaju saborski klub od 10 zastupnika koji spasonosno »stabilizira« HDZ-ovu saborsku većinu.

Jednoga po jednoga peca Bandić u svoju novu vojsku s drugih lista, malo iz HSU-a, malo iz Promijenimo Hrvatsku, malo iz SDP-a, podosta među zastupnicima nacionalnih manjina, a sada mu se, izgleda, pridružuje i Marija Puh iz HNS-a. Što je tko od njih dobio za prelazak i koliko ta sretna politička sjedinjenja s Bandićem koštaju porezne obveznike – dalo bi se čak dosta lijepo izračunati.

U međuvremenu, dok je Bandić protuprirodno podebljavao svoj minimalni izborni skor mirno čekajući svoje pravosudne procese, HDZ su napustili Hasanbegović i Esih, koji sada raširenih ruku očekuju i konačnu antiplenkovićevsku diferencijaciju Steve Culeja.

Iz Mosta su izašla dvojica zastupnika, Ivan Kovačić i Vlaho Orepić, Marka Vučetića su izbacili jer nije bio na liniji, ali kooptirali su Tomislava Žagara iz SDP-a.

Od devet HNS-ovaca s prošlih izbora, četvero je otišlo i osnovalo Glas, a sada ih je napustila i peta, Marija Puh. No Vrdoljak je u svoj klub prigrlio i bivšeg SDP-ovca Tomislava Sauchu.

I to nakon afere dnevnice, ruka je ruka, pa makar i Sauchina. Bernardićevom SDP-u ostao je 31 od ukupno 38 saborskih mandata koje je dobio na prošlim izborima.

Nakon što su ih u hodu redom napuštali već spomenuti Žagar i Saucha, Mirando Mrsić, Zdravko Ronko te nedavno Glavašević i Milanka Opačić, jučer im je otperjao i sedmi zastupnik u ovom mandatu. To je Varaždinac Mario Habek, s 20 godina staža u SDP-u.

Kao i svi ostali koji su vratili knjižice s kojima su ušli u parlament, i Habek pjeva istu pjesmu. Ostaje u Saboru, jasna stvar, a ubuduće će glasati za »sve ono što je dobro za građane«. Za koje građane?

Već zbog Gaussove krivulje mora se dopustiti da su neki stranački transferi principijelne naravi (»to više nije stranka u kakvoj želim biti«, »te vrijednosti ne želim zastupati«).

Ali i za takve stoji da pečat »volje birača« više nemaju, a ona dovodi zastupnike u Sabor da bi nekoga predstavljali. A koga ovi predstavljaju? Možda sebe, ali to se ne računa. I zato bi najpoštenija gesta prema građanima bila raspisivanje novih izbora. Jasno, ništa od toga. Ali ovo postaje najobičniji cirkus.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.