Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ S ministarskim inspekcijama žedni preko vode

Milan Kujundžić / Snimio Denis LOVROVIĆ
Milan Kujundžić / Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 18. prosinac 2018. u 14:28 2018-12-18T14:28:00+01:00

Trebao bi inspekcijske kontrole dati u ruke neovisnim institucijama i nevladinim organizacijama pa da vidiš kako bi onda letjelo perje

Dijete je umrlo nakon što su ga na Hitnoj u nekoliko navrata potapšali i vratili doma, a ministar Kujundžić šalje u Metković inspekciju. Njegovi ljudi išli su u izvide i kad se zastupnica Ninčević Lesandrić u Saboru pojadala da su je u KBC-u Split derali na živo u postupku struganja maternice, a za njom se javilo i više stotina žena s istim iskustvima iz hrvatskih javnih bolnica.

I onda kada je mladić s asmatičnim napadajem izdahnuo na pločniku u Zaprešiću ne dobivši nikakvu pomoć od Hitne, Kujundžićevo rješenje bilo je – osnovati inspekciju.

Međunarodne organizacije snime hrvatske policajce kako nasilno i po kratkom postupku »odvraćaju« izbjeglice s hrvatskih granica, ali ministar Davor Božinović ima svoje inspekcije koje odgovaraju da su optužbe zlonamjerno napuhane i da je sve u najboljem redu.

A u međuvremenu ministar mrtav-hladan izjavi kako migracije nisu ljudsko pravo (pogledati Opću deklaraciju UN-a o ljudskim pravima, Preambula plus članak 14).

Sud pusti da se brani sa slobode svirepog nasilnika iz Zadra, koji je iskasapio i zamalo ubio djevojku od 18 godina, a kad javnost jednoglasno vrisne od užasa, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković sam se stavi na čelo inspekcije i odveze se u Zadar porazgovarati o nemilom događaju sa sucima i državnim odvjetnicima.

Profesora u Čakovcu obuzme žuta minuta i fizički navali na učenike jer su ga gađali kredom. I što učini ministrica obrazovanja Blaženka Divjak? Pa naravno, pošalje inspekciju.

Tako naši ministri rade kako ne bi preuzeli nikakvu odgovornost za složene sustave kojima su na čelu, a u kojima se događaju i redaju loše, pogrešne, sasvim nedopustive, pa čak i najstrašnije stvari poput smrti male djece.

U svim tim ministarskim kontrolama u pravilu se utvrdi ili da su pritužbe neutemeljene, ili da su posve izmišljene, ili da nema dokaza da bi bile osnovane. Ili se zaključi da je do uznemirujućeg ishoda doveo splet nesretnih okolnosti. Ili to što nema dovoljno novca pa organizacija posla – što da se radi? – ne može biti drugačija.

Potom se objavi da žene koje su prošle kiretažu na živo, žalimo slučaj, nisu ostavile svoje pune podatke pa se njihove tvrdnje ne daju provjeriti. Nema dovoljno kole Hitne pomoći, a opremljena su kako onako kako se može »s resursima koji nam stoje na raspolaganju«.

U Zadru se sudac naprasno razbolio. A zakoni daju braniteljima previše prava pa oni to prepredeno koriste. Izbjeglice se, pak, na granici potuku između sebe, odatle im modrice i posjekotine. Bože sačuvaj da bi im naši policajci oduzimali mobitele. I tako redom.

Trebao bi inspekcijske kontrole dati u ruke neovisnim institucijama i nevladinim organizacijama pa da vidiš kako bi onda letjelo perje. Jer oko svega što brine i uznemiruje javnost, ove nas ministarske prevedu žedne preko vode.

Imaš zloguki osjećaj da samo tome i služe. A onda se još Kolinda Grabar-Kitarović odluči zgražati nad zadarskim slučajem »kao žena i majka«, umjesto kao predsjednica Republike, a Ivan Turudić kao »građanin i otac«, umjesto kao utjecajni pravosudni dužnosnik i predsjednik najvećeg županijskog suda.

I ako ti već ranije nije bilo kristalno jasno da je sustav prepušten sam sebi i praznom inspekcijašenju, konačno shvatiš kako stvari stoje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.