Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Pardon

Komentar SANJA MODRIĆ Pripravništvo kod Vrdoljaka, da pukneš od smijeha

Foto Denis Lovrović
Foto Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 25. studeni 2018. u 8:03 2018-11-25T08:03:43+01:00

Istina, kojekakve grandiozne budalaštine znaju pasti na um ljudima koji se vrte oko politike, ali mladež HNS-a iz Osijeka zasad opasno tuče konkurenciju. Ni u jednoj stranci, ma koliko neke od njih bile blentave, nitko još nije trijezan ispalio da treba organizirati nagradnu igru čiji će pobjednik biti počašćen cjelodnevnim druženjem s njihovim vođom. No, zato je takvu ideju radosno patentirala skupina osječkih omladinaca koje je politički nerv, već u nježnim godinama, magnetski privukao HNS-u.

I neka narodne mase onda brzo navale. Ako pošaljete jako dobru fotografiju Osijeka, poklonit ćemo vam cijeli jedan dan s Ivanom Vrdoljakom, obznanili su mladi HNS-ovi mudrijaši koji za sebe već snuju važne političke dužnosti, čak i meke ministarske fotelje. Prethodno su svog stranačkog šefa pristojno pitali je li njemu okej da nekog utorka ili petka voda naokolo sretnog dobitnika i on je rekao: amen. Kako će im to odbiti kad i on sebe smatra velikom i važnom figurom koja, kao takva, ima što pokazati i čemu podučiti svoga posebnog gosta fasciniranog njegovom karizmom i značajem.

Tako je sve lijepo dogovoreno, natječaj je razglašen, bubnjevi su zabubnjali. Pa nije li to da pukneš od smijeha?

I sad me stvarno počelo zanimati tko su ti profili koji će, navodno, kao ludi škljocati mobitelom po Osijeku ne bi li im u krilo pao taj spektakl da upoznaju Ivana Vrdoljaka - njega osobno, što bi se reklo – i upiju sve duboke mudrosti njegovog unikatnog političkog nauka.

Jer Vrdoljakovo djelo svi u Hrvatskoj dosta dobro poznaju, prije bi se takvoga sramio, nego ga uzimao za uzor. Pa zato nekako skroz nakrivo zvuči da bi sijaset građana gorjelo od čežnje da se baš njima u HNS-ovoj trknutoj igri osmijehne sreća. Što, naime, od Ivana Vrdoljaka uopće može čuti kakav anonimni birač ili kakav nadobudni pripravnik za politiku?

Možda to da se na izbore, oh, da, itekako, može i smije ići s opozicijom da bi se onda pogazila i posljednja riječ dana svojim vlastitim glasačima i da bi se, pod okriljem noći, nonšalantno preskočilo u tabor vlasti? Ili to da se zbog vlasti i položaja isplati raskoliti vlastitu stranku i prodati na pijaci dojučerašnje kolege i partnere? Ili to da se cijeloj javnosti mjesecima smije hladnokrvno lagati u oči sipajući pogrde na račun »Titanik vlade«, a zatim se napraviti da toga nije bilo i postati članom te iste vlade?

Ili bi Vrdoljak možda mogao ispričati svome vip gostu kako je i njega, kao ambicioznog političkog pripravnika, vukla i vukla sa sobom Vesna Pusić i na koncu mu pomogla da zasjedne na čelo stranke. A onda je on svojoj dragoj i poštovanoj mentorici časkom okrenuo leđa.

Stvarno, Vrdoljakovog se učenja treba kloniti ako nisi filistar i debelokožac koji smatra da su sva sredstva dopuštena kad si se namjerio penjati prema gore i gurati se na inače nedostižne položaje ne napivši se pritom vruć hladne vode. Zato bi mladi osječki HNS-ovci puno bolje napravili da su za fotografiju Osijeka, kad su već zapeli za slikavanje, pobjedniku dali kulen. Kulena zameziš i bude ti fino. A Vrdoljaka ne možeš progutati ni sa žlicom meda, a da ti ne krene muka u želucu. Nije čudo da im se sada cijeli svijet ruga.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.