Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 1
Sutra: 2° 2° 1
21. siječnja 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Neprirodna smrt slučaja Radeljić

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 27. prosinac 2018. u 22:23 2018-12-27T22:23:00+01:00

Dok smo razvlačili stol za Badnjak i trpali u pećnicu posljednje kolačiće s grudicom čokolade u sredini, Kolinda Grabar-Kitarović dala je veliki intervju, nakićen uspjesima i sinergijama. Negdje na petoj kartici došli su napokon, vrlo laganim izletničkim kasom, i do Mate Radeljića. Natuknulo joj se ufino o situaciji u slastičarnici i tom drugu iz SOA-e koji je njenom savjetniku navodno prijetio da će se u njega i autom zabiti ako se ne prispodobi razbuktavanju nove aritmije u Kolindinom srcu. Predsjednica je odmahnula rukom na pitanje o tom »dosta neugodnom događaju« kao da tjera komarca: »Za mene je ovaj slučaj zatvoren«, kazala je.

Neugodnog slučaja, dakle, nema, ako je netko eventualno i pomislio da ga ima. Predsjednica nam jamči svojom riječju da Radeljić apsurdno laže. A to znači da se svi odmah možemo lijepo i blagdanski opustiti. Točno onako kako su to učinili i svi drugi čimbenici i punktovi hrvatske politike čak i prije nego im je Kolinda eliptično poručila da olabave i da se smire.

Kakva se gnjila i lijena močvara razlijeva hrvatskim državnim i političkim sustavom, pokazuje nam se opet na ovom primjeru.
Jer jest shvatljivo da će predsjednica ubijati skandal namrtvo, i Nixon je tvrdio da Watergate ne postoji. Iako je Kolinda valjda svjesna kako pritom riskira da se sutra odnekud pojavi neka snimka razgovora za stolom u »Torte i to«. Pa nije ni njen Radeljić mala maca, barem ona to dobro zna. Smicalice su njegovo igralište.
No, maligno je i s ove druge strane kako su se svi ostali organizmi naše močvare blaženo ušutjeli, netragom nestali i puštaju da se ocijedi, sasuši i zamre ova opasna mafijaška priča o mogućoj zloupotrebi državne tajne službe ravno po nalogu Pantovčaka. Uključujući i šefa izvršne vlasti, premijera Plenkovića, koji također anestetički zaključuje ovu aferu s opaskom da SOA »svoje poslove obavlja profesionalno i zakonito«.

Bolesno je sve to jer ovdje imamo samo riječ protiv riječi i suha priopćenja, pa istinu ne znamo. A morali bismo je saznati ili zato da rečeni Radeljić više nikad ne prismrdi ničemu što ima veze s ikakvom politikom, državnom plaćom i čašću uopće i kao takvom. Ili da se na isti način oprostimo od predsjednice. Trećega nema. Po logici stvari, netko od njih dvoje mora ići prodavati jabuke u svom sljedećem životu. A o ovima u SOA-i da se i ne govori, ako do jučer vjerni Radeljić nije baš takav lažac kako ga sada odjednom opanjkava Kolinda.

Ali kod nas stvar ostaje nerazjašnjena i umire neprirodnom smrću jer praznici su počeli, za Sabor mjesec dana zimske sijeste. Ima sve potrebne poluge, instrumente i protokole i navodno neovisne institucije, i opozicija. Imamo saborske odbore za ovo i ono, komisije i povjerenstva. No sve badava kad mehanizmi ne žele raditi, ne da im se, dopust je. Pa funkcioneri idu kititi bor, jesti bakalar i preko kuhanog vina pred adventskim kućicama važno otpuhivati u krugu prijatelja i znanaca kako ništa u državi ne valja. Možda će se toga s Radeljićem i predsjednicom sjetiti poslije, kad zapadne hladni siječanj i kad odavno bude prošlo onih ključnih 48 sati u kojima se otkrivaju opačine i kriminal. Tako da Kolinda ima pravo: slučaj jest završen. Ne samo za nju, nego i za nas.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.