Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Naša "kućica" pod čizmom političke volje

Snimio Denis Lovrović
Snimio Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 9. listopad 2018. u 21:05 2018-10-09T21:05:00+02:00

Upravo insuficijencija političke volje da se u ovoj zajednici uspostave red i pravičnost pomogla je svakom moćnom kriminalcu da zbriše u Hercegovinu prije nego što će ga se strpati u rešetke

Ministar policije Davor Božinović zakleo se da će sve izaći na vidjelo dok DORH pokušava sklepati u muklu zemlju propali spis o lakim curama i navodnoj društvenoj kremi koja ujutro kleči na misi, a navečer, za iznos prosječne plaće, kupuje seks u hotelskim sobama. I, dakako, o ulozi Milijana Brkića u još jednoj priči iz podzemlja. 

»Postoji apsolutna politička volja da se ovo istraži«, izjavio je Božinović. Moljac se presvukao u stršljena. Da je politička volja u vrhu HDZ-a naglo probuđena oko ove afere, prisegnuo je i drugi ministar, inače unjkavi Dražen Bošnjaković, zadužen za »neovisno« pravosuđe.

– Ovo ruši povjerenje građana – odvažio se dići svoj ministarski glas Bošnjaković, najavljujući istragu i »raščišćavanje« do daske. Koliko je ono godina i mandata upravo on bio ministar pravosuđa?

Ali fino. Sad je oko Brkića »politička volja« tu, a gdje je bila dosad? Očito, po ovome i milijun drugih pitanja, u krtičjoj rupi. Pa se onda dobro plaćeni politički »uglednici« nadmeno čude što su naši ljudi na svim transferzalama ove države Dan neovisnosti dočekali ravnodušno i mlako. Bilo bi lijepo da je obrnuto, ali kako da bude? Svi kriteriji su ovdje porušeni, sav smisao neovisnosti je kompromitiran. I zato izvjesiti zastavu postaje fizički napor umjesto da bude veselje i ponos.

Pa upravo insuficijencija političke volje da se u ovoj zajednici uspostave red i pravičnost pomogla je svakom moćnom kriminalcu da zbriše u Hercegovinu prije nego što će ga se strpati u rešetke. Evo i Drago Tadić je nekidan ispario nakon presude za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda. A Bošnjaković i Božinović o tome ni da zinu.

Golo ništa je kod nas sila zakona, jest da su loši, ali nešto se i s njima može, prema podmukloj sili političke volje. Postoji zakon da se HZZO-u prebacuje novac koji se prikuplja za zdravstvo. Ali »politička volja« je odlučila da se to ne čini. Zato sustavu fale milijarde. Zato mi moramo tražiti veze ako se želimo operirati prije 2022.

A i Vaso Brkić im je bio izvrstan dok se nije sasvim preigrao. Eto ga u fotelji potpredsjednika Sabora, mutnog tipa koji je prepisao bijedni diplomski rad, da nije ništa drugo pored toga. Ali kod nas politički voluntarizam mjeri i odlučuje. Kakvi paragrafi, povjerenstva, direktive, pravila, etika kršćanskih vrijednosti u koje se jeftino zaklinje cijela kasta političara.

Kakav crni Ustav i svi ti bakrači koji služe za zavaravanje naroda. U Hrvatskoj tonalitet, motive i tempo sviju stvari diktira po svojoj želji »politička volja«. Ona isključuje dionice i kadence i odabire glazbala. Ad libitum. Upravo je ona dozvala zahtjeve deset tisuća novih »branitelja« na onih pola milijuna u samo ovoj godini dana, 23 godine nakon svršetka rata.

Politička volja dopušta jednima da ne plate porez, a druge dere kao zečeve. Ona postavlja šatore i na platnom spisku ovog osiromašenog naroda drži korumpirane suce i policajce, agente i kordone polupismenih uhljeba. Ona je Vasi Brkiću, ratnom nemoćniku koji se slama od novih karijera, omogućila mirovinu od njegove trideset treće godine. Naša lijepa kućica, kaže jučer Jadranka Kosor, tek treba biti pošteno uređena. Da. Ali na čizmi političke volje željezni je đon.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu