Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
PARDON

kolumna SANJA MODRIĆ Naša glavna urednica Kolinda

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 20. listopad 2018. u 21:13 2018-10-20T21:13:07+02:00

Nezadovoljni pravosuđem, policijom i vlastima kao takvima, Penava i njegov savjetnik Josić neki dan su na vukovarskom prosvjedu zahtijevali od Vlade da osnuje – Ministarstvo istine. A na tu pamet sada se nadovezala i predsjednica države u intervjuu za dnevnik Nove TV. U »doktorskoj« lekciji, koju je na pitanje o aferama održala novinarki tumačeći joj što bi to bili »pravi« zadaci hrvatskih medija, Kolinda, doduše, nije poentirala predlažući »ministarstvo istine«, ali to je jedino što je još nedostajalo da se koloplet njenih promišljanja dosljedno zaokruži.
Predsjednica, naime, smatra, ili kako ona to kaže, »drži«, da je se nepotrebno proziva što se od nje ne čuje ni glasa na temu korupcijskih, obavještajnih i drugih afera visokog intenziteta koje svako malo ispadaju iz ormara i tresu Hrvatsku. Jer:

– Ova koncentracija na afere nije dobra i utječe na iseljavanje stanovništva iz Hrvatske – kazala je. Zato se ona posvećuje i predaje »pozitivnim stvarima«. Evo, na primjer, ima ideju da se nezadovoljstvo stanjem u državi zaustavi – »brendiranjem Hrvatske«. Oko toga je upravo osnovala i komisiju jer je kod naših ljudi potrebno potaknuti »povećavanje životnog optimizma«. – A vi mediji možete isto tako pozitivne priče iznositi van. Zašto i vi ne pokušate promijeniti i unaprijediti društvo? – dobilo je novinarstvo po ušima od naprosto idealne ministrice Ministarstva istine.
I evo nas, blago nama, u dva skoka, na starom dobrom Orwellu i njegovom ubitačnom romanu »Devetsto osamdeset četvrta«. Stvar bazične opće kulture, sjetit će se svatko tko išta zna, a tko ne zna, za njega je ionako svejedno. Kultni literarni SF o izmišljenoj Oceaniji čiji se totalitarni poredak održava uz pomoć torture, propagande i pranja mozga. Pa im se ministarstvo policije zove Ministarstvom ljubavi, ministarstvo obrane Ministarstvom mira, ministarstvo ekonomije Ministarstvom obilja, a ministarstvo informiranja – Ministarstvom istine.
Kad se hrvatski političari otisnu drobiti svoje misli, trebali bi možda ipak pripaziti da ne prizivaju tako direktne asocijacije na Orwella. Penavi i Josiću još bi se dalo progledati kroz prste, ali predsjednici države i doktorandici Fakulteta političkih znanosti, ajoj, to ne.

Stvarno imamo problem nad problemima kad predsjednička funkcija uvjerava javnost da bi Hrvatska bila sretna i bezbrižna samo kad bi se mediji ostavili nevolja i afera da bi širili pozitivu. I kako uopće racionalno baratati tvrdnjom Kolinde Grabar-Kitarović – naše samoproglašene urednice unutarnje i vanjske politike te sporta – da se već 14 posto hrvatskog stanovništva iselilo iz domovine zato što novinari izvještavaju o kriminalu i aferama umjesto da se dive Zlatku Daliću i toplom povjetarcu ponad cvjetnih livada?
Pa ova predsjednica ženskog roda nikad nije našla za shodno da izgovori i jednu jedinu riječ podrške ženama nad kojima se u hrvatskim bolnicama izvode barbarski zahvati i da pozove zdravstvene autoritete da se to zaustavi. Okej, na Novoj TV o tome je nisu ni pitali. Ali nisu je pitali ni da dijeli orvelovske savjete o našoj profesiji pa smo ih svejedno morali slušati. Kao i cijeli solilokvij o tome tko je zadužen da štiti prava siromašnog i nezaštićenog – Vase Brkića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.