Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Konopac samo za plaćenika Vargu?

SANJA MODRIĆ Konopac samo za plaćenika Vargu?
SANJA MODRIĆ Konopac samo za plaćenika Vargu?
Autor:
Objavljeno: 27. studeni 2018. u 22:38 2018-11-27T22:38:55+01:00

Dovoljno je zastrašujuće ako je istina i samo polovica od svih tih gadosti koje je istražiteljima u pritvoru ispričao Franjo Varga. Posrnuli bivši informatičar zaposlen u policiji priveden je prije tri mjeseca zbog štancanja lažnih SMS-ova u korist obrana Zdravka Mamića i Ivice Todorića. A jučer smo, u tekstu kolege Željka Petrušića, dobili i sve detalje njegove opširne ispovijedi pred organima gonjenja o opskurnom višegodišnjem biznisu od koga je zapravo živio.  
To se crnilo mora citirati.

Dakle: predsjednik vladajuće stranke Tomislav Karamarko privatno je angažirao Franju Vargu da vodi konspirativne istrage »uglavnom protiv nekih članova HDZ-a«.
Dalje: kao potpredsjednik Vlade, Karamarko je nazvao tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i tražio da se sastanu »na temu Zdravko Mamić«. Motiv je bio da nakon tog sastanka, koji se zatim i dogodio, DORH obustavi progon protiv Mamića. Ali to se ipak nije dogodilo.
Dalje: Drago Tadić, sada osuđen za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u predmetu Glavaš i bjegunac u BiH, »vodio je na večere suce Županijskog suda u Osijeku«. Za jednog suca Vrhovnog suda poimenice – Mamić je rekao Vargi da je »njegov čovjek«.

Dalje: Varga je uspio spasiti Brkića da mu zbog falsifikata ne oduzmu diplomu na Policijskoj akademiji u Zagrebu tako što je »istražio« profesore nadležne za Brkića i poslao im svoja ucjenjivačka otkrića na privatne mailove. Savjetnik predsjednice Republike za nacionalni sigurnost Vlado Galić tražio je od Varge da »pomogne Milijanu oko diplome«.
Dalje: Varga se nije ničega bojao jer je »očekivao zaštitu od Milijana i Karamarka«. Nije pomislio da može stradati čak ni onda kad ga je Blaž Curić (kum potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, u tom momentu vozač u ministarstvu Tomislava Tolušića, a ranije osobni Brkićev vozač) telefonom alarmirao da smjesta uništi sve dokaze jer mu se sprema  hapšenje. 

Dalje: Brkićevu izbornu kampanju platio je Zdravko Mamić.
Ima toga još i još. Neki su, naravno – Karamarko na primjer – Franju Vargu odmah proglasili totalnim mitomanom koji izmišlja i laže čim zine. Ali s obzirom na to da istinitost raznih epizoda u kojima je sudjelovao nije osobito sporna već od početka afere – a pogotovo zbog činjenice da se njegovo uhićenje pokušalo spriječiti iz kruga visokopozicioniranog dužnosnika hrvatske vlasti – u navodnu Varginu nevjerodostojnost baš u svemu što kaže mora se ozbiljno sumnjati.

Zato je ovdje glavno pitanje hoće li na konop pravde biti obješen samo on, bijedni agent plaćenik moćnih osoba? Ili se smijemo nadati da će pravosuđe svoju dužnost povodom njegovog slučaja obaviti pošteno i do kraja. Kompletan posao bio bi, jasno, da se pomno istraže, pa gdje treba i sude, svi protagonisti čija je imena i uloge Varga naveo u svom svjedočenju. Jer, ako nadrlja samo on, a »uglednici« operu obraz, pa što smo dobili? Je li se onda ovo društvo i za milimetar pomaknulo iz masne korupcije u kojoj se dave i propadaju svi njegovi ispravni članovi?
Ne znamo još kamo sve to ide. Ali svakako nije dovoljno optužiti i osuditi samo tog Franju Vargu, tipa za prljave poslove, a ostaviti na miru one koji takve nađu i plaćaju. Ni izdaleka dovoljno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.