Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
26. siječnja 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Kakvi lijekovi, hodaj bosa ispod punog mjeseca

Ilustracija / Snimio Roni BRMALJ
Ilustracija / Snimio Roni BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 17. studeni 2018. u 20:29 2018-11-17T20:29:00+01:00

Zanimljivo je da »savjesna« magistra s Jordanovca nikad u toku svoje izobrazbe nije čula da se hormonalne tablete, osim u kontracepcijske svrhe koje ona samovlasno »ne odobrava«, prepisuju i za liječenje raznih ginekoloških poremećaja, na primjer policističnih jajnika? 

Evo i tu je počelo. Stanovita farmaceutkinja u zagrebačkoj ljekarni na Jordanovcu odbila je ovih dana prihvatiti recept ginekologa za kontracepcijske tablete pozvavši se na priziv savjesti. Djevojku je otpravila jer je ona »po svojim uvjerenjima« protiv pilula kao metode kontracepcije.

To je nevjerojatan bezobrazluk. Da mi je blizu ta apoteke, čija se vlasnica zove Sandra Čelina, ne bih im više nikad ušla ni po maramice za šmrkavi nos. Posebno bi me razveselilo da i drugi ljudi postupe isto. Pa neka razmisle koga zapošljavaju.

Jer, kao prvo, kontracepcijski preparati su legalni, Hrvatska, boguhvala, još nije postala talibanska država. Prodaju se uz odobrenje zdravstvenih vlasti i zato moraju biti dostupni svima bilo gdje u zemlji. U gradu se okreneš na peti i odeš u normalnu apoteku. Ali što u malom mjestu sa samo jednom ljekarnom i jednom takvom radikalkom za pultom?

Drugo, ljekarnici nisu tu da propisuju terapije nego da prodaju lijekove farmaceutske industrije, a koje svojim pacijentima preporučuje liječnik. Ako se apotekaru donese valjani liječnički recept, on mora izdati traženi lijek.

Uz to je svakome dužan dati točno onakvu uputu o uzimanju lijeka kakvu je odredio doktor. Za izdavanje koječega ostaloga što ljekarnici naveliko prodaju bez recepta – oni također NE odgovaraju. Dakle, njihova sloboda u pitanjima liječenja ravna je nuli. Imaju je samo kad ih se upita za dobru kremu za ruke ili sprej protiv komaraca.

Treće, zanimljivo je da »savjesna« magistra s Jordanovca nikad u toku svoje izobrazbe nije čula da se hormonalne tablete, osim u kontracepcijske svrhe koje ona samovlasno »ne odobrava«, prepisuju i za liječenje raznih ginekoloških poremećaja, na primjer policističnih jajnika?

I četvrto, a najvažnije. To što Hrvatska ljekarnička komora dopušta svojim članovima i članicama da se u apoteci gdje rade povedu za svojom »savješću« – nas građana se ne tiče, niti nas se treba ticati.

Naša su prava iznad njihovog komorskog afektiranja koje školovanim farmaceutima sa sveučilišnom diplomom daje pravo da svoje privatne »stavove« stave iznad zakona i općeprihvaćenih pravila svoje struke i da njima maltretiraju građanstvo. I to, ma zamisli, samo i isključivo kad je riječ o kontracepciji. Kako intelektualno i moralno dosljedno.

Jer moguće je, recimo, da su neki njihovi članovi protiv oralne kemoterapije. A sigurno bi se našao i neki bizarni postotak sluđenih posjednika farmaceutskih diploma koji smatra da se akutna psihoza najefikasnije liječi cjelodnevnim kopanjem na njivi, gnojna upala grla grgljanjem slane vode, a neplodnost hodanjem bosim nogama ispod punoga mjeseca.

Kako to da i takvima Komora nije dopustila priziv savjesti? Pa da ti fino odbiju izdati tablete i tinkture po koje te je poslao tvoj gastroenterolog, internist ili onkolog jer se s takvim liječenjem »po svojim uvjerenjima« ne slažu? A možda i to uskoro možemo očekivati u ovoj zemlji apsurda. Kad se 58 posto ginekologa u hrvatskim javnim zdravstvenim ustanovama smije pozivati na priziv savjesti u vezi sa zakonski dopuštenim pobačajem, pa tko može jamčiti da cirkus sutra neće biti potpun?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu