Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1n
Sutra: 1° 1° 1n
21. siječnja 2020.
Špajza Sanje Modrić

SANJA MODRIĆ Kako ti naši suci mogu mirno spavati?

Facebook/Screenshot
Facebook/Screenshot
Autor:
Objavljeno: 16. prosinac 2018. u 10:51 2018-12-16T10:51:00+01:00

Donosimo pregled tjedna iz pera naše kolumnistice Sanje Modrić

PONEDJELJAK
TV rehabilitacija župana Tomaševića

Eh, da, i novinarstvo se povremeno kompromitira, i desi se to svuda, ne samo kod nas. Ali u ponedjeljak, na međunarodni Dan ljudskih prava, televizija N1 otela je svima ostalima zlatni oskar za samosramoćenje.

Takvu žalosnu blamažu postigli su svojom inače etabliranom emisijom Pressing, kamo je urednica Sandra Križanec odabrala pozvati požeškog župana Alojza Tomaševića. Kao što je poznato, njemu se upravo sudi zbog optužbi da je svoju suprugu i majku njihovo troje odrasle djece godinama mlatio, ponižavao pa čak i prijetio da će joj rasparati grkljan. Doista šokantan izbora gosta, i k tome upravo na Dan ljudskih prava.

Ali još je veća sramota ispao način na koji je S. Križanec vodila taj dugački intervju. Jer ton i sadržaj njenih pitanja i komentara išao je svo vrijeme na ruku njenom gostu s optužnicom DORH-a, moćnom lokalnom političaru, koga je HDZ zbog ove afere jednoglasno izbacio iz stranke. Alojz Tomašević dobio je tako poklonjenu priliku da se prikaže kao uzoran muž, nevinašce i svetac, a ujedno i najveći zaslužnik za opće dobro građana županije kojoj je ostao na čelu.

Negirajući da se u njihovoj kući ikad događalo išta od strahota koje je već i pred sudom potanko opisala njegova žena, više je puta sugerirao da ga je ona prijavila jer su je instrumentalizirali njegovi politički protivnici kako bi ga svrgnuli s vlasti. A onda ga, za sam finale, kao da prvih pet puta nije dobro čula, Sandra Križenec još jednom pita: »Mislite li da možda vaši politički protivnici stoje iza svega ovoga?« Da, da, pa da, spremno joj uzvraća rehabilitirani Tomašević.

Šteta što ovdje nema mjesta da se citiraju sva njena pitanja. Ali ako netko ne zna kako izgleda dno, eno mu tog Pressinga na YouTubeu, pa neka pogleda.

UP1112X32

UTORAK
Sustavu treba dobra metla

Pokrenut je disciplinski postupak protiv skupine policajaca koja se pomlatila s gostima u bjelovarskom klubu, ali svi su ostali na svojim poslovima. Vlasnik skršenog lokala kaže da je skupina od njih desetak ušla već pod ozbiljnim utjecajem alkohola i krenulo je provociranje gostiju. Kad je on pokušao smiriti stvar, jedan mu je policajac zaprijetio: »Jebem ti mater, ubit ću te«. Jesu li kod sebe imali oružje, zasad nije poznato.

Prema općem razumijevanju normalnog postupanja u ovakvim situacijama, policajci su smjesta morali biti suspendirani. A onima za koje se utvrdi da su se te večeri tukli i razbijali, trebao bi smjesta biti uručen nečastan otkaz.

Za disciplinski postupak posve je irelevantno što su se nasilni policajci u makljaži istaknuli izvan dužnosti, što su slavili rođenje djeteta, što imaju obitelji, što su, eto, malo popili ili bilo što drugo. Policajac mora čuvati obraz 24 sata na dan jer on je slika države, tu isprike ne bi smjelo biti.

Ali s tim kod nas imamo problem. Sličnu situaciju gledamo i u slučaju splitskog kirurga suočenog s optužbama Ljubice Adžaip iz Dicma da mu je morala odnijeti 3000 eura kako bi napokon operirao njenog muža. Za primanje mita u javnom zdravstvu, sudstvu ili na bilo kojoj drugoj javnoj dužnosti ne postoji drugi odgovor osim suspenzije pa otkaza. A svakom dokazano kormpiranom liječniku komora bi zatim trebala oduzeti licencu. Jer, mito iznuđuje i prima najgori karakterni soj kome ne bi trebalo dopustiti da se ikad više približi ijednom pacijentu. Policajce koji u slobodno vrijeme izazivaju nasilničke incidente, ne želimo sresti kad nama treba pomoć.

Drastično? Ni govora. Cijelom ovom sustavu treba dobra metla jer ćemo inače ostati tu gdje jesmo. Kad bi se jednom počelo jasno pokazivati da se za kršenje pravila gubi posao i status, i labilni bi to odmah shvatili.

balkan-party

SRIJEDA
Ima li pilota
u avionu?

Kako će se rasplesti situacija s narudžbom 12 izraelskih polovnih aviona za potrebe naše ratne avijacije, tek ćemo vidjeti. Ali već sada je potpuno jasno da je ministar obrane Krstičević morao znati da će oko toga biti problema. Je li znao, pa je iz nepoznatog razloga svejedno srljao u to, također je nejasno.

Ali, bilo ovako ili onako, njegov je autoritet opasno nagrižen iako se i on sam, kao i premijer, a i predsjednica kao vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske, sada oko svega ovoga prave grbavi. Hrvatska je ušla u posao s Izraelom nakon natječaja. Zaključeno je da su njihovi avioni najbolji deal za raspoloživih pola milijarde dolara. Okej, s tim ne možemo raspravljati jer smo za borbene avione laici. No svi koji su kao stručnjaci sudjelovali u donošenju ove odluke, a na čelu s američkim đakom, ministrom Krstičevićem, naprosto su morali biti informirani o inače poznatim okolnostima.

Izrael, dakle, preprodaje Hrvatskoj rabljene avione koje je dobio badava, kao paket trajne i obilate američke vojne pomoći. SAD im to ne brani, ali uvijek traži da američki proizvođač Lockhead Martin, prije predaje aviona kupcu, vrati svoje letjelice u prvobitno stanje. A ta reparacija, naravno, implicira određeni novac.

Pa je jedino i ključno pitanje tko će ga platiti. Izrael od cijene koju je ugovorio s nama? Ili Hrvatska, dodatno, na cijenu koju je ugovorila s Izraelcima. Ovog natezanja na tu temu sada ne bi bilo da su preciznim dogovorom eliminirane naknadne nedoumice i nagazne mine. Krstičević je, dakle, obavio loš posao. Da Hrvatska »inzistira« i da će poništiti natječaj ako ne dobije točno ono što želi, sada je jeftina poza i mazanje očiju. Jer činjenica je da se, u »poslu stoljeća«, vrlo amaterski zabrljalo.

1297550

ČETVRTAK
Ljudska komedija ala Milan Bandić

S plućnom embolijom od koje se lako umire, na štakama i s aurom ozbiljne bolesti, Milan Bandić počeo se pred mikrofonima obraćati direktno Bogu. Poručio mu je da ga može sutra uzeti ako mu je baš do toga jer je on za Zagreb već napravio dovoljno. Slika groteskna. Nadrealizam, Salvador Dali za ovo je običan šegrt.

Osjetljivo je tumačiti kamo spada to što je teško bolesni Bandić izveo prije glasanja za zagrebački proračun težak 8,19 milijardi kuna. I zašto izlazi iz bolnice kad mu život visi o koncu. U izazivanje empatije? Moralnu ucjenu? Rastrojstvo? Trikove? Junaštvo? Strah od političkog pada? Eto vam pa birajte.

No uz taj i još jedan ključni specijalni efekt, oba toliko karakteristična za Bandića, njegov je proračun ipak prošao. Tri ruke koje su mu usfalile kad je pukla ljubav s Brunom Esih i Hasanbegovićem, odjednom su sunule ravno iz opozicijskih klupa. Bandića su spasili neki Miroslav iz HSLS-a, neki Jozo iz kluba Sandre Švaljek i neki Ilija iz HSS-a. Uuups! To je šokiralo predsjednike njihovih stranaka koji su odmah objavili da ovi lete van. Ali koga sad to više briga kad su izbori propali. A ne bi da nije bilo prodanih duša pa sve da je Bandić na štakama i poletio.

Bandić je problematičan, optužnice su mu nad glavom, ovakav je i onakav, evo dobio je u petak i nove. Ali da mapu ljudskih mana i slabosti ima u malom prstu, to ima. Na njoj piše da se uvijek nađe netko čija je cijena niska i dade se lako platiti. Samo treba ispitati u koga uložiti. A Bandić je za tu bolest izvrstan dijagnostičar. Tako je i u Saboru došao do, kaže, 12 mandata od onoga jednoga koga je utržio na izborima. Tako je odigrao i sada. I ljudska komedija lijepo se nastavlja. Pa ti krivi samo njega i njegov nos za trgovinu.

z2811k11

PETAK
Strah

Hrvatski pravni sustav umrtvio je kod svih nas taj prirodni impuls čuđenja jer su i najnevjerojatniji ishodi ovdje postali normalni i mogući. Sada je taj Darko Kovačević zvani »Daruvarac« pušten da se brani sa slobode. To je onaj svirepi zadarski nasilnik koji je u lipnju ove godine, u nekom gradskom kafiću, zamalo nasmrt pretukao 18-godišnju djevojku. Njezinom lubanjom razbio je umivaonik, izgazio je i nanio joj strašne ozljede po licu i tijelu. Optužnica je brzo podignuta, ali proces još praktički nije ni počeo jer je obrana više puta uspjela opstruirati nastavak suđenja.

Tako je proteklo šest mjeseci koliko ga se smjelo držati iza rešetaka. Okrutni batinaš, dokazano spreman na sve, tip s više desetaka prekršajnih i kaznenih prijava, od petka, dakle, slobodno šeta Zadrom i čeka izricanje presude, tko zna do kada. Za svo to vrijeme njegova će se žrtva, njena obitelj i svi svjedoci optužbe tresti u smrtnom strahu da im nasilnik ne bi presudio po kratkom postupku.

Zašto za pola godine nije već osuđen kad su nadzorne kamere sve snimile i slučaj je jasan da jasniji ne može biti? Pitaš se stvarno kako ti suci mogu mirno spavati?

Foto Pixsell

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.