Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Kakav treba biti odgovor "moralnih tifusara"?

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 22. studeni 2018. u 17:56 2018-11-22T17:56:00+01:00

Za bojkot je bilo krajnje vrijeme. I, dapače, ta praksa prema dotičnom političaru treba biti jednodušno nastavljena. Sve dok se Glasnović eventualno ne napregne da jednom ipak kaže, analizira, usporedi ili predloži nešto racionalno, nešto što ima ikakvoga smisla

Izvrsno. Ali za početak. Saborski izvjestitelji bojkotirali su press konferenciju Željka Glasnovića, zastupnika koji u našem nesretnom parlamentu predstavlja biračko tijelo dijaspore.

Tek što se nekidan vratio u sabornicu s kongresa njemačke nacističke stranke NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands), samoproglašeni moralni sudac i navodni demokrat, koji ponosno gostuje kod neonacista, ponovo je s govornice prosuo naokolo gomilu uvreda.

Uobičajeno kad god otvori usta ovaj pobješnjeli orator iz kluba Zlatka Hasanbegovića. Samo izdajice, udbaši, komunjare, skojevci, šugavi ovi i oni, smrad i gnoj, a posebno ne podnosi novinare i medije.

Njih je ovoga puta nazvao »moralnim tifusarima koji imaju moralnu sidu«. A onda je zato jučer morao predsjedati praznim stolom jer »moralni tifusari« prvi put nisu došli da čuju što ima reći.

No, ako ćemo pravo, nije se na njega trebalo obazirati ni ranije, osim možda ponekad, jednom opisnom rečenicom kakvima se u pristojnom društvu pokrivaju bizarnosti. Ali treba valjda neko vrijeme da stvari sazriju. Jer Glasnović, pa sjetimo se, nikad nije rekao baš ništa vrijedno prenošenja.

I kod njega uopće nije glavna stvar što se vječno okomljuje na novinare, pa je kao okej da mu se jednom uzvrati istom mjerom. Nego je zapravo bitno to da taj nervozni delija, sve otkako smo imali čast upoznati njegov habitus, dobiva medijski prostor, inserte u dnevnicima i intervjue isključivo za 1.) sadržaje bez ikakvog sadržaja te 2.) za psovke, uvrede, govor prijetnje i mržnje.

To dvoje supstanca je njegovog javnog rada i njegove raritetne intelektualne pojave.

Lani je taj »uvaženi zastupnik« navalio na pristojnog izvjestitelja RTL-a ovim jedinstvenim protupitanjem: »A bi li ti volio da ti ja sada uzmem mikrofon i nabijem ti ga u stražnjicu?«

Za bojkot je bilo krajnje vrijeme. I, dapače, ta praksa prema dotičnom političaru treba biti jednodušno nastavljena. Sve dok se Glasnović eventualno ne napregne da jednom ipak kaže, analizira, usporedi ili predloži nešto racionalno, nešto što ima ikakvoga smisla. A i to samo pod uvjetom da se pritom uspije suzdržati od bujice prljavih riječi protiv raznih društvenih skupina, osoba i ideja stranih njegovoj NPD-ovskoj glavi, koje iz njega razuzdano kuljaju kao iz kakve zaštopane kanalizacije.

Na isti bi način u medijima trebalo konstantno tretirati sve prazne galamdžije i sve vulgarne nasilnike tako da se Glasnović slučajno ne osjeti usamljenim. Taj mamićevsko-kerumovski stil javnog djelovanja i javne komunikacije se mora obeshrabriti kako bi se elementarno zaštitili građani i ustavne vrednote.

Tehnika je vrlo jednostavna. Ako u tome što govorite nema ničega od javnog interesa, neće vas biti u izvještajima, pogotovo ne u naslovima, niti ćete biti pozivani na gostovanja. Ako su okosnica vašeg djelovanja jeftini ispadi, populističko bjesnilo i pozivi na obračune, računajte na to da nećete biti citirani, nego će se vaše ime spomenuti samo ovlaš, kao negativni primjer lošeg i štetnog rada, odnosno nedopuštenog diskursa.
Eto tako.

A sad... teže je pitanje imaju li uredništva za to dovoljno profesionalnih skrupula i poštovanja prema javnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.