Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
18. siječnja 2020.
Pardon Sanje Modrić

SANJA MODRIĆ Jingle-bell INA

Foto Denis Lovrović
Foto Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 6. prosinac 2018. u 17:56 2018-12-06T17:56:25+01:00

Napiše se takvo ganutljivo obrazloženje o »nepremostivoj prepreci« za minutu i pol. I ode pitanje jingle-bell Ine u ropotarnicu povijesti, Plenki još utrži veliki pljesak. Pa zar to nije divan ishod?

Na susretu s Viktorom Orbanom, Plenković se prepustio mekom filozofiranju. »Cijena bi mogla biti nepremostiva prepreka za otkup Ine«, izjavio je predsjednik naše vlade nakon šaputanja s Orbanom, koji oko te stvari već duže vrijeme igra na veliku susretljivost. Pa je tako i sada kazao kako je bolje da se Ina i MOL raziđu ako ne mogu zajedno. I kako je onda okej da Hrvatska pokuša otkupiti MOL-ov dio. No, razumije se – tisztelt uraim (što će reći: draga gospodo) – »uz odgovarajuću cijenu«.

No, ta ki-bi-da-bi naklapanja dvojice državnika o »odgovarajućoj« cijeni iz vizure mađarskih partnera, koja će se možda pokazati »nepremostivom« za hrvatske – ipak mirišu na uvod u nešto sasvim konkretno. Skoro kao da su se njih dvojica već sve lijepo dogovorila i popila po jednu u to ime. Jer ovo djeluje kao početak Plenkovićevog povlačenja iz avanture otkupa Ine koju je s velikom pompom najavio na Badnjak, u jingle-bell atomosferi, prije točno dvije godine.

Novac ni onda, ako se dobro sjećam, nije rastao na granama. I tada se odmah postavilo logično pitanje koliko bi Mađari računali Inu hrvatskim poreznim obveznicima, pogotovo sa skupim arbitražama na stolu. I treba li nam ta operacija ikada i uopće, pa sve da nam banknote ispadaju iz džepova, kao kakvom emiru iz zlatnih pustinja Arapskog poluotoka.

Ali tada, nakon razlaza s Mostom, premijeru je trebala neka inscenacija samopouzdanja i snage. I, uz svjetlost božićnih lampica i plastičnih anđelaka na led žaruljice, Ina je tome vrlo dobro poslužila. Čak je momentalno osnovan i neki Vladin savjet za Inu, napučen samim ministrima, od koga nikad kasnije nismo čuli ni jednu zbilja suvislu.

Sada je, međutim, našem Plenkoviću politički puno lakše, takorekuć je sasvim odahnuo. Te se najzad može otresti cijelog tog naftaškog populizma – s kojim je, navodno, načelno na ratnoj nozi pa za nj stalno kudi i opominje Živi zid – i zbaciti ga s leđa kao prokislu kabanicu kad stane oluja. Ima sada Bandića i Vrdoljaka, nije više teret Vlade samo na preblijedjelom Sauchi.

A najelegantnija izlazna strategija je iznijeti pred javnost da »vražji MOL« ponovno ucjenjuje Hrvatsku i traži previše za taj dio Ine koji je iscijedio i izmuzao od bivših izdajničkih hrvatskih vlasti. Hm, da, ona HDZ-ova zakucala je stvar do daske. Ali pustimo sad to, treba gledati naprijed, a ne natrag.

I dok se svi, kao navijeni, budu grozno skandalizirali zbog MOL-ove cijene, čak i ako bi ona bila krajnje realna s obzirom na Inine dosta pristojne poslovne, a i pravne rezultate, Plenković može opet odglumiti našeg spasitelja. Opet isto kao i onda kada je objavio da Inu otkupljuje i vraća je u »hrvatske ruke«. Samo što će sada reći da je dvije godine činio sve da postigne dogovor. Predlagao i računao. Trsio se i sastajao. Ali, eto, nije išlo. A on ne može i neće izložiti Hrvatsku opasnom financijskom hazardu pod strašnim uvjetima koje nam nameću Mađari.

Napiše se takvo ganutljivo obrazloženje o »nepremostivoj prepreci« za minutu i pol. I ode pitanje jingle-bell Ine u ropotarnicu povijesti, Plenki još utrži veliki pljesak. Pa zar to nije divan ishod? A muž Martine Dalić i dalje sjedi u Upravi Ine i radi u najboljem hrvatskom interesu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.