Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
22. siječnja 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Javljam se na Hasanbegovićev poziv

SANJA MODRIĆ Javljam se na Hasanbegovićev poziv
SANJA MODRIĆ Javljam se na Hasanbegovićev poziv
Autor:
Objavljeno: 15. prosinac 2018. u 21:56 2018-12-15T21:56:14+01:00

Osjetila sam se prozvanom pa eto me, da se bar malo zabavimo lakom diskusijom o jednostavnim pojmovima premda jednim sramotnim povodom. Lakat pod rebra oćutjela sam od strane Zlatka Hasanbegovića i njegove doskočice kako sada čeka reakciju »antifašističke moralne policije« na izjavu onog prebjega k Bandiću, a dojučerašnjeg HSLS-ovca iz zagrebačke skupštine, tog nekog Miroslava Polovanca, koji je njega, Hasanbegovića, onako odvratno uvrijedio. A s njime i sve ljude, uključujući i mene, koji smatraju da se računa djelo, a da su nacija, vjera i ime nebitni.
Za početak se, dakle, proglašavam pripadnicom skupine koju Hasanbegović posprdno naziva »antifašističkom moralnom policijom«. I javljam se od svoje slobodne volje u obranu časti našeg Zlatka, inače umilnog prema nacijama, manjinama i svjetonazorima te neporočnog po pitanju odavna iscrtane razdjelnice između fašizma i antifašizma.

Oko toga, ad jedan, imam ovdje reći da je taj Kosorov »liberal« Polovanec – na umjesne prozivke zbog njegovog političkog polutanstva i zamjene podrapanog liberalnog kaputa za kaput Milana Bandića – doista reagirao kao prijesna seljačina i sramota za ljudski rod. Reći da »kao Zagrepčanec« ne dopušta da mu diktiraju kako će glasati »prezimena koja nisu zagrebačka« – što je ovdje imalo značiti »neki Hasanbegović« – pa čujte, to naravno može samo osoba s posebnim potrebama u domeni intelekta & morala. Korisno je usputno saznati da u HSLS-u i takvi buzdovani mogu biti postavljeni za vijećnike, vrag zna ima li ih još, sve dok ne promijene stranu pa time odjednom postanu problem. Oko toga smo se lako dogovorili Hasanbegović i ja. Oboje smo građani Republike Hrvatske i svatko onaj tko će brojiti čija su krvna zrnca, porijekla i prezimena »prikladna« i tko u Hrvatskoj ili u Zagrebu ima veća prava da nešto o nečemu kaže po kriteriju tih polovanaca koji su se rasprostranili po svim gudurama naše zemlje, imat će posla sa mnom dok me, naime, ima.

No, nećemo se gdin. Zlatko i ja složiti u drugim stvarima njegove precizne mehanike. I tako mi se, recimo, nikako ne može dopasti kad on, ispravno se (zajedno sa mnom) gnušajući od polovanaca, sugestivno domeće kako se »Pupovca i Krausa« štiti, valjda jer su Srbin i Židov, a njega ne jer je musliman i ide u džamiju. Jer gurajući nam pod nos krimen navodnog antimuslimanskog raspoloženja u korist prosrpskog i prožidovskog, on zapravo otkriva svoj vlastiti zazor prema građanima koji se ne izjašnjavaju da su Hrvati kao što to čini on. Ne? Nije tako? A kako je onda? I kojoj intelektualnoj paradigmi služi njegovo češanje o Krausa i Pupovca osim tome da se on, kao Hrvat, odijeli od njih koji se ugodno osjećaju u drugoj nacionalnosti?

Hasanbegović bi, dakle, da ga se uzme u zaštitu prije i nasuprot drugih, a to kod »antifašističke moralne policije« ne bu išlo. Prijetvorno je i Hasanbegovićevo uvjeravanje kako mu se gadi Bandić. S kojim je, međutim, do jučer dijelio sinekure i kusao iz iste zdjele. A ponajprije njegovo ironično zazivanje antifašista da se sada prinicipijelno oglase o njegovom slučaju znajući pritom kako se on oglašava o antifašističkim uvjerenjima kao takvima. Pa evo, ja se svejedno javljam na ovaj njegov poziv. Iako na sve drugo što on radi ne bih ni u ludilu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.