Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
27. siječnja 2020.
PARDON

kolumna SANJA MODRIĆ Institucija Općenite Dobrote na Pantovčaku

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 11. listopad 2018. u 20:33 2018-10-11T20:33:39+02:00

Znamo da je u ovoj konstelaciji zvijezda nemoguće očekivati da će defincija predsjednika Republike Hrvatske doživjeti bilo kakvu ustavnu reformu, ali barem bi mediji mogli prišparati dobru paru prepuštajući izvještavanje o djelovanju i putešestvijama Kolinde Grabar Kitarović isključivo Hini. Kad siroti, pogureni porezni obveznici već moraju caltati tih 38 i kusur milijuna kuna godišnje za zaposlenje šefice države, njenog ureda, njenih savjetnika, biranih frizera i kuhara koji znaju s norveškim lososom, a lokalne ih vlasti diljem Hrvatske moraju srdačno dočekivati i ugošćavati, pa barem da netko pokaže zeru pameti u danim okolnostima.

Dosad se, naime, nije dalo primijetiti da bi išta čega se Kolinda latila imalo i natruhu ikakve stvarne informativne supstance. Pa je i Hina fakat uvrh glave, bar za te tri do četiri rečenice sa slikom, što se ipak pristoji, reda radi. Jer, iz Institucije Općenite Dobrote, u kakvu je predizajniran Pantovčak pod predsjedničkom palicom u aktualnoj izvedbi, nikad se nema čuti ni spoznati ništa osim da život takorekuć mora biti lijep, misli pozitivne, haljina upečatljiva, državna zastava podignuta, a trava zelena. A to bi se moglo dobiti totalno zabadava od onih umiljatih Hare Krishna momaka i djevojaka koji na trgovima cvrkuću napjeve o miru i skladu duše i nude prolaznicima svoje kolačiće od prosa, divlje naranče i agavinog sirupa.
Pa evo ti blesimetra od prekjučer i jučer iz Slavonskog Broda, kome je Kolinda stigla u posjet u već šesnaestom nastavku kampanje seljakanja Ureda Predsjednice po Hrvatskoj. Imala je govor, naravno, o tome da »treba« poticati proizvodne investicije i preokrenuti negativna demografska kretanja, omogućiti veće plaće, životni standard i brži razvoj, a onda ide ovo:
– Ruski me ministar vanjskih poslova prije nekoliko dana ponovno uvjeravao da je Ruska Federacija potpuno predana rješavanju problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu – izjavila je Kolinda u utorak.

A navečer – puf. Nakon njenih toplih i utješnih »insajderskih« informacija o navodnoj »potpunoj predanosti« Ruske Federacije da modernizira rafineriju s druge strane granice s BiH i omogući ljudima tamo i ovamo da dišu čist zrak – građane Slavonskog Broda prestravila je detonacija jezive eksplozije u postrojenju rafinerije u Bosanskom Brodu.
Tipično. Dok život u Hrvatskoj šepesa kako zna, sa svim zapletima i aferama koje kuljaju iz podzemnih hodnika ovog rastrojenog i neustrojenog sustava, Kolinda veselo fura svoj film. Žanr još nepriznat: plitka drama. Pa je ni jučer, u srijedu, nije moglo smesti što je, samo nekoliko sati prije havarije, opet i iznova, o trovačkoj rafineriji pričala u prazno, obećavala stanovništvu brda i doline i pozivala se na garancije samog Putina. Ma kakvi. Naprosto je odlučila sazvati neki sastanak »o rješavanju problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, te u 15 sati dati izjave za medije«. A onda će se »približiti građanima« na još nekoliko šetnjica, protokolarnih polaganja vijenaca, obilazaka bolnica, škola, poduzeća i OPG-ova. I što? Pa što biste vi? Danas je predsjednica već u Virovitičko-podravskoj županiji. Novi nastavak općenitosti i dobrote. A za pišljivih 38 milijuna godišnje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu