Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
26. siječnja 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Dvije stranke u HDZ-u, tu pomirenja više nema

SANJA MODRIĆ  Dvije stranke u HDZ-u, tu pomirenja više nema
SANJA MODRIĆ Dvije stranke u HDZ-u, tu pomirenja više nema
Autor:
Objavljeno: 29. rujan 2018. u 13:44 2018-09-29T13:44:11+02:00

Klanje među frakcijama u HDZ-u poprima razmjere krvave bitke kod Waterlooa: Plenković i njegovi ili Milijan Brkić i njegovi, pitanje je sad. No, koji je sad to vrag da su podjele postale tako žestoke i odjednom zaoštrene do istrebljenja? Poslije tri desetljeća? I evo, u šatorima nitko više ne spava kako treba, ni ovi, ni oni. Pa kako je stvar baš sada toliko eskalirala da se stisnutim očima motre preko hladnog okidača?

Suvim teorijama obuzeti promatrač reći će da ovo usijanje nema nikakvog smisla kad u svakoj stranci, organizaciji, konjičkom klubu, kao i u svakoj obitelji, ljudi, prirodno, nemaju iste stavove o svemu. Nigdje svi ne misle kao jednom glavom, pa to nije tako ni u HDZ-u, a niti je, kao što znamo, ikad i bilo. U Tuđmanovoj, pa Sanaderovoj, pa Kosoričinoj, pa Karamarkovoj bratskoj zajednici tolike godine skupa su sasvim lijepo obitavali i tehnomenadžeri, i mrkli radikali, i liberali, i kršćanski socijalisti, i bivši članovi SK, i zagriženi nacionalisti, i svrzimantije svih fela, i sirovi koristoljupci. Ta magma izabrala je Plenkovića preklani i sretnom je slavljeniku pripala u amanet.

Osim toga – dometnut će taj naš knjiški čovo – u strankama se uvijek ukrštaju interesi i taštine jer smetaju jedni drugima. Tko će gore, a tko dolje? Liste, izbori, funkcije, rivaliteti, uspinjanje, žudnja za kamerama, moći i libidom. To je neko redovno stanje, nikakva osobita poremetnja, ako ćemo pravo.
No, pričaj ti prazne priče, HDZ sada doista puca pred našim očima, nekadašnje suzdržanosti više nema, ishlapila kao stari profesor za kojim su sljedbenici prije hodali kao začarani. Otkako je posve nevina Istanbulska konvencija izabrana za početak finala ratobornog odmjeravanja snaga između Plenkovićeve umjerenije struje i HDZ-ovih desnih ultraša, zagužvalo se do maksimuma. U HDZ-u su se sve trzavice i sukobi uvijek polijevali bornom vodom, debeli flasteri brzo su se lijepili drugovima na posjekotine, sve su se rane zajednički lizale. E, pa ovo sada je nešto sasvim drugo. I neće nestati samo od sebe, onako, došlo pa prošlo.

Ako se strasti zakratko i stišaju, šiknut će opet, na nekim novim SMS-ovima, vozačima, kumovima, referendumima, hinjenim principima, pjevačima pastirskih napjeva ili na bijesu kakve momčine poput Dade Milinovića, posve svejedno za povod. Jer sjeme se primilo i izbojci guraju i upiru prema van.
U HDZ-u se danas tiskaju i guraju laktovima pod rebra barem dvije već sasvim zasebno profilirane stranke koje jedna s drugom više ne mogu ni u isti tramvaj. Prva je Plenkovićeva, druga je Vasina, ne treba nikome crtati njihove političke portrete. Ovako ili onako, one će se kad-tad morati razdvojiti, presjeći pupčanu vrpcu koja ih je držala zajedno u tranziciji i započeti svaka svoj autonomni život. Kome će ostati HDZ-ovo ime, to ne znam, ali to je film koji ćemo gledati, i ne bez stanovite zebnje.
Mitsko zajedništvo zajedničara naprosto je svršena priča, jedni bi prema vijednostima iz Bruxellesa, drugi hrle k Orbanu, u svakom smislu, pa čak i u onom najjezivijem. Marijanska brazda u HDZ-u je otvorena i više je ne može ispuniti čak ni novac, koji obično ispunja sve pukotine i rasjeke. Pomirenje tu nije moguće, neće ga biti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu