Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
29. siječnja 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Bit će da smo krivi mi

SANJA MODRIĆ Bit će da  smo krivi mi
SANJA MODRIĆ Bit će da smo krivi mi
Autor:
Objavljeno: 3. studeni 2018. u 22:02 2018-11-03T22:02:07+01:00

Dječak iz Pučišća na Braču leži u splitskoj bolnici. Dopremili su ga u polusvjesnom stanju, s hematomima po glavi i posljedičnim epileptičnim napadom. Nije pao sa stabla. Nije lupio glavom o rubnjak igrajući nogomet. Nije ga udario auto.
Pretukli su ga vršnjaci u školi. Jedan mu je izgleda držao ruke da se ne može obraniti, drugi ga je divljački udarao. Dječaci imaju 12 godina, idu u šesti razred.
Crne kronike pune su užasa, ali teško je zamisliti nešto strašnije. Pogodi te kao koplje u sljepočnicu kad čuješ da su se tako mala djeca kadra ovako svirepo obračunavati. Nastavnici se žale da su djeca sve gora. Osorna. Gruba. Bezosjećajna. Prosta.

Ali nekako ne vjerujem da su ove generacije najednom mutirale u totalno groznu mladost. Bit će da mi odrasli negdje opasno griješimo pa smo ih učinili takvima. Djeca se uvijek potuku, rade psine, slagat će i prkositi. Ovo je, međutim, crveni alarm. Djeca su naša odgovornost. Odgoj je gusto i fino tkanje, odvija se 365 dana u godini, primjerom, razgovorom, pohvalom, ohrabrenjem, pokazivanjem odanosti, kaznom...

Ministrica Divljak s pravom kaže da je zabrinuta zbog vršnjačkog nasilja jer okrutnosti očito ima dosta. I kaže da tu temu »treba adresirati« u društvu, a posebno u školama. Što će škole činiti i što čine, ne znam. Ali trajna kampanja sigurno je neophodna u razredima i posvuda.
Jer se školski sustav pretvara u hladno mjesto gdje je najvažnije odverglati imena svih hrvatskih županija, nabrojiti vodozemce i dobiti što više petica, a sve drugo ima manju ili nikakvu cijenu. Od mnogih ćemo čuti da je škola tu da đake nečemu nauči, a neka ih odgaja obitelj.

To je tako pogrešno.
Dosta je obitelji koje ne znaju odgajati djecu ma koliko da ih vole. Mnogi roditelji krvavo rade i sa svojim klincima provode pokoji sat dnevno, a zajedničko vrijeme svodi se na fizičku prisutnost bez prave prisnosti. Neki im sami pružaju primjere lošeg ponašanja.

Poslanje škole zato i jest da asistira u odgoju. Osim što ih uči gradivu, škola djecu osposobljava i za socijalne vještine. Naučit će ih kako kontrolirati bijes, nositi se s razočaranjima i neuspjehom i tako redom. Lektira ne služi samo tome da djeca savladaju čitanje i vrste romana. Knjige daju nezamjenjive životne lekcije o toleranciji, ljubavi, ispravnom životu, radišnosti, suosjećanju sa slabijima i nezamjenjivosti dijaloga među ljudima. Smisao tjelesnog nije da se zabijaju koševi, nego da se djeca usput uče natjecateljskoj etici, prijateljstvu, upornosti i timskom radu. Škola je tu da okupi i roditelje kad se uoči neki veći problem, da i njih mobilizira na suradnju pa ako treba i da ih educira kako će najkorisnije upravljati svojim autoritetom.

Mi smo sve to dobili u školi od naših profesora pa im i danas na tome zahvaljujemo. Vrsni pedagozi uvijek postoje, neke i znam, ali generalno, atmosfera u školama nije dobra. Pušta se da se djeca dijele na one koji imaju skuplje tenisice i raskošne rođendane i one koja to ne mogu pratiti. Na mršave i debele. Na one koja idu na vjeronauk i na one koji ne idu.
U Oslu, priča mi prijateljica, učiteljica svaki dan dočekuje njenu unuku i svu ostalu djecu na vratima, pruži im ruku i pita ih kako su proveli jučerašnje popodne. Pa da se počne od toga, već bi bilo nešto.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze