Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Presuda Merčepu: Dozvola za ubijanje

Snimio Nenad REBERŠAK
Snimio Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 14. svibanj 2016. u 21:15 2016-05-14T21:15:06+02:00

Nadam se da će presuda Merčepu u drugom stupnju biti srušena. Jer, ako ne, što mi to radimo i gdje mi to živimo? Ako ne, tada svaki roditelj doista treba savjetovati svojoj djeci da se pokupe u inozemstvo i radosno im pomoći da spakiraju kofere. Čak 25 godina nakon što su odvratni zločini počinjeni, Merčep je, kao što smo vidjeli, osuđen na 5,5 godina zatvora.

Već tih četvrt stoljeća puno govori o policiji i pravosuđu, ali to je još ništa prema svemu ostalome. Pod Merčepovim »neformalnim« zapovjedništvom nad »pričuvnom postrojbom« MUP-a, notornim eskadronom smrti koji se i nazivao »merčepovcima«, ubijena su 43 civila, zlostavljali su ih još šest, četvero se vode kao nestali. Kazna za to je 66 mjeseci. Podijelimo to sa 43 hladnokrvno likvidirane žrtve i dobit ćemo brojku koje će se sramiti svaki normalan građanin ove zemlje. Nasilna smrt jedne žrtve pokolja kojoj su presudili članovi okrutne Merčepove paravojne legije, vrijedi za suca zagrebačkog Županijskog suda 44 dana zatvora. Bravo.

Tomislava Merčepa sjećam se dobro iz devedesetih u Saboru. Poslovođa iz Borova postao je saborski zastupnik HDZ-a i savjetnik ministra unutarnjih poslova, a »zaslužnik« je lijepo opskrbljen i državnim dvoetažnim stanom na zagrebačkom Jarunu. Prepotentan i nabusit, velikan, tko mu što može, o sebi je govorio u trećem licu jednine, grozio se i prijetio novinarima po saborskim hodnicima.

U dogledno vrijeme, sigurno ćemo se sresti u Haagu, rekla sam mu jednom, a on me na to ošinuo prostaklukom. U Haagu ga nismo vidjeli, ali ipak je dolijao. No, raspon kazne za zlodjela koja su u presudi i njemu stavljena na teret, uključujući i zvjersko ubojstvo zagrebačke obitelji Zec i njihove 12-godišnje kćerkice koju su odveli na Sljeme i prosvirali joj glavu, iznosi pet do 20 godina. Njegovih pet i pol godina je kazna za mrvicu veća od najniže moguće. Branitelji našeg neovisnog, nedodirljivog i u velikoj mjeri pogubljenog pravosuđa reći će da je to drsko i drastično, no ova presuda zvuči kao dozvola za ubijanje. A ako ipak ne, kako to da je baš Merčep, i jedino on, ispao povlašteni korisnik cinične i društveno opasne kazne od 44 dana za jedan nevini, obični i neutjecajni, civilski ljudski život.

Obrazlažući presudu, sudac je, doduše teatralno, poučio Merčepa da se, zlorabeći hrvatsku uniformu, svrstao na »pogrešnu stranu hrvatske povijesti«. Ali moralka je u takvom nesrazmjeru s pokvarenom sudačkom vagom koja je počinjene zločine izravnala sa po 44 dana zatvora za jednu žrtvu, da je čestito uho može čuti samo kao ruganje pravdi, pristojnosti i osjećaju za mjeru. Prije mjesec dana neki Jurica Đogaš iz okolice Donjeg Miholjca osuđen je na 15 godina zatvora jer je prijatelja pijan ubio na spavanju, Merčep će za 43 života biti u rešetkama 5,5 godina.

A bilo bi osobito važno znati kako je vijest o ovoj presudi primila gospođa Grabar-Kitarović, koja je optuženog Merčepa odlučila srdačno počastiti na svojoj inauguraciji, a potom i na prijemu za Dan državnosti. Zaslužuje li ovo jednu predsjedničku poslanicu isprike pred hrvatskim grbom i zastavom. Ili predsjednica neće imati vremena jer ovih dana ide okolo i s Bandićem djeci čita bajke o dobroti, pravdi i časti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.