Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
28. veljače 2020.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Praznik prevarenih

Predrag Štromar / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Predrag Štromar / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 10. lipanj 2017. u 17:42 2017-06-10T17:42:17+02:00

HDZ je dao Plenkoviću bjanko mandat da dovuče HNS k njima u šator, cijena nebitna. Ako to nije trgovina, buvljak, izdaja vlastitih birača s obje strane, a što je onda? U vrhu HNS-a barem su se neki pobunili, u vrhu HDZ-a nitko. Zato neka odmah proglase presudni 8. lipanj Danom prevarenih

Kupio si skupe, plave tenisice, imaš račun, a doma otvoriš kutiju, u njoj su jeftine crvene japanke. Bijesan si, natrag u dućan, gubitak vremena, ali hajde. Greška, dogodi se. Imamo akte o zaštiti potrošača, sve će se srediti, dobit ćeš ipak ono što ti se svidjelo i za što si potpisao slip.

No dok u trgovini ljude štiti zakon, u politici te iste ljude, birače, ne štiti ništa. Glasaju za jedne, ti im predstave program, prse se na skupovima, kažu što im je sve neopisivo važno, za što će se boriti i s kime nikad neće.

A sutradan se lunarni mjesec promijeni, a oni okrenu kaput. I kakva prava onda imaš osim da trgneš gorki pelinkovac, opsuješ sve po spisku i zakuneš se da te više nikad neće dobiti na izbore?

Tu nema happy enda kad te zavale kao pavijana.

Eto to je ta situacija kojom su građane raznih fela sada počastili političari u Hrvatskoj. Dobili smo novu Vladu HDZ-a  i HNS-a, Plenković i Štromar jedan drugoga zovu po imenu, postali su rod. HDZ za HNS više nije klan sklon korupciji i mutežu.

Nije crna i ustašoidna stranka kojoj srce igra na Thompsona. Nije ultrakonzervativni obor kojem ne paše reforma školstva jer bi dobra škola naučila ljude da inteligentno rezoniraju pa bi se HDZ-u gadno osulo biračko tijelo. Barišić je bio samo mala dekoncentracija.

Plagijator Vaso Brkić može predsjedati Saborom. Ministar Marić više nije tajni agent Ivice Todorića, nego iznimni stručnjak, čist kao suza, bez sumnjivih repova iz predživota i iz Nadzornog odbora HBOR-a. Plenkovićeva Vlada više nije Titanik. Samo smo se šalili, hej, pa svi smo mi kolege, svi želimo samo najbolje za Hrvatsku.  

A taj novi pakt u istom dahu poručuje da HNS za HDZ od danas nije klijentelistička stranka koja se samo grabi za javna poduzeća i mjesta gdje se rade velike pogodbe u živoj lovi. HNS-ovci od ovog trenutka nisu Hrvati s greškom, komunjare, crveni koji se oblače u hare-krishna narančasto samo da smotaju neprijatelja.

Nisu šaka jada koja bi po svojim zaslugama vidjela sabornicu samo na televiziji. Gay će sada biti OK. HTV će raditi emisiju u povodu Štromarovog rođendana. A ni Ferenčakova razmetljiva Versace košulja sa zvijezdama i krilatim konjima više nije jeftin ukus i prostački kič.  

Sada su na jeziku samo lijepi i pohvalni pridjevi s obje strane. Plenkovićev HDZ i Vrdoljak-Štromarov HNS popili su Bruderschaft. Bandić im dolijeva u čaše, Anka Mrak Taritaš može ići kamo želi, široko joj polje.

I neka nitko više ne pomisli da u hrvatskoj politici nije apsolutno sve moguće. Svih 27 godina HDZ i HNS gledali su se kao pas i mačka, tako su pozicionirali svoje birače, tako su ih zazivali na izbore da im potpisuju za njihove fotelje, uvijek, kao što vidimo, debelo preplaćene s obzirom na rezultate. Bili su dva pola političkog spektra, nesumjerljivi, neuskladivi.

HNS su HDZ-ovci mrzili još više nego SDP. Vesna Pusić bila im je crvena krpa. Ali sada je kompletno vodstvo HDZ-a dalo Plenkoviću bjanko mandat da dovuče HNS k njima u šator, cijena nebitna. Ako to nije trgovina, buvljak, izdaja vlastitih birača s obje strane, a što je onda? U vrhu HNS-a barem su se neki pobunili, u vrhu HDZ-a nitko. Zato neka odmah proglase presudni 8. lipnja Danom prevarenih. To je, uostalom, i Sanaderov rođendan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.