Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Komentar Sanje Modrić

Poznaje li Bajić zakon

Poznaje li Bajić zakon
Poznaje li Bajić zakon
Autor:
Objavljeno: 11. prosinac 2010. u 18:37 2010-12-11T18:37:21+01:00

Bez obzira što je Sanader imao imunitet, Bajić ga je mogao spriječiti da napusti Hrvatsku primjenom mjera opreza, a to su zabrana napuštanja boravišta i privremeno oduzimanje putnih isprava

Čim je u četvrtak Ivo Josipović zatražio utvrđivanje odgovornosti državnog aparata zato što je Sanader odmaglio iz Hrvatske, prozvani su se brže bolje postrojili u obrambenu frontu.

Nadureni ministar Karamarko Josipoviću se obratio posprdno, kao štićeniku specijalne škole, koji ili ne zna što govori, ili, sirotan, nije sposoban formulirati što želi reći. Predsjednik se vjerojatno nije uspio dobro izraziti, naduo se Karamarko, tvrdeći da nije napravljena nijedna jedina greška. »Apsolutno ne«! »Ne možemo postupati na osnovi pretpostavke da će se nešto dogoditi«.

Kad su Mladenu Bajiću rekli da je njegov bivši veliki prijatelj klisnuo preko Bregane, on je, za razliku od Karamarka, odlučio da želi šutjeti kao bosa karmelićanka. »Ništa ja ne moram reći«, obrecnuo se Bajić na novinare kad su zatražili njegovu izjavu.

U obranu bezgrešnoga poretka smjesta su se revnosno uključili i razni HDZ-ovi zastupnici koji su kao papige ponavljali da se bivši premijer imao pravo kretati po svojoj volji sve dok mu nije bio skinut imunitet, dočim je premijerka Kosor replicirala Josipoviću cijelim pedagoški intoniranim govorom.

Odbacujući sve prigovore njenim kadrovima u policiji i Državnom odvjetništvu, premijerka je podučila Josipovića »da se nijednog zastupnika ne može zaustaviti dok ima imunitet«. Kako je podmukli Sanader u četvrtak prešao slovensku granicu više sati prije nego što mu je imunitet oduzet, jasno je, prema gospođi Kosor, da nitko nije kriv i da ne može biti smatran krivim.

Dok su novinari – a tko bi drugi – pokušavali upozoriti da to nije istina i da su glasovite hrvatske »institucije sustava« upravo nevjerojatno zakazale, dosta građana, nevještih u pravnim i zakonskim pitanjima, ipak je progutalo anestetik. Tako su institucije ipak mirno prespavale tu prvu noć nakon koje je Sanader, preko svojih konfidenata, iznenada najavio da se vraća u arenu.

Spin o tragičnom fatalizmu Sanaderovog nestanka jučer je, međutim, razorila predstojnica katedre za kazneno procesno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu dr. Zlata Đurđević koju je valjda profesionalna savjest nagnala da se sama javi medijima.

Precizno citirajući stavke zakona, ona pokazuje niz grešaka i propusta napravljenih u pripremama za Sanaderovo privođenje. Bez obzira što je Sanader imao imunitet, Bajić ga je mogao spriječiti da napusti Hrvatsku primjenom mjera opreza, a to su zabrana napuštanja boravišta i privremeno oduzimanje putnih isprava. Sanaderu je također mogao biti pretražen stan, mogao ga je ispitivati državni odvjetnik ili istražni sudac, mogao je biti praćen, a njegovi telefonski razgovori snimani. Jedino što nije smjelo biti primijenjeno za trajanja imuniteta su mjere oduzimanja slobode: uhićenje, pritvor, istražni zatvor.

Pogrešno je misliti da sve to sada postaje nebitno jer se Sanader ipak vraća kući i kreće u borbu prsa o prsa s prijateljima koji su postali neprijetelji. Važno je zato što je profesorica Đurđević zorno pokazala da glavni državni odvjetnik, ministar policije i predsjednica Vlade ili nemaju pojma o zakonu, ili zakon nisu željeli provoditi. Ne znaš je li tragičnije jedno ili drugo, niti kad će nam se to ponovo obiti o glavu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.