Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Pardon Sanje Modrić

Komentar Po kojoj poslovnoj logici Plitvice financiraju lovce i branitelje?

Foto: N. REBERŠAK
Foto: N. REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 6. siječanj 2018. u 15:16 2018-01-06T15:16:13+01:00

Da se Plitvicama upravljalo kako treba, slika bi bila drugačija. Novca ima dosta. No, politički postavljane uprave, s Milinovićevim lancem oko vrata, uvijek imaju pametnijeg posla nego odgovorno raditi svoj posao

Na bujici turista od Amerike do Indije, Plitvice zarade 270 milijuna kuna godišnje, a lani je, u samo devet mjeseci, 27,2 milijuna od toga galantno ispoklanjano za razne vrste donacija, pomoći i sponzorstava. Dakle, uprava javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera skandalozno razdaje više od deset posto novca iz svoga budžeta za svrhe i potrebe koje nemaju nikakve veze s gospodarenjem nacionalnim parkom. Da tako radi bilo koja javna tvrtka, a privatne da se i ne spominju, letjela bi uprava naglavačke kroz vrata.

Cijela javnost zato treba izraziti nepodijeljenu zahvalnost ličkom županu Darku Milinoviću i njegovim pobočnicima iz lokalnog HDZ-a. Da nje bilo njihovog ustanka protiv novog upravitelja Plitvica, odnosno protiv Plenkovića i ministra Ćorića koji su postavili osobu izvan Milinovićevog kruga podobnih, vjerojatno nikad ne bismo doznali niz tako važnih pojedinosti o tome kako se do sada upravljalo prekrasnim Plitvičkim jezerima. A to treba svatko znati jer Plitvice pripadaju svim građanima kao javno dobro, a ne HDZ-u, kao ni bilo kojoj drugoj političkoj ili interesnoj skupini.

Već je lani oko Plitvica zazvonilo na uzbunu. Inspekcija UNESCO-a zaprijetila je da će lički nacionalni park uzgubiti status svjetskog prirodnog dobra. Prigovorili su vlastima zbog prekomjerne izgradnje unutar nacionalnog parka i poplave građevinskih dozvola koje se izdaju u Gospiću, prevelikog i nekontoliranog broja turista, izlijevanja fekalnih voda u čiste vode jezera, uništavanja sadrenih barijera te i niza drugih nedopuštenih trendova iz kojih se napajaju gramzivi lokalni apetiti. No sada, kad su se, u kontekstu pobune ličkog HDZ-a, sve kamere okrenule prema Plivicama, cure novi podaci o tome kako je javna ustanova postala »bankomat« odakle se novac obilato odlijeva u nedopuštenim smjerovima umjesto da se ulaže u zaštitu i razvoj prirodne baštine koja im je povjerena na brigu.

Kako piše Jutarnji list, uprava Nacionalnog parka odobrava na zahtjev donacije nizu lokalnih braniteljskih udruga, iako za njihov rad postoje javno financirani fondovi i u Ministarstvu branitelja, a i u lokalnim budžetima. Jednoj su, recimo, lani darovali sredstva za obilježavanje godišnjice Oluje kao da se ta investicija na bilo koji način tiče njihovog poslovanja. Darežljivi su i prema sportskim klubovima, lovcima, medijima i raznim reklamnim agencijama. Ukupno 27 milijuna javnog novca lani je bačeno u vjetar, a da za to nitko nije kazneno odgovarao, i očito neće.

Bila sam zimi na Plitvicama jedan vikend prije koju godinu. Osim prirode koja te ostavlja bez daha, sve drugo od stvari koje se vide već golim okom bilo je užasno. Na opasnim mjestima nema ograda. Nemaš gdje pojesti večeru. Hoteli se raspadaju. Sve je noću u mrklom mraku. Ništa ne radi. Dućan moraš tražiti autom po snijegu. Nema zabave ni suvenira.

Da se Plitvicama upravljalo kako treba, slika bi bila drugačija. Novca ima dosta. No, politički postavljane uprave, s Milinovićevim lancem oko vrata, uvijek imaju pametnijeg posla nego odgovorno raditi svoj posao. Da Plenković nije raspustio tu družinu, nisu se sinoć trebali ni sastajati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.