Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva
Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 13. siječanj 2018. u 19:36 2018-01-13T19:36:00+01:00

Za nepogrešivu orkestraciju zadužena je gospođa Mišetić, u koju predsjednik Vlade i HDZ-a ima veliko povjerenje. Pred naredni aktualac 17. siječnja, ona je poslala pismo svim ministarstvima u kome im daje rok do kada Uredu premijera moraju dostaviti pitanja »koja vaš ministar želi da ga se pitaju«

Uvijek kad televizije prenose saborske aktualce, čovjek malo posumnja u svoju prisebnost. Jer zastupnici vladajuće koalicije redovito se javljaju da postave pitanja premijeru i ministrima samo zato da bi im komplimentirali na upravo izvanrednim pobjedama koje postižu u svom napornom radu za dobrobit građana.

Dok opozicija pokušava vladajućima naći slabe točke i prozvati ih zbog grešaka i propusta, predstavnici saborske većine natječu se tko će ih bolje pohvaliti sa željom da hrabro nastave putem kojim su krenuli i tko će, u istom dahu, optužiti oporbene kritičare za protunarodnu djelatnost.    

Dobro, treba u Hrvatskoj stvarno biti lud pa misliti da bi se itko iz ijedne stranačke vojske vlasti usudio imati kakvu javnu primjedbicu na bilo koju politiku svoje Vlade. Zato je svim građanima više manje jasno da su milozvučna saborska pitanja zastupnika vladajuće većine samo dekor koji služi stvaranju privida da je njihova vlast nepogrešiva i najsposobnija.

No, do sada smo ipak mislili da članovi kluba HDZ-a koncipiraju svoje jednosmjerne laude upućene Vladi po svojem nahođenju, večer prije aktualnog prijepodneva, uz vrući čaj od šipka s medom. To jest, tko bi pomislio da iza njihove uobičajene simfonije kolektivnog divljenja na račun ministara i predsjednika Vlade stoji čvrsta birokratska organizacija?  

Ali to je, kako sada vidimo, bilo vrlo naivna pretpostavka. Portalu Index netko je, naime, dobacio izdajnički cirkularni dopis s potpisom zamjenice predsjednika Ureda premijera Plenkovića Tene Mišetić, iz koga se jasno vidi da je hrvatska javnost napučena običnim budalama. Pa ih se tako i tretira. Jer pitanja se u HDZ-u namještaju do u detalj.

Za nepogrešivu orkestraciju zadužena je gospođa Mišetić, u koju predsjednik Vlade i HDZ-a ima veliko povjerenje. Pred naredni aktualac 17. siječnja, ona je poslala pismo svim ministarstvima u kome im daje rok do kada Uredu premijera moraju dostaviti pitanja »koja vaš ministar želi da ga se pitaju«.

Uz afirmativna  pitanja po ukusu ministara – koja će onda biti razdijeljena zastupnicima HDZ-a – moraju joj dostaviti i točne odgovore koje će izrecitirati onaj tko na njih bude odgovarao.

Jedna od obaveza u ovom igrokazu je i dostava »top 5 stvari napravljenih u zadnje vrijeme« kao i popis neugodnih tema iz svakog resora koje bi mogla nametnuti opozicija.  

Pretpostavljamo da u ministarstvima trenutno vlada visoki napon. Biraju se i sastavljaju za parlament lijepa pitanja i još ljepši odgovori, stvari se boje u zlatno i ružičasto. A u dugom redu pred vratima već čekaju revni zastupnici HDZ-a koji će preuzeti papire s pitanjima da bi pred kamerama nastupili kao ozbiljni i zabrinuti predstavnici naroda.

I onda ćemo, sljedeće srijede, gledati sve te šarene će papige kako vrlo ponosno ustaju iz svojih klupa u sabornici da bi, kao iz svoje vlastite glave, potaknuli ministre na komentare o važnim društvenim i političkim temama, u kojima će se izričito naglasiti njihovi golemi uspjesi.

U ovoj se Vladi, dakle, ništa ne prepušta slučaju. Glava je jedna. Diktat je obavezan. Rokovi su zadani. Uloge se dijele propisno. Poslušnost je na visini. Savjest je za gnjavatore i moraliste. A kad živiš pod vlašću papiga, nemoj se žaliti što sve u jedan glas krešte isto, kako nam dobro ide.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.