Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
23. siječnja 2020.
Jadranka Kosor/PIXSELL
Jadranka Kosor/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 18. prosinac 2010. u 13:24 2010-12-18T13:24:00+01:00

Jadranka Kosor ovih dana pada s nogu tražeći zamjenu za Šukera, Vukelića, Marinu Matulović Dropulić i Biškupića. Kalmeta i Milinović, navodno, su se izvukli pa su, računa se na Markovom trgu, od šest akutnih problema, ostala četiri. 
Ta je računica, međutim, potpuno pogrešna. 

Premijerka s Vladom nema ni četiri, ni šest problema, nego jedan jedini. Problem je naprosto ova Vlada kao politički entitet. Ona više nema nikakvoga legitimiteta da ostane na vlasti i nikakvoga opravdanja da Hrvatsku mrcvari narednu godinu dana. 

Činjenica da HDZ-ova koalicija i dalje ima većinu mandata u Saboru u tome ne mijenja apsolutno ništa. Grupiranje zastupnika u parlamentu perfektan je zakonski i tehnički kriterij kad je stanje u zemlji uredno i normalno. No kod nas je situacija toliko groteskna  i toliko bez presedana da poziva na primjenu daleko rafiniranije logike nego što je logika brojenja stolica. 

Zašto je stanje u Hrvatskoj toliko abnormalno ne treba više nikome crtati. Jadranku Kosor na svoje mjesto postavio je premijer koji čeka izručenje u zatvoru druge države, gdje također, kao i u Hrvatskoj, imaju s njime debelih neriješenih računa. Premijerka je pristala da joj se Vlada, kao u despocijama, preda bez izbora.

Bivšeg premijera tereti se u više teških korupcionaških afera, a međunarodna tijela gonjenja otkrivaju razna konta u inozemstvu gdje je deponirana njegova lovina u eurima. Ako je sve to točno, taj je premijer krao svoju državu. Ako su točni iskazi niza svjedoka na čelu sa šefom Carine Barišićem, HDZ, stranka tog premijera i sadašnje premijerke, godinama je krala novac svojih građana uz pomoć hobotnice korumpiranih stranačkih pijuna i omerte u policiji i pravosuđu.  

Sada su za kaznena djela osuđeni jedan potpredsjednik Vlade, jedan ministar obrane i jedan državni tajnik. Bajić kopa po karijerama još dobrog broja ministara, dužnosnika i državnih direktora koje je proizvela aktualna vlast. Osumnjičeni ulaze i izlaze iz pritvora, svi bolji odvjetnici žive od HDZ-a. 

Nevoljki početak rekonstrukcije ove Vlade kontinuiteta, koju je od Sanadera preuzela Jadranka Kosor, bio je iznuđen isključivo progonom kriminala u slučaju Polančec. 

Nastavak rekonstrukcije koji se sada treba dogoditi također je motiviran neugodnim sumnjama koje bi, zbog bijesa i pritiska javnosti, bilo teško zataškati kad bi se i htjelo.
Ministar policije, koji se uživio u ulogu velikog svećenika HDZ-ovog Čistilišta, najavljuje nova hapšenja. Cijela vladajuća nomenklatura, čiji korijeni sežu do treće i pete razine, do srži je kompromitirana i zato je podrška vlasti spala na nevjerojatnih 11 posto. 

Mijenjanje ministara ne može promijeniti opći dojam.
Ova se Vlada ne da popraviti, njezini krediti su beznadno potrošeni. Ne možeš popraviti kuću koja se srušila na zemlju, niti možeš oživjeti mrtvaca. Velika je samoobmana ako Jadranka Kosor to ne uviđa. Ideja da će Karamarko i Bajić sprati ljagu s njene vlasti ne daje ploda kad svaka nova afera nosi iskaznicu HDZ-a. Zato bi bilo najbolje da premijerka preda mandat predsjedniku Republike i da se ide na izbore. Fer prema građanima, a premijerki možda spas od teškog izbornog fijaska.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.