Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Misle li ovi dotjerati narod na ulicu?

Foto Darko JELINEK
Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 30. lipanj 2018. u 17:29 2018-06-30T17:29:27+02:00

Pola godine svi skupa radimo za tu državu, a pola za sebe i svoje obitelji, tako klapa njihova računica. A opet takorekuć nema ni za što kad treba građanima iako su oni sve to zaradili sa svojih deset prstiju. Zato neka se ministar i ostali njegovi malčice preispitaju. Ili stvarno misle narod dotjerati na ulicu?

Izvjesni Marko Pavić, 45 posto građana za njega nikad čulo, po struci meteorolog i zaštitar okoliša, Plenkovićev ministar rada i mirovinskog sustava, izjavio je kako »želi umiriti građane« jer nema straha za mirovine. Država će, kaže, postupati odgovorno i sve je u redu.

A, naravno, ništa nije u redu jer je mirovinska reforma pukla kao trula tikva. I nije već samim time što ovoj državi poslovično ne možeš vjerovati ni da kokoš ima dvije noge.

Pa tako država sada, putem ministra-meteorologa Pavića, traži od budućih umirovljenika da joj izruče sav novac koji su uštedjeli za starost uplaćujući obaveznih pet posto u mirovinske fondove. Ako žele 27 posto veće mirovine, izravnavanje s onima iz prvog stupa, ajmo, transfer u državni proračun, lovu na sunce.

I nije nipošto ništa u redu jer su ovim već sada bijednim penzijama fatalistički namrli silaznu putanju, svakoj generaciji po koja stotica kuna manje, što da se radi?

Drago i poštovano stado, niste priskrbili dovoljno, i kakvu matematiku sada tražite? – Vašim mamama, bakama i sestrama bit će gore – grozi se javnosti rečeni Pavić – jer para nema. Točka.

A onda cinično poziva sve, koji, moguće, imaju kakav bolji prijedlog, da se bez krzmanja jave u Ministarstvo pa će on razmotriti kakva je meteorologija oko toga.

Pa, evo, javljam se ja ovako, da se ne lomim do Ministarstva po ovoj kiši. Te predlažem ministru da on predloži sebi, Plenkoviću i ostalim uvaženim čimbenicima u Banskim dvorima da svi zajedno ne prave od svih nas budale.

Jer, lani su sebi povećali mirovine, cirka s devet tisuća kuna na deset, a nama ucjenjivački prijete još gorom kataklizmom. Mome znancu, koji je preko 40 godina pošteno gulio u građevinarstvu, izračunali su 1600 kuna. Ne kažem, božesačuvaj, da se taj nitko i ništa smije uspoređivati s njima. Ali kako to da njima može biti toliko, a drugima ćorak, a njih, tako posebnih, već ima kao kusatih pasa?

Onda, dali su naše milijarde za stare avione, poslije ide i održavanje, a Kolinda ovima iz NATO pakta obećava još. Prihvaćam da je gvožđurija možda nemjerljivo važnija od naroda koji kopa po smeću. Ali da su stisnuli na pola, već bi bilo za nešto mirovine. A neš ti ratne opasnosti.

 
Pa koliko godišnje daju za Crkvu koja se kupa u nekretninama i u zlatu? Pa koliko još za povlaštena prava branitelja, nemojte da vam nabrajam, nisu se valjda borili da oni imaju prosjek mirovina 5000 kuna, a ostali ni pola.

I koliko, zatim, godišnje pojede ta nepregledna administracija i ta silna politika diljem ove male države koja bi po ljudstvu sva stala u jedan srednji grad? Kako nema novaca za mirovine, a ima za uhljebe, njihove tajnice, aute, stada janjaca potučena na službenim ručkovima, za korupciju, dimljeni losos, biznis za sinove, za dodatke i pridodatke.

A oko svih tih nezamjenjivih lumena, evo, sami prekarijat, 40 posto jada u Hrvatskoj, toliko su sreće donijeli stanovništvu da ni za kruh nema. Pola godine svi skupa radimo za tu državu, a pola za sebe i svoje obitelji, tako klapa njihova računica. A opet takorekuć nema ni za što kad treba građanima iako su oni sve to zaradili sa svojih deset prstiju.

Zato neka se ministar i ostali njegovi malčice preispitaju. Ili stvarno misle narod dotjerati na ulicu?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.