Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. listopada 2019.
Pardon Sanje Modrić

Komentar Ministar Kujundžić kao na gumnu, krkan ostaje krkan

Milan Kujundžić, Foto: D. JELINEK
Milan Kujundžić, Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 13. veljača 2018. u 13:42 2018-02-13T13:42:56+01:00

Tek što je zloglasni ortoped iz velike zagrebačke bolnice Dubrava napokon dobio otkaz jer je godinama i godinama seksistički i prostački vrijeđao žene koje su mu dolazile u ordinaciju, kolo iz iste tradicije zaplesao je i – pogodite tko? Ministar zdravstva Republike Hrvatske Milan Kujundžić.

– Lako je tebi kad imaš mladu i lipu glavnu sestru – ciknuo je Kujundžić preko ramena svom kolegi, ravnatelju KB-a Dubrava, počastivši tu ustanovu posjetom za Svjetski dan bolesnika.

Vlada ima na raspolaganju gomilu PR stručnjaka, mogli su Kujundžiću dati kratku poduku iz primjerenog ponašanja. Ali nije do njih, ovdje je bilo naprosto nemoguće primijeniti preventivu. Jer kome bi palo na pamet da će iz usta uvaženog ministra, i još sveučilišnog profesora, izletjeti primitivni seksistički »kompliment« na račun glavne sestre. I to u trenutku kad ona dočekuje delegaciju Ministarstva kao članica profesionalnog bolničkog tima. Uz ravnatelja. I u bijeloj kuti.

Jah, neke stvari fakat ne možeš spriječiti. Da ih spriječiš, moraš ih predvidjeti. A kako predvidjeti da će se ministar Milanče ponašati u bolnici kao da se s nekom prsatom curom našao na gumnu, kao svoj na svome. On star, a ona mlada. Pa mu se malčice zavrtjelo pred očima.

Kako pretpostaviti da u članu Vlade čuče porivi sirovog bauštelca, koji bulji ženama u noge i preko lopate im dobacuje lascivne vulgarnosti. Jeftinu upadicu tipa Kujundžićeve u takvim bismo pretpotopnim okolnostima smjestili u sivu ladicu žilavog patrijarhalnog folklora balkanskih naroda i narodnosti. I od muke bismo beznadno uzdahnuli. No kad ministar, na službenom sastanku, tresne opasku o izgledu žene koja mu je još i resorski podređena, onda tome možeš pripasati samo jedno. Nema tu pomoći. Sirovina ostaje sirovina. Krkan je krkan i kad ga odjeneš u skupo ministarsko odijelo.

Od Milana Kujundžića, jasno, ne treba sada očekivati da u svom ispadu uoči neki problem. Obraćajući se ravnatelju na račun sestre koja je prisutna, ali je adresira kao da je objekt, gospon ministar sigurno misli da je gledateljstvu pokazao svu raskoš svog neprispodobivog mužjačkog šarma. Da tip išta razumije o čemu se tu radi, ne bi mu se ovo ni dogodilo. Ali kad ga već drži tu gdje ga drži, barem bi mu Plenković morao objasniti da se prema ženama ne smije ophoditi kao prema dekorativnim bidermajer stolicama.

Žene ne rade u zdravstvu, kao ni bilo gdje drugo, zato da bi Kujundžiću uljepšavale dan, niti da njegovom ravnatelju i nasljedniku u bolnici Dubrava bude »lako tebi« jer ima u što gledati kad sjedi na zamornim sastancima i kolegijima. Žena koja obavlja odgovornu dužnost glavne sestre u velikom zdravstvenom sustavu valjda nije tamo zato što je »mlada i lijepa«, nego jer vrsno radi svoj posao. Po tome koliko su uspješne u svojim zanimanjima razlikuju se u normalnom profesionalnom svijetu žene, kao i muškarci. A ne dijele se na još mlade i lijepe i već stare, izrađene i ružne, ne mjere se prema dugom nosu i kraćoj nozi, niti prema štiklama i bluzama s volanima.

Budući da to ministru Milančetu ni u njegovim godinama nije sjelo u glavi, treba nam ga skinuti s vrata. Ima za to i puno drugih razloga, ali negdje drugdje već bi i ovo bilo posve dovoljno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.