Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Majčica država

Ilustracija / Snimio Denis LOVROVIĆ
Ilustracija / Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 5. svibanj 2018. u 15:07 2018-05-05T15:07:00+02:00

I kad se još vidi kako se lijepo živi u Hrvatskim šumama, a slično je i u drugim javnim poduzećima, normalno je da se ljudima ide tamo, a ne na pravo, tvrdo tržište. Jedan znanac u državnoj tvrtki otvoreno kaže da na poslu cijeli dan samo gleda filmove, plaća 12.000 kuna. Pa tko ne kuži zašto je majčica država tako popularan poslodavac, mora da je načisto lud

Zgražanje naših liberala izazvalo je istraživanje u kome je čak 68 posto ispitanika izjavilo da bi najradije radili u državnoj tvtrtki, čak i za manju plaću.

Ali, ako netko još ne zna zašto naš narod obožava državnog poslodavca, evo mu vijesti o novom kolektivnom ugovoru potpisanom u državnoj tvrtki Hrvatske šume za njihova 7873  radnika. Za privatni su sektor svjetsko čudo ta prava kakva jamči država, i to u poduzeću gdje su prihodi i dobit u stalnom i drastičnom padu, a gdje je broj zaposlenih, u manje od dvije godine, svejedno čudesno povećan za gotovo 800 ljudi.  

Dakle, Hrvatske šume. Plaće rastu za šest posto, prosjek je već 6.353 kune, iako šumari nemaju neke velike škole. Stanoviti »dodatak na plaću« ide sa 696 kuna na 996. Božićnica i uskrsnica, obje po 2.500 kuna.

Regres 3.176 kuna. Dar za djecu na Svetog Nikolu 600 kuna. Mjesečna naknada za odvojeni život 1750 kuna. Normalno, tu su i dnevnice: 170 kuna. Imaju pravo i na jubilarne nagrade. Radniku koji ide u mirovinu – 20.000 kuna.

A ako nekome slijedi otkaz, a ne pristane na obaveznu ponudu za prekvalifikaciju, drugo mjesto ili rad u skraćenom radnom vremenu – može navući i do 220.000 kuna otpremnine. Lijepo, bogami.

Radite kod privatnika? Što od svega ovoga imate? A da se i ne govori o sigurnom radnom mjestu te socijalističkim običajima koji su u velikoj mjeri do danas preživjeli u hrvatskim državnim tvrtkama.  

A onda u četvrtak iz Bruxellesa stignu najnovije prognoze Europske komisije iz kojih se vidi da Hrvatska ekonomski zaostaje za baš svim državama EU-a u srednjoj i istočnoj Europi. Iako Andrej Plenković smatra kako je njegova vlast postigla jako velike uspjehe, egzaktno smo loši.  

S prijašnjih 3,2 na 2,8 posto smanjila je Europska komisija predviđanje o rastu hrvatskog gospodarstva. U sljedećoj godini novo usporavanje, padamo na 2,7 posto. U svim drugim postkomunističkim državama EU-a stanje je ili bolje, ili značajno bolje.

Čak i u Bugarskoj, koja je po raznim kriterijima uspjeha najlošija u ovoj skupini, privreda raste po stopi od 3,7 posto. Za Rumunjsku se predviđa rast od 4,5 posto. Poljska, Mađarska i Slovačka dogurat će do četiri posto ili nešto iznad toga. Baltičke države najbliže su Hrvatskoj s očekivanim rastom od oko tri posto, a Slovenija će, s lanjskih izvrsnih pet posto, malo skliznuti na 4,7 posto.

U EK-u smatraju da bolji napredak reformski lijene Hrvatske dodatno ugrožava veliki podbačaj države u povlačenju novca iz fondova EU-a, te lomovi u Agrokoru.

Sve ostalo vidimo dobro i sami. Netko je nekidan rekao da Hrvatska praktički više nema što izvesti osim turizma, čiji je udio u BDP-u 18 posto, svjetski rekord. Sve velike građevinske tvrtke su propale. Država drži pola gospodarstva, pri čemu je produktivnost državnih poduzeća najmanje 30 posto niža nego privatnog sektora.

A zna se i zašto: stranačko  upravljanje, neracionalnost i razbacivanje. I kad se još vidi kako se lijepo živi u Hrvatskim šumama, a slično je i u drugim javnim poduzećima, normalno je da se ljudima ide tamo, a ne na pravo, tvrdo tržište. Jedan znanac u državnoj tvrtki otvoreno kaže da na poslu cijeli dan samo gleda filmove, plaća 12.000 kuna. Pa tko ne kuži zašto je majčica država tako popularan poslodavac, mora da je načisto lud.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.