Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
21. siječnja 2020.
PARDON Sanje MODRIĆ

kolumna Ljubav?

Ljubav?
Ljubav?
Autor:
Objavljeno: 21. lipanj 2018. u 17:27 2018-06-21T17:27:44+02:00

Bivši momak stukao joj je kosti lica i zube, razvalio joj usne i zasuo je ozljedama po cijelom tijelu. Glavom joj je toliko mlatio o umivaonik da se keramika slomila. Pucao ju je nogom kad je već ležala na podu u krvi. Ostavila ga je. Bio je ljubomoran.
Volio ju je.

Mama je dječaka iz druge priče otela još kao bebu, čim se razvela od njegovog tate. Iz Italije s djetetom u BiH, a onda k svojima u Split. Prvo je sina skrivala od oca, a onda je činila sve da ga zadrži samo za sebe. Podijeljeno skrbništvo nije se moglo realizirati. Dječak oca nije mogao upoznati niti se s njim zbližiti. Majka i njena obitelj odgojili su dječaka u strahu i mržnji prema ocu.
Mati maloga tako jako voli da ga je samo ona htjela imati.

Dječakov otac dugo je vodio sudski spor, nekoliko godina uopće nije znao gdje mu je dijete. Talijanski sud odlučio je u njegovu korist, hrvatske vlasti potvrdile su presudu. Prekjučer se primopredaja sada već devetogodišnjeg djeteta ocu napokon realizirala nakon tri neuspješna pokušaja. Mali je vrištao, plakao i zapomagao, pružao ruke prema majci. Tata ga je vukao i potezao dok ga nije savladao. Silom ga je ugurao u automobil u blokirao vrata. Vodi ga k sebi u Italiju. Pružit će mu divan život.
Jer voli sina više nego išta i ikoga drugoga.

Oba su nam ova slučaja poznata. Oba su destilat nasilja, samo što je jedno krvavo i fizičko, a drugo psihičko i mentalno. Ali akteri će reći nešto sasvim drugo. Po njima – u pitanju je samo ljubav.
Vidjet ćete, ljubavlju će se pravdati ovaj svirepi tridesetogodišnjak iz Zadra koji te večeri, u gradskom kafiću, samo pukim slučajem nije ubio namrtvo jedva punoljetnu djevojku. Reći će sudu da mu je ona bila sve na svijetu. Da je s njom mislio ozbiljno. Da mu se ona klela u vječnu ljubav dok bi šetali uz more po mjesečini. A onda se odjednom promijenila i napustila ga. To mu je, reći će, pomračilo razum. Ne bi on nikada digao ruku na nju. Ali tako velika ljubav, časni sude, a onda kraj... naprosto vam se zacrni pred očima.
U golemu roditeljsku ljubav prema ovom dječaku iz Splita zaklinjali su se na raspravama i njegova majka, i njegov otac. Pred vlastima su sebe opisivali kao svece, a onoga drugoga kao bezdušnog monstruma. Na koncu su svom vlastitom djetetu obilježili život jezivom traumom koje se nikad neće moći otresti. To su učinili zajedno, bez krzmanja. Iako ga oboje, navodno, toliko vole.

I primitivna splitska svjetina dodatno je traumatizirala ranjivo dijete derući se na uličnim prosvjedima protiv njegovog oca. I ti su se, naravno, pred kamerama busali svojom »ljubavlju prema djeci«.
Ispada da je ljubav strašno čudan pojam, vrlo volatilna emocija. Pod nju se sebi i drugima prodaju mnoga i mnoga značenja. Riječ pokriva koješta. Zadobije tisuću lica. Iz »ljubavi« roditelji upropaštavaju djecu, partneri jedni druge. »Ljubav« zna biti svirepa, jarosna, sebična i manipulativna. Ona baca žene niz stepenice, dere se i ćuška, pokatkad bude čak i smrtonosna. I onu djevojku u Zagrebu, Kristinu, bivši je momak 88 puta izbo nožem iz »ljubavi«. Što ljubav stvarno jest, a što nikako nije, možda će jednom znati reći taj dječak odveden u Italiju, rastrgan, iskorišten u ratu između matere i oca. Što drugo nego iz »ljubavi«?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.