Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Komentar Sanje Modrić

Krvožedni prijatelji

Krvožedni prijatelji
Krvožedni prijatelji
Autor:
Objavljeno: 23. prosinac 2010. u 11:26 2010-12-23T11:26:49+01:00

Lako je bilo izbaciti bivšeg vođu iz HDZ-a, ali zajednička prljava prošlost ne da se izbrisati gumicom. Sanader će im, kako vidimo, u svakom daljnjem postupku zagorčavati život

Posve očekivano. Ništa novo i ništa što već ne znamo nismo čuli za vrijeme Sanaderovog svjedočenja pred istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta. U Sanaderovim odgovorima nije bilo nikakvoga spektakularnog sadržaja, a štofa je ponestalo mnogo ranije nego što se očekivalo i najavljivalo tako da su naoštreni parlamentarci prekinuli s ispitivanjem nakon samo sat i 45 minuta.

Premda će se, dakle, austrijska publika morati zadovoljiti viješću da se njihovo istražno povjerenstvo prilično neuspješno oprobalo u rešetanju jedne »velike ribe« iz druge države, bivšeg premijera bjegunca koji je spakiran u zatvor u Salzburgu, za hrvatsku javnost ovdje ipak ima nešto zanimljivosti. Mada Sanader nije otkrio ništa upotrebljivo ni za Bajića, ni za svoje bivše sljedbenike u HDZ-u, a ni za građane, on je jasno pokazao barem to na koji način će se braniti od optužbi kad i ako bude izveden na optuženičku klupu u Zagrebu.

U tom smislu valja skrenuti pažnju na tri bitne stvari. Na prvu i svakako najvažniju ukazao je ražalovani kancelar iz Banskih dvora kad je ugrabio priliku da naglasi kako je, u politici i na premijerskoj dužnosti, njegova najbliža suradnica i najbolja prijateljica bila njegova dugogodišnja zamjenica Jadranka Kosor. Jasno da je upravo to odmah završilo u naslovima svih izvještaja u domaćim medijima. I premijerka i njeni glavni suradnici cijelu ovu godinu tako se grčevito i napadno distanciraju od svog bivšeg vođe da to kod svih koje pamćenje još nije napustilo izaziva salve sarkastičnih komentara. Cijeli vrh HDZ-a – a kompletno vodstvo vladajuće stranke uključujući i premijerku Sanaderova je kolektivna kadrovska ostavština – uglas tvrdi da nitko od njih nije ništa znao o nevjerojatnim razmjerima korupcije u zemlji. Iako su Sanadera kovali u zvijezde, skakali skokom na svaki njegov mig i s pasjom poslušnošću ispunjavali sve njegove naloge, sada bi htjeli da se povjeruje da je on sve radio sam, njima iza leđa. To, je HDZ-ova predizborna strategije, međutim, to teško ide. Ljudi im ne vjeruju. Kad pogrde na Sanaderov račun dolaze iz usta Šeksa, Hebranga i Jandrokovića, to u javnosti izaziva samo gnušanje.

Lako je bilo izbaciti bivšeg vođu iz HDZ-a, ali zajednička prljava prošlost ne da se izbrisati gumicom. Sanader će im, kako vidimo, u svakom daljnjem postupku zagorčavati život upravo hvatajući ih pod ruku, točno onako kako su se svi oni hvatali njega kad je bio na vlasti. Jučerašnje svjedočenje opaka je osvetnička poruka svim njegovom bivšim »najboljim prijateljima i suradnicima« da će njegove strašne noćne more svake noći harati i njihovim snovima.

Drugo, Sanader će učiniti sve da se prikaže žrtvom krvoločnih medija i njihovih novih suflera iz politike i iz istražnih tijela. Jučer je vrisnuo da ga se unaprijed osuđuje bez suda i da ga se progoni monstruoznim lažima i konstrukcijama i ta će stilistika ostati trajno obilježje njegove obrane. Treće, Sanader, koji je uvijek imao višak samopouzdanja, pozivat će se na svoja prava bivšeg premijera i državnika prema kojemu se, čak i kad ga se sumnjiči, nitko ne smije ophoditi kao prema kakvoj džeparskoj sitneži. Sve to nisu neka osobito jaka obrambena sredstva protiv optužbi za tajne račune, milijune eura i protiv hordi svjedoka koji sada spremno provaljuju Sanaderove grijehe, ali sigurno je da se Sanader neće predati bez krvave borbe. Kad se ulicom bude kotrljala njegova glava, teško je vjerovati da će biti jedina.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze