Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
15. listopada 2019.
Komentar Sanje Modrić

Komentar Kralj Nitko u kraljevstvu Ničega

Foto: N. REBERŠAK
Foto: N. REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 7. rujan 2017. u 18:26 2017-09-07T18:26:55+02:00

Što se to događa, analizirat će svi i svatko, ali nije tu potrebno puno pameti. Dosta je ljudima svega, i to ti je to. Ne mogu više slušati.

Treba provjeriti je li to zabilježeno i u jednoj drugoj zemlji, ali kod nas je najpopularniji političar postao »Nitko«. Tako kaže novo istraživanje o rejtingu političara i politika, CRO Demoskop. Nitko je gadno prešišao sve iz vlasti i doslovno zgazio prvake opozicije.

Gospodin Nikogović istaknuo se još prošlog mjeseca, sa 14,7 posto podrške, a u rujnu ga evo na tronu sa 23,3 posto. Za trećinu je popularniji od gospođe Kolinde, kojoj nisu pomogle ni njene čipkaste haljine u svim bojama, pa je trenutno favorizira samo 15,8 posto puka. U srazu prsa o prsa s duhom iz boce, premijer je prošao još gore. S Plenkovićevih 11,2 posto Hrvata u čijim je očima on najveći i najbolji, Nitko ga šije za duplo dobre vage.

Ostalim vedetama političke scene nema druge nego da se pokriju ušima. Dok Nitko brije na 23,3 posto, čini se s tendencijom daljnjeg rasta, prvaka opozicije Bernardića dopalo je bijednih 1,9 posto. Samo tri posto stanovništva oduševljeno je ministrom obrane Krstičevićem, koji Hrvatsku uspješno pretvara u vojnu zonu. Propala treća opcija, Božo Petrov, spao je na 2,9 posto. A Zlatko Hasanbegović i Milan Bandić, koji su kompletnu politiku u gradu Zagrebu pretvorili u parodiju, ubrali su dva i 2,9 posto, zbrojeni ni do izbornog praga.

Što se to događa, analizirat će svi i svatko, ali nije tu potrebno puno pameti. Dosta je ljudima svega, i to ti je to. Ne mogu više slušati. Gase dnevnike. Preko glave im je svog tog tupog, drskog, šupljeg i nesmislenog govora, tih izjava na izjave koje se valjaju eterom kako bi se prikrila činjenica da se u ovoj zemlji »stabilnosti« ne događa praktički ništa.

Nema reformi nigdje gdje ih treba, a propao je i ovaj jalovi pokušaj s porezom na nekretnine, koji su ugurali kroz Sabor da bi ga, s istim žarom, ekspresno povukli. Politička uprava i ministrica Dalić bajaju o happy endu Plenkovićeve operacije u Agrokoru, a sve Todorićeve tvrtke založile su nedavno posljednje od posljednjega za ovaj novi kredit, nijedna više nema ni golu ciglu.

Ispod svakog drveta imamo općinu ili grad, u pola njih se nemilice krade, ali Vlada nema namjeru skresati taj korumpirani sustav pijanih milijunaša. Vidim jučer da je načelnik Škabrnje isplatio sebi i svojoj zamjenici skoro 800 tisuća kuna, a pojeli su i popili 78.000 kuna na teret reprezentacije. Građani Imotskog, uz svoju potrošnju, plaćaju i 82 posto vode koja iscuri iz dotrajalih cjevovoda, u Zagrebu nekontrolirano isteče 50 posto pitke vode, i tako u cijeloj zemlji, a novac EU-a stoji na raspolaganju od 2014. godine. Povlaštene mirovine Vlada diže za još 10 posto, kao da nam se namjerno rugaju. Struja ide gore, ali prvo mjesecima lažu da ne.

U Hrvatskoj nema radne snage, fali bar 20.000 vodoinstalatera, keramičara, zavarivača i ostalih radničkih zanimanja.

Vlast nad mrtvim teletom reforme školstva preuzeo je premijer. Predsjednica vodi vlastitu vanjsku politiku i svaki dan ispali po jedan gaf. Vlada o HOS-ovoj ploči u Jasenovcu pregovara s ustašom Markom Skejom. Zagrepčane se zlostavlja pitanjem Masarykove ulice. Autobusi za Irsku i Njemačku voze i voze. A opozicija se izražava sastavcima za šesti razred.

Pa tko bi se, stvarno, krunio za kralja u tom kraljevstvu Ničega nego taj naš Nitko?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.