Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Komentar Sanje Modrić

Kalmeta, ministar koji treba pasti sam

Božidar Kalmeta, Mladen Bajić, Jadranka Kosor, HDZ
Božidar Kalmeta, Mladen Bajić, Jadranka Kosor, HDZ
Autor:
Objavljeno: 5. siječanj 2011. u 15:13 2011-01-05T15:13:34+01:00

Čovjek koji će odraditi Kalmetu tako da njegov kraj ne bude politički opasan za premijerku je Mladen Bajić, a taj zgodni i praktični plan očigledno ide svojim tokom

Jako daje misliti to što je – baš neposredno nakon rekonstrukcije Vlade – u medijima na velika zvona razglašen novi korupcijski skandal kod Božidara Kalmete, ne zna se više ni koji po redu. Reklo bi se da Kalmeta ipak ide, ali primjenom jedne druge i nešto diskretnije metode nego kod Šukera, Vukelića i ostalih smijenjenih ministara.

Čini se da je ideja da on padne sam od sebe, kao gnjila kruška koju grana više ne drži, što prije i čim to bude moguće. Tako za njegovu sudbinu nitko u HDZ-u neće moći okriviti Jadranku Kosor, nego samo »pravnu državu« za koju, kako kaže premijerka, »ne smije biti nedodirljivih« i kojoj više nitko ne smije proturječiti.

Čovjek koji će odraditi Kalmetu tako da njegov kraj ne bude politički opasan za premijerku je Mladen Bajić, a taj zgodni i praktični plan očigledno ide svojim tokom.

Tako je sada lansirana ta nova sugestivna priča iz Kalmetinih Hrvatskih autocesta o tome kako se za WC školjke na odmorištu blizu Dugopolja plaćalo po pet tisuća kuna, a za držače toaletnog papira preko 2.000 kuna. Ime jednog važnog ministra, ministra koji je preživio promjene, ponovno se po novinama vuče u blatu, a Vlada je tek preudešena za poštena nova vremena.

Kalmeta je ostao nedirnut u rekonstrukciji Vlade iako nitko živ više nije kadar ni zbrojiti koliko je javnog novca ukupno zamračeno u svim aferama u njegovom resoru i zbog koliko teških željezničkih nesreća je morao izražavati žaljenje kao ministar. Radimir Čačić tvrdi da je korupcija, samo pod kapom Kalmetinog ministarstva, požderala 100 kilometara autocesta koje su građani platili, ali su pare završile tko zna gdje.

Možda je ta računica nešto pretjerana, ali s njome nitko iz sadašnjeg vrha HDZ-a ipak javno ne polemizira. Premijerka se nije usudila maknuti Kalmetu jer je jak u stranci, a osobito u svojoj izbornoj jedinici. Naravno da je popularnost u zadarskoj županiji osvojio dugogodišnjim obilatim transferiranjem državnog novca u svoju lokalnu domaju i u lokalne džepove. Naravno da bi ta efikasna metoda uzdigla bilo koga, ali Kalmeta ju je proveo u djelo i to mu nosi puno glasova.

Jadranka Kosor već je jednom bila najavila da će smijeniti Kalmetu, ali se i tada, iz istih razloga, naglo predomislila. Tako je ostao u fotelji i sada.

Kalmeta, međutim, strašno strši i bode oči i premijerka je sigurno svjesna da s njime ima veliki problem. Dok ona snažno propagira borbu protiv korupcije i uvjerava birače da se u čišćenju HDZ-a od financijskog muteža neće poštedjeti nikoga, situacija s Kalmetom, koji i dalje sjedi u njenoj vladi, kompromitira je i čini je neuvjerljivom. Kalmeta je ministar koji pretvara u karikaturu iskrenost premijerkinih obećanja da će HDZ provesti bolnu transformaciju i bez milosti izrezati svaki gnojni čir da bi postao čista i časna stranka.

Zato će se Jadranka Kosor riješiti Kalmete, o da, ali kad se kod Bajića steknu svi uvjeti za to. Samo treba pričekati taj moment kad će on pasti sam od sebe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.