Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Pardon Sanje Modrić

Komentar Kako izaći iz pećine?

Kako izaći iz pećine?
Kako izaći iz pećine?
Autor:
Objavljeno: 23. siječanj 2018. u 15:00 2018-01-23T15:00:00+01:00

Osnovne i općeprihvaćene vrijednosti prosperitetnih zemalja su radna etika, individualne slobode, sprečavanje svake diskriminacije, vrednovanje talenata, usmjerenost na istraživanje, inovacije i natjecanje. Najvažnije su nepristrane institucije. I sam autor uviđa kako je u svojim preporukama naredao obične stvari koje se, reklo bi se, "podrazumijevaju". No ništa se od ovoga u Hrvatskoj, na žalost, ne podrazumijeva

Serije recepata za razvoj Hrvatske slušamo od stručnjaka iz raznih područja. Mnogi su komplicirani. Da bi shvatio o čemu svi ti ljudi pričaju, moraš dobro poznavati ekonomiju, pravo, izborne sustave, matematičke teorije, društvene modele, kontekst raznih pokušaja i posljedičnih pogrešaka u javnim politikama i druga čudesa moderne znanstvene misli.

Ni naša se Vlada u svemu tome ne snalazi, to se jasno vidi po tome gdje smo na europskim ljestvicama, a nismo nigdje. Teško je, pravdat će se stalno iz vlasti. Nasljeđe je olovo oko noge. Pomakneš jedan kamen, sruše se tri druga. Otpori su strašni, resursi neveliki. Ispada skoro kao da je ovo stanje betonirano i da smo osuđeni na tavorenje na posljednjim mjestima u svemu osim u turizmu, a i njega nam je poklonila priroda.

Zato me upravo zaprepastila jedna posve drukčija analiza o tome zbog čega Hrvatska nije konkurentna, na koju sam slučajno nabasala sinoć. Objavio ju je Centar za javne politike i ekonomske analize iz Zagreba, autor Daniel Hinšt. U tekstu najviše čudi to što je odmah jasan svakome, čak i onima koji nisu završili nikakve visoke škole pa zato ne barataju instrumentarijem koji se tamo nauči.

Autor, dakle, zagovara stav da konkurentnost na svim poljima možemo povećati samo promjenom vrijednosti u kojima su zakopani ovo društvo i njegova politika. Na temelju kompliciranih indikatora konkurentnosti, po kojima se mjeri uspješnost pojedinih država, zapisao je preporuke za Hrvatsku, a one su primjerene – slikovnici za djecu. Ukratko, prije i ponad svega ostaloga, da bi se približila Švicarcima, Dancima, Skandinavcima i drugim uspješnim nacijama, Hrvatska mora izaći iz pećine.

Popis jednostavnih mudrosti iz Centra za javne politike i ekonomske analize je sljedeći, citirat ću.

Bitno je živjeti pošteno i kloniti se svakog oblika korupcije. Svaku osobu treba prosuđivati objektivno i pošteno, bez bilo kakve pristranosti, te poštovati tuđe vlasništvo, kapital i ugovorne obveze. Svaki sudac mora biti iznimno poštena osoba, bez političke i prijateljske pristranosti prema ikome, te brzo rješavati slučajeve kako bi pravda bila dostižnija. Svaki bi računovođa i revizor trebao biti točan i kloniti se svake prijevare. Poljoprivrednici i svi ostali nemaju se pravo oslanjati na prekomjerne subvencije. Porezni obveznici moraju stalno preispitivati rastrošnost države javnim novcem. Skromnost je vrlina najkonkurentnijih nacija.

I dalje: Osnovne i općeprihvaćene vrijednosti prosperitetnih zemalja su radna etika, individualne slobode, sprečavanje svake diskriminacije, vrednovanje talenata, usmjerenost na istraživanje, inovacije i natjecanje. Najvažnije su nepristrane institucije.

I sam autor uviđa kako je u svojim preporukama naredao obične stvari koje se, reklo bi se, »podrazumijevaju«. No ništa se od ovoga u Hrvatskoj, na žalost, ne podrazumijeva. I zato bi, možda prije svih ostalih društvenih faktora, o ovome trebali razmisliti Blaženka Divjak i autori reforme školstva. Kompjutori su divna stvar, ali ipak samo pomoćni alat. Temelj uspješnog društva su zdrave vrijednosti i od njih sve kreće, zakoni, pa nadalje. Strašno je da moramo počinjati ispočetka, ali što da se radi, druge nam očito nema.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.