Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Komentar Sanje Modrić

kolumna Kako institucije štite ovu trulež od sustava

foto: arhiva NL
foto: arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 18. kolovoz 2016. u 12:59 2016-08-18T12:59:54+02:00

Švedska ministrica dala je ostavku jer je popila čašu vina, ali zato naše »institucije« ne vide problem ni s dužnosnicima koji su do grla u govnima. Evo 25 godina te naše demokracije. A ni za što.

Ni od koga u ovoj kampanji, ni od Milanovića, ni od Plenkovića, ni od Petrova, ni od Kreše Beljaka, ne čujemo zahtjev da se odmah i smjesta pokrenu postupci opoziva 1) člana Državnog izbornog povjerenstva Josipa Vreska i bivšeg saborskog zastupnika HSS-a, zatim 2) Davorina Mlakara, novopečenog suca Ustavnog suda, ranije HDZ-ovog ministra i ambasadora, te 3) Danijela Ropuša, HSS-ovog političara s Paga.

Kako su utvrdili austrijski istražitelji glomazne afere s Hypo Alpe Adria bankom, Vresk je od kasnije smijenjenog vodstva te banke primio lijepu svoticu od 210.000 eura za »lobističke usluge« i utjecaje unutar hrvatskog pravosuđa i HNB-a vezane za mešetarenje zemljištima na našoj obali i prodaju Hypo Alpe Adrije 2007. godine.

Istim bonusom u eurima, kompromitirana se austrijska banka zahvalila na uslugama i Mlakaru, koga je HDZ u lipnju instalirao za suca Ustavnog suda. A 210.000 eura izbrojili su austrijski bankari i Danijelu Ropušu.

Ukupno 630.000 eura mita za trojicu hrvatskih političara koji su svoje veze u sustavu vlasti i moći stavili na raspolaganje koruptivnom vodstvu austrijske banke. Sva trojica prošla su ispitivanje pred istražnim povjerenstvom u Klagenfurtu, gdje su se Vresk i Mlakar na ulazu čak lažno predstavili, a Vresk i Ropuš sve i priznali tereteći i Mlakara.

Ali naši premijerski kandidati prave se da to ne postoji. Komisija austrijskog parlamenta dovršila je istragu skandala Hypo, imaju 700 stranica potpisanih svjedočenja na kojima je portretirana i uloga hrvatskih mutikaša, ali naši se izborni aspiranti ponašaju kao da su Mlakar, Vresk i Ropuš tuđi posao, a ne njihov.

Prije ovih izbora, vodstva najvećih stranaka zauzela su jednodušan stav da je prošlost out. Falset napjeva o sretnoj sutrašnjici, koja nastupa odmah čim se baš njima da glas, ori se iz stožera kao teror balkanskih cajki iz automobila na semaforima. Sada je hit futur. Ću, ćeš, će, ćemo, ćete, će. No za prezent, ovo što im je tu, pod nosom, nema nikakvoga interesa. Pala im je u krilo ta stvar da principijelno pokažu svoju vjerodostojnost i domoljublje. Ali o tome ni da beknu.

Koliko je ova država trula i mizerna jasno je i po tome što se ni DIP, na čelu s Brankom Hrvatinom, nije ogradio od svog »uglednog kolege« već u drugom osmogodišnjem mandatu. Niti su poručili javnosti da ga više ne žele za svojim stolom. Dovoljno im je bilo što su se proglasili nenedležnima oko Vreska, koji je, pak, javio da ga je napala bolest pa se ispričava što ga, do daljnjega, neće biti. A navlas isti tip nemoralnog sljepila pokazuje šutnjom i Ustavni sud povodom sramotnog slučaja svoga suca Davorina Mlakara.

Ali ni to još nije sve. U svakoj normalnoj zemlji domaći organi gonjenja preuzeli bi od Austrijanaca ovakve spise u dijelu koji se tiče njihovih državljana. Ali i naš DORH šuti kao zaliven i tako štiti cijelu ovu hipokriziju od sustava.

Švedska ministrica dala je ostavku jer je popila čašu vina, ali zato naše »institucije« ne vide problem ni s dužnosnicima koji su do grla u govnima. Evo 25 godina te naše demokracije. A ni za što.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.