Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
17. veljače 2020.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Je li Plenkovića i Stiera sram zbog Culeja?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 24. ožujak 2018. u 17:56 2018-03-24T17:56:48+01:00

Bravar i policajac Culej upravo je dao opskurni intervju opskurnom Hrvatskom tjedniku, koji se, kao i Culej, financira novcem poreznih obveznika. Tamo je žene koje podržavaju Istanbulsku konvenciju – a među njima su ljevičarke i konzervativke, katolkinje i ateistice, liberalke i teologinje – nazvao »feminofašisticama«, »bludnicama« i »lezbokomunisticama«

Usred galame i pobune na HDZ-ovoj desnici zbog Istanbulske konvencije, Plenković je, sjećate se, poručio svojim saborskim zastupnicima i ministrima da se svi malo priberu. Jer ako neki od njih snuju kako će na ovome srušiti Vladu, neka znaju da je može srušiti samo on. A onda njih pedeset posto može i ne biti na izbornim listama jer će ih opet pisati njegova ruka.

Ostaje otvoreno je li Plenković to mislio baš onako ozbiljno ili je njegova hladna prijetnja gubitkom položaja i novca koji uz njih ide bila samo trenutačni apaurin za podivljale strasti koje su prokuljale iz njegove kalifatske frakcije.

Ali distanciranje HDZ-a od 1.) desnih ekstremista i 2.) intelektualnih panjeva i primitivaca koji ne zaslužuju ni mjesto u kakvom seoskom odboru za održavanje cesta, a kamoli mandat u Saboru – stvar je koja se jednom mora napraviti. I to što prije, to bolje, i što košta da košta, a uopće neće koštati tako puno. Bolje je to za njih, a budući da je riječ o najvećoj hrvatskoj političkoj organizaciji, usput je nemjerljivo bolje i za Hrvatsku.

Idući parlamentarni izbori prva su ozbiljnija prilika da se u to doista krene, a vidjet ćemo hoće li.

Jer tikvani poput Steve Culeja, na primjer, kod svakog inteligentnog i odgojenog čovjeka, sasvim bez obzira na njegova politička uvjerenja, ruše svaki autoritet HDZ-a, njegovog vodstva, njegove vlade i samog predsjednika stranke.

Bravar i policajac Culej upravo je dao opskurni intervju opskurnom Hrvatskom tjedniku, koji se, kao i Culej, financira novcem poreznih obveznika. Tamo je žene koje podržavaju Istanbulsku konvenciju – a među njima su ljevičarke i konzervativke, katolkinje i ateistice, liberalke i teologinje – nazvao »feminofašisticama«, »bludnicama« i »lezbokomunisticama«.

Zar Plenkovića, Krstičevića i Stiera nije sram kad čuju što govori istaknuti član njihovog zastupničkog kluba? Zar im se ne prevrće želudac kad ih u Saboru predstavlja ovakav primordijalni prostak i divljak, koji na njihov brk prima plaću od 14.000 kuna plus sve ostalo. A nije on jedini.

Želi li HDZ postati pristojna građanska stranka, takva koja može ravnopravno sjediti i raspravljati u društvu pučana i demokršćana iz Njemačke, Francuske, Estonije, Skandinavije i drugih starih i novih demokracija, njima je unutarnje čišćenje nužno. I ono je skoro jednako važno kao i sve druge važne reforme.

Nije dovoljno da se Plenković i uljuđeni dio HDZ-a zna ponašati, da govore pet jezika, da imaju škole i da razumiju teme o kojima se javljaju govoriti. Ovdje uopće nije riječ o svjetonazoru. Neće HDZ postati ljevica. I ne treba. Niti će pod jastuk staviti Karla Marxa. Ali što će im Culej i njegovi parnjaci koje su nakupljali svih ovih godina po hrvatskim bregovima i dolovima? Imaju sreću da su im Glasnović i Hasanbegović već sami otišli, da se Karamarko javlja samo preko Facebooka kad osjeti da u HDZ-u miriše krv i da se realno beznačajni Hrast grozi raskidom koalicije.

Već Gaussova krivulja kaže da u HDZ-u i među njihovim glasačima ima puno normalnih građana koji se i sami ježe kad ih se poistovjećuje s likovima tipa Culej. A to im ne gine dok ih takvi zastupaju.
Plenković, dakle, mora uzeti sirkovu metlu. Možda će poslije toga koji glas izgubiti, ali puno drugih može dobiti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.